Seregno

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seregno

Koordinaatit: 45°39′0″N, 9°12′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Maakunta Monza e Brianzan maakunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 13,0[1] km²
Korkeus 222 m
Väkiluku (31.8.2020) 45 077[2]
 – Väestötiheys 3 455 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20831
Suuntanumero(t) 0362

Seregno on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se kuuluu Monza e Brianzan maakuntaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seregno sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Monza e Brianzan maakunnan pohjoisosassa, joka on historiallisen Brianzan alueen eteläosaa. Seregno on osa Milanon tiheään asuttua pohjoista esikaupunkivyöhykettä, joka ulottuu aina Sveitsin rajalle ja paikoin sen ylikin. Etäisyys Monzan keskustasta on noin 10 kilometriä luoteeseen ja Milanon keskustasta on noin 20 kilometriä pohjoiseen.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beata Vergine Addoloratan kirkko

Seregnon historian ulottumisesta Rooman valtakunnan aikaan ei ole pitävää näyttöä. Roomalaistie Via Mediolanum-Bellasium (antiikinaikainen maantie Milanosta Bellagioon) kulki nykyisen Seregnon kautta.

Seregnon nimen kirjoitusasu on vaihdellut vuosituhansien kuluessa. Latinalainen kirjoitusasu on Seregnium. Nimi juureutunee roomalaisen prinsessa Flavia Serenan (370–408) nimestä, Serena oli Theodosius I:n veljentytär. Veljen nimi oli Onorio. Seregno on todennäköisesti saanut alkunsa varhaiskeskiaikana. Siitä kasvoi yksi Lombardian väekkäimmistä paikkakunnista ja se pysyi vapaana feodaalijärjestelmästä. Ensimmäinen varma todiste Seregnosta hallinnollisesti järjestäytyneenä yhteisönä on vuodelta 1273.[4]

1200-luvulla Seregnoon viitataan termillä borgo, joka tarkoittaa ympäröivästä maaseudusta elinkeinorakenteellisesti erottuvaa pikkukaupunkia tai suurta kylää. Keskiajan kuluessa Della Torren ja Viscontin suvut hamusivat valtaa myös Seregnon alueella ja myös uskonnolliset toimijat, kuten San Vittoren luostari Medan kaupungissa, osallistuivat valtapeliin. Viscontin suku veti lopulta pisimmän korren. Seregno jakautui keskiaikana kahtia, joten tarvittiin kaksi kirkkoa. Jako ulottui myös maalliseen elämään, ja päättyi vasta 1700-luvulla. Tuolloin vanhat kirkot purettiin, ja tilalle rakennettiin nykyinen San Giuseppe. Jako oli päättynyt. Ensimmäinen kunnallinen valtuusto valittiin 1821.

Toisen maailmansodan jälkeen muuttoliike Etelä-Italiasta kasvatti Seregnon väkilukua, sittemmin muuttovoittoa on tullut ulkomailta. Seregnon väkiluku kaksinkertaistui 1950-luvulta 2020-luvulle.

Seregnon merkkirakennuksia ovat muun muassa San Giuseppen kirkko eli Basilica collegiata di San Giuseppe, joka valmistui 1781, ja keskiaikainen kellotorni Torre del Barbarossa.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seregnon elinkeinorakenne on monipuolinen. Kaupungissa on muun muassa kemianteollisuutta, tekstiiliteollisuutta ja mekaanista teollisuutta.[4] Seregnon rautatieasema, Stazione di Seregno, sijaitsee rataosuudella Chiasso–Milano. Kaupunki kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Maantieliikenteen merkittävä akseli on Strada statale 36 del Lago di Como e dello Spluga (SS 36). SS 36 kulkee Milanosta Splügenpassin solaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 23.11.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 3.12.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Seregno e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 23.11.2020. (italiaksi)
  4. a b Serégno Sapere.it. Viitattu 23.11.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Seregno.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Seregno