Cesano Maderno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cesano Maderno
Palazzo Arese Borromeo
Palazzo Arese Borromeo
vaakuna
vaakuna

Koordinaatit: 45°37′38″N, 9°08′50″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Maakunta Monza e Brianzan maakunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 11,5[1] km²
Korkeus 198 m
Väkiluku (31.8.2020) 39 595[2]
 – Väestötiheys 3 439 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20811
Suuntanumero(t) 0362

Cesano Maderno on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se kuuluu Monza e Brianzan maakuntaan. Cesano Madernon asukkaiden demonyymi on cesanesi.

Cesano Maderno sijaitsee Lombardian länsiosassa ja myös maakuntansa läntisessä osassa, joka on historiallisen Brianzan alueen lounaisosaa. Cesano Maderno on osa Milanon tiheään asuttua pohjoista esikaupunkivyöhykettä, joka ulottuu aina Sveitsin rajalle ja paikoin sen ylikin. Etäisyys Monzan keskustasta on noin 10 kilometriä luoteeseen ja Milanon keskustasta noin 20 kilometriä pohjoiseen.[3] Milanon pohjoispuolelle levittäytyvä Parco delle Groane ulottuu Cesano Madernon alueelle.[4]

Cesano Madernossa on useita frazioneja: Binzago, Villaggio Snia, Sacra Famiglia, Cascina Gaeta, Molinello ja Cassina Savina. Binzago ja Cassina Savina olivat itsenäisiä kuntia vuoteen 1869.

Cesano Madernon nimen ensimmäinen osa palautuu todennäköisesti erisnimeen Cisius, toinen palautuu termiin Maternus. Keskiaikana paikkakuntaa hallitsivat Oronan luostarin munkit, joihin paikalliset asukkaat suhtautuivat sangen ynseästi.[4] Vastahakoisuus kulminoitui Domenico Dall'Acquan johtamaan kansannousuun 1228. Cesano Madernon strateginen rakennuskanta tuhottiin lähes täysin, mutta Milanosta kutsutut joukot onnistuivat rauhoittamaan tilanteen ja varmistamaan munkkien vallan.

1500-luvun alusta aina Napoleonin sotiin Cesano Maderno oli feodaalisukujen hallussa. 1800-luvun alussa paikkakunta kuului Cisalppiseen tasavaltaan ja vuodesta 1861 Italian kuningaskuntaan. 1800-luvun lopulla Cesano Maderno kasvoi ja vaurastui teollistumisen myötä. 1950- ja 1960-luvuilla paikkakunnalle muutti runsaasti väkeä koillisesta ja eteläisestä Italiasta.

Cesano Madernon historiallisia rakennuksia ovat muun muassa 1600-luvulla rakennettu Palazzo Arese Borromeo, jota ympäröi näyttävä puutarha, ja Palazzo Arese Jacini 1500-luvulta. Paikkakunnan kirkkoja on muun muassa Santo Stefano 1600-luvulta.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Cesano Madernon rautatieasema

Cesano Madernossa harjoitetaan muun muassa kemianteollisuutta, tekstiiliteollisuutta ja huonekaluteollisuutta.[4] Cesano Madernon rautatieasema, Stazione di Cesano Maderno, sijaitsee rataosuuksien Milano–Asso ja Saronno–Seregno risteyksessä. Kaupunki kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Aiemmin asemia oli kaksi, yksi kummankin rataosuuden varrella. Maantieliikenteen yhteydet ovat erinomaiset.

Jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja Luigi Radice (1935–2018) oli kotoisin Cesano Madernosta. Hänet tunnettiin myös lempinimellä Gigi ja lisänimellä Sergente di ferro, Rautakersantti.

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 4.12.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 4.12.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Cesano Maderno e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 4.12.2020. (italiaksi)
  4. a b c Cesano Madèrno Sapere.it. Viitattu 4.12.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Cesano Maderno