Lissone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lissone
Piazza IV Novembre
Piazza IV Novembre

Koordinaatit: 45°37′0″N, 9°15′0″E

Valtio  Italia
Alue Lombardia
Maakunta Monza e Brianzan maakunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 9,3[1] km²
Korkeus 181 m
Väkiluku (30.6.2020) 46 338[2]
 – Väestötiheys 4 985 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
Postinumero 20851
Suuntanumero(t) 039

Lissone on kunta Lombardian alueella Pohjois-Italiassa. Se kuuluu Monza e Brianzan maakuntaan. Milanon pohjoispuolella sijaitsevan Lissonen talouselämä on monipuolista, merkittävä teollisuudenala on huonekalujen tuotanto. Lissone on myös historiallisen Brianzan alueen keskus.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosco Urbano (kaupunkimetsä), Lissone

Lissone sijaitsee Lombardian länsiosassa ja Monza e Brianzan maakunnan keskiosassa. Osana Milanon tiheään asuttua pohjoista esikaupunkivyöhykettä sen asutus nivoutuu yhteen Monzan ja Milanon kanssa. Etäisyys Monzan keskustasta on viitisen kilometriä luoteeseen ja Milanon keskustasta on noin 17 kilometriä pohjoiseen.[3] Katkeamaton asutus ulottuu pohjoisessa aina Sveitsiin asti.

Lissonen frazionet ovat Bareggia, Santa Margherita ja Aliprandi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rooman valtakunnan aikana perustettu Lissone kärsi keskiaikana guelfien ja ghibelliinien kiistoista, kunnes Viscontin suku otti vallan haltuunsa. Paikkakunnan taloudellinen merkitys kasvoi nopeasti 1700-luvun lopulta alkaen, ja siitä kehkeytyi puuntyöstön keskus. Vuonna 1878 Lissoneen perustettiin puuntyöstöä tukeva oppilaitos Scuola di Disegno e Intaglio.[4] Rautatieverkkoon Lissone kytkettiin 1882. Nykyisin Lissonessa on Italian ainoa huonekaluihin ja sisustukseen keskittynyt kirjasto, Biblioteca del Mobile e dell'Arredamento. Vuonna 2002 avattiin nykytaiteen museo, Museo d'arte contemporanea.

Italian tihemmin asuttuihin paikkakuntiin kuuluvan Lissonen väkiluku kasvoi läpi 1900-luvun, lukuun ottamatta pientä notkahdusta 1970-luvulla.

Lissonen merkittävin kirkko on 1926 vihitty Chiesa prepositurale dei Santi Pietro e Paolo. Se tunnetaan myös nimellä "Chiesa Grande", tai paikallisen murteen mukaisesti "Gésa Grànda". Kaupungin muita uskonnollisia rakennuksia ovat esimerkiksi Chiesa della Madonna del Borgo, Chiesa Parrocchiale della Madonna di Lourdes ja Chiesa di San Carlo. Huomattavia maallisia rakennuksia ovat muun muassa Villa Baldironi Reati ja 1940 valmistunut italialaista rationalismia edustava Palazzo Terragni

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lissonessa harjoitetaan huonekaluteollisuutta, elintarviketeollisuutta, kemianteollisuutta, sähköteollisuutta ja mekaanista teollisuutta.[4] Lissonen rautatieasema, Stazione di Lissone-Muggiò, sijaitsee rataosuudella Chiasso–Milano. Kaupunki kuuluu Milanon paikallisliikenteen piiriin. Maantieliikenteen merkittävä akseli on Strada statale 36 del Lago di Como e dello Spluga (SS 36), joka risteää pohjoista Italiaa länsi–itäsuuntaisesti kulkevan moottoritie A4:n kanssa Lissonen eteläpuolella. SS 36 kulkee Milanon pohjoisosista Sveitsiin Splügenpassin solaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 20.11.2020. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Bilancio demografico anno 2019 (dati provvisori) Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 22.8.2020. (italiaksi)
  3. Distanza Chilometrica Tra Lissone e_ Itineraristradali.it. ItinerariStradali.it. Viitattu 20.11.2020. (italiaksi)
  4. a b Lissóne Sapere.it. Viitattu 20.11.2020. (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lissone.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: it:Lissone