Limbiate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Limbiate
Limbiaten kirkko
Limbiaten kirkko

Limbiate

Koordinaatit: 45°35′50″N, 9°07′48″E

Valtio Italia
Alue Lombardia
Maakunta Monza e Brianzan maakunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 12,3[1] km²
Korkeus 187 m
Väkiluku (31.8.2020) 35 012[2]
 – Väestötiheys 2 850 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20812
Suuntanumero(t) 02

Limbiate on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se kuuluu Monza e Brianzan maakuntaan. Limbiate kohotettiin kaupungiksi 26. maaliskuuta 2018.

Limbiaten asukkaiden demonyymi on limbiatesi ja kaupungin suojeluspyhimys on san Giorgio.[3]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limbiate sijaitsee Lombardian länsiosassa ja maakuntansa lounaisosassa, joka on myös historiallisen Brianzan lounaisosaa. Limbiate on osa Milanon tiheään asuttua pohjoista esikaupunkivyöhykettä, joka ulottuu aina Sveitsiin saakka. Etäisyys Monzan keskustasta on noin 12 kilometriä länteen ja Milanon keskustasta runsaat 15 kilometriä pohjoisluoteeseen.[4] Milanon pohjoispuolelle levittäytyvä Parco delle Groane ulottuu Limbiaten alueelle.

Limbiaten suhteellisen pienellä alueella on kuusi frazionea: Ceresolo, Mombello, Pinzano, Villaggio dei Giovi, Villaggio del Sole ja Villaggio Risorgimento.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha kunnantalo

Limbiate sai varhaisimman asutuksensa kelttiläisestä siirtolaisuudesta, kuten muutkin Lombardian paikkakunnat. Sitten tulivat roomalaiset valtakuntineen. Varhaisin Limbiateen liittyvä kirjallinen maininta on päivätty 17. toukokuuta 859; siinä paikkakunnan nimi on muodossa Lemiate. Myöhemmin keskiaikana Limbiate oli osa Seveson kirkollista aluetta yhdessä Mombellon ja Pinzanon kanssa. Paikkakunta päätyi Marlianin suvun feodaalihallinnon alaiseksi, kuten Mombello. Limbiatea hallitsevat suvut vaihtuivat, 1500-luvun alkupuoliskolla valtaa piti Antonio Carcassola, jonka jälkeen oli Aresen suvun vuoro.[5]

Mombello liitettiin Limbiateen ennen Italian yhdistymistä ja Pinzano vuonna 1869.[5]

Limbiaten historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Mombellossa sijaitseva 1700-lukulainen Villa Pusterla ja Ceresolossa sijaitseva 1760-luvulla rakennettu Villa Medolago Molinari, joka on lombardialaisille huviloille tyypillisesti U-kirjaimen muotoinen.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limbiatessa harjoitetaan muun muassa kemianteollisuutta, tekstiiliteollisuutta ja huonekaluteollisuutta. Kaupungin alueella on myös maataloutta.[3] Rautatie Milano–Asso kulkee aivan Limbiaten itäpuolitse, lähimmät asemat ovat Stazione di Bovisio Masciago-Mombello ja Stazione di Varedo. Kaupunki kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Maantieliikenteen merkittävä akseli on Strada statale 527 Bustese.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 9.12.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 9.12.2020. (italiaksi)
  3. a b Limbiate Sapere.it. Viitattu 9.12.2020. (italiaksi)
  4. Distanza Chilometrica Tra Limbiate e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 9.12.2020. (italiaksi)
  5. a b LIMBIATE (MB) Italiapedia.it. ITALIAPEDIA. Viitattu 11.12.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Limbiate.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Limbiate