Helsingin seudun liikenne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana HSL ohjaa tänne. Lyhenteen HSL muista merkityksistä katso HSL (täsmennyssivu).
Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikteen logo.

Tunnuslause Liikuttaa meitä kaikkia
Yritysmuoto kuntayhtymä
Perustettu 1. tammikuuta 2010
Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi
Kotipaikka Opastinsilta 6 A, Helsinki, Suomi
Toiminta-alue Pääkaupunkiseutu
Toimiala joukkoliikenne
Henkilökuntaa 399 (31.12.2015)
Kotisivu www.hsl.fi

Helsingin seudun liikenne (lyhenne HSL[1], ruots. Helsingforsregionens trafik, HRT) on kuntayhtymä, joka vastaa Suomen pääkaupunkiseudun ja sen kehyskuntien joukkoliikennejärjestelmästä.

HSL:n järjestelmään kuuluvat Helsingin seudun bussit, metrot, lähijunat ja raitiovaunut. Näiden tilaamisen lisäksi HSL on vastuussa palveluiden mainostamisesta. Vuonna 2016 HSL esitteli Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän Helsingin kantakaupunkiin.[2]

HSL on vastuussa alueen lippujärjestelmästä ja sen tarkastamisesta. Kaikki HSL:n liikennevälineet busseja lukuun ottamatta käyttävät avorahastusta, eli metro- ja juna-asemilla tai raitiovaunupysäkeillä ei ole puomeja. HSL:n tarkastusmaksu on alkuperäisen lipun hinnan lisäksi 80 €.[3]

Neljää sähköbussia lukuunottamatta HSL:llä ei ole omaa kalustoa, joten se turvautuu enimmäkseen kolmansiin osapuoliin järjestelmän päivittäisessä liikennöinnissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) perustettiin yhtymäkokouksessa 17. kesäkuuta 2009. Kokouksessa hyväksyttiin HSL:n perussopimus, valittiin HSL:n hallituksen jäsenet ja perustettiin HSL:n toimitusjohtajan virka. HSL:n toimitusjohtajaksi valittiin heinäkuussa 2009 diplomi-insinööri Suvi Rihtniemi. Hän otti viran vastaan 1. syyskuuta 2009.

HSL aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2010, jolloin kuntayhtymään siirtyivät Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) liikennetoiminnot sekä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) suunnittelu- ja tilaajatoiminnot ja kilpailutus.[4]

2010–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 Tuusulan kunnanvaltuusto päätti liittävänsä kunnan HSL-alueeseen vuoden 2018 alussa.

Maaliskuussa 2017 HSL ilmoitti pyytävänsä Euroopan unionilta selvitystä yhteisen joukkoliikennelippujärjestelmän luomisesta Helsingin, Tallinnan ja Tarton välille.[5]

Kesäkuusta 2017 lähtien kaikissa HSL:n lähijunissa on sallittu polkupyörän kuljettaminen.[6]

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntayhtymän nimi on suomeksi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL ja ruotsiksi Samkommunen Helsingforsregionens trafik HRT.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M200-sarjan metrojuna Puotinharjussa.

HSL valvoo kaiken joukkoliikenteen liikennöintiä Helsingin seudulla. Yhtymällä ei ole omaa kalustoa, joten sen järjestelmää liikennöi kolmansien osapuolten yritykset.

Metro[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin metroa liikennöi Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL. Metroliikenne alkoi 1982. Verkosto kattaa seitsemäntoista asemaa kahdella linjalla, M1 ja M2. Metro yhdistää Helsingin keskustan itäiseen kantakaupunkiin ja Itä-Helsingin lähiöihin. Oranssi on metron merkkiväri HSL:n verkostossa.

Rakenteilla oleva Länsimetro on laajentamassa verkoston eteläiseen Espooseen. Kun laajennus avautuu 2020-luvun alkupuolella, asemien yhteislukumäärä nousee 30:een.

Lähiliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseudun lähiliikennettä liikennöi VR-Yhtymä (VR). Järjestelmässä on 54 asemaa, joita liikennöidään neljällätoista linjalla. Asemista 44 sijaitsee HSL-alueella.

Raitiovaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin raitioliikennettä liikennöi HKL. Maan pisimpään yhtäjaksoisesti toiminnassa oleva raitioverkosto kuuluu HSL:n järjestelmään. Helsingin raitiovaunuliikenne alkoi vuonna 1891.

Raitioliikennettä ollaan laajentamassa Laajasalon viereen rakennettavaan Kruunuvuorenrantaan 2020-luvulla, kun Kruunusillat raitiovaunukiskoineen avautuvat.

Pikaraitiovaunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2020-luvun alkupuolella HSL on panostamassa pikaraitioteihin Raide-Jokerin ja Kruunuvuorenradan rakentamisen muodoissa.

Nykyisen runkolinja 550:n korvaava pikaraitiotie aloittaa liikennöinnin 2020-luvun alkupuolella. Raide-Jokeri tulee tarjoamaan luotettavampaa liikennettä ja noin kolme kertaa tilavampaa kalustoa nykyisiin telibusseihin verrattuna. Vaunut ovat Helsingin raitioliikenteessä käytettävään Transtech Articiin perustuvia Artic XL-vaunuja. Linjan teemaväri on perinteitä mukaillen tummanvihreä, tosin raitioliikenteeseen verrattuna metallinhohtoisempi.[7]

Helsingin kantakaupungista Kruunusiltojen kautta Kruunuvuorenrantaan kulkeva pikaraitiolinjapari aloittaa liikennöinnin siltojen rakentamisaikataulusta riippuen. Alustavien linjasuunnitelmien mukaan Kruunuvuorenradalla käytettävä kalusto on sekä nopeampaa että laajempaa Helsingin perinteiseen raitioverkkoon verrattuna. Kruunuvuorenrannan asukkaiden lisäksi linjat tulevat palvelemaan muun muassa Merihaan ja Kalasataman asukkaita, sekä tarjoamaan nopean raideyhteyden Helsingin keskustasta Korkeasaaren eläintarhaan.

Bussit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL tarjoaa kahdenlaista bussipalvelua. Tavallisten sinisten linja-autojen lisäksi HSL:n verkostossa on oransseja runkolinjabusseja, jotka tarjoavat nopeampaa poikittaisliikennettä. Nämä linjat ovat 550 Westendinasema - Itäkeskus (M) ja 560 Myymäki - Rastila (M). Runkolinjojen muuttamisesta pikaraitioteiksi on keskusteltu HSL:n hallituksessa.[8]

Linja-autojen liikennöinti on jaettu lukuisten liikennöitsijöiden kesken. Liikennesopimuksia on muun muassa näillä yrityksillä:

Lautat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenlinnan lautta kuuluu HSL:n järjestelmään.

Kaupunkipyörät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2016 HSL avasi Helsingin uudistetun kaupunkipyöräjärjestelmän. Sähkölukittavat keltaiset kaupunkipyörät korvasivat aiemman, vuosina 2000-2010 toiminnassa olleen järjestelmän. Vuoden 2016 järjestelmä kattoi 500 pyörää jolla pystyi ajamaan mille tahansa viidestäkymmenestä asemasta.

Vuoden 2017 kaupunkipyöräjärjestelmä kattaa 1500 pyörää 150:llä asemalla. Järjestelmä laajeni Munkkiniemeen, Pasilaan ja Vallilaan. Helsingin 1400:n pyörän ja 140:n aseman lisäksi Espoon Olarissa ja Matinkylässä on 100 pyörää ja kymmenen asemaa.

Kaupunkipyörät on tuotettu yhdessä CityBikeFinlandin ja HKL:n kanssa. Järjestelmää sponsoroi Alepa, jonka mainoksia on jokaisessa pyörässä. Näiden mainosten ansiosta kaupunkipyöriä kutsutaan lempinimellä alepapyörät.

Uusi lippujärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 lopussa HSL aloittaa lippujärjestelmän uudistamisen. Vuodesta 2010 käytössä ollut kuntamalli korvautuu kaari- ja vyöhykemallilla. Seudulle perustetaan viisi vyöhykettä A-E, jotka määräytyvät etäisyyteen Helsingin keskustasta. Varsinkin lyhyet matkat kunnasta toiseen halpenevat uudistuksen myötä.[9]

Lippujärjestelmäuudistuksen myötä vanhat matkakortit korvataan uusilla HSL-korteilla ja Matkailijakorteilla, matkakortinlukijat ja lipunmyyntiautomaatit korvataan uusilla ja raitiovaunukuljettajien lipunmyynti korvataan vaunuun sijoitettavalla automaatilla.[10]

Visuaalinen ilme[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL:n logo raitioliikenteelle.

HSL:n perustamisen yhteydessä kaikki seudun liikennepalvelut tulivat yhtenäisen ilmeen alle. HSL:n brändi-ilme perustuu vahvasti väreihin informaation välittämiseksi – punainen tarkoittaa vaaraa, sininen tarkoittaa lisätietoa.

Jokaisella HSL:n liikennevälineellä on oma värinsä:[11]

 •      HSL Bussin sininen
 •      HSL Raitiovaunun vihreä
 •      HSL Lähijunan violetti (aikaisemmin vaaleanvihreä)
 •      HSL Metron oranssi
 •      HSL Lautan vaaleansininen

HSL:n visuaalisen ilmeen on suunnitellut designtoimisto Kokoro & Moi.[12] Tekijät kuvaavat sitä seuraavasti:

»Ilme kuvastaa luotettavuutta, pirteyttä ja helppoa lähestyttävyyttä. Merkin kahdeksankulmainen muoto symboloi laajenevaa joukkoliikenneverkostoa. Merkin silmukat ilmentävät versovia silmuja, jotka kertovat uusista toimintamuodoista ja kumppanuuksista sekä ekologisista arvoista. Kahdeksan silmukkaa kuvaavat myös kaikkia ilmansuuntia ja viestivät toiminnan laaja-alaisuudesta. Tunnuksen keskellä kulkee kaksi graafista linjaa, jotka symboloivat yhdistyviä organisaatioita ja joukkoliikennettä kiskoineen, renkaineen ja karttalinjoineen.»

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL on yksi Suomen suurimmista kuntayhtymistä, jonka seitsemän jäsenkunnan vaikutusalueella asuu noin 1,1 miljoonaa suomalaista. HSL työllisti vuoden 2015 lopulla 399 ihmistä.[13]

Jäsenkunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustettaessa HSL vuonna 2010 jäsenkuntia olivat Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit sekä Kirkkonummen kunta. Ne ovat solmineet perussopimuksen,[14] jossa määritellään kuntayhtiön tehtäviä ja hallintoa. Sipoon kunta liittyi HSL:ään myöhemmin vuoden 2012 alussa. Nämä seitsemän kuntaa muodostavat kuntayhtymän.

Kuntayhtymään voivat liittyä myös muut Helsingin seudun kunnat Järvenpää, Nurmijärvi, Tuusula, Mäntsälä, Pornainen, Hyvinkää ja Vihti. Tuusulassa on päätetty liittymisestä vuoden 2018 alusta.[15] Helsingin seudun 14 kunnassa on nykyisin yhteensä noin 1,3 miljoonaa asukasta, ja määrän arvioidaan nousevan 1,5 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL huolehtii Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ) tekemisestä. Siinä määritellään Helsingin seudun 14 kunnan alueelle yhteiset liikennejärjestelmän kehittämisen tavoitteet, suunnataan seudullista liikennepolitiikkaa, laaditaan yhteisiä tavoitteita toteuttava ja rahoituskehykseltään realistinen liikennejärjestelmän kehittämissuunnitelma ja arvioidaan suunnitelman vaikutuksia. Suunnitelma tehdään yhteistyössä, johon osallistuvat muun muassa HSL, sen jäsenkunnat, Tiehallinto, Ratahallintokeskus sekä Liikenne- ja viestintäministeriö. Pääkaupunkiseudun neljän kunnan alueelle tehtiin vastaavia PLJ-suunnitelmia vuosina 1994, 1998, 2002 ja 2007.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL:n uusi kosketusnäytöllinen matkakortinlukija.

Uudet matkakortinlukijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HSL aloitti uusien matkakortinlukijoiden asentamisen liikennevälineisiin vuonna 2016. Uuden lukijan käyttöliittymä koettiin edelliseen verrattuna hankalaksi, joten HSL:ää kehotettiin suunnittelemaan käyttöliittymä uudestaan.[16] Suurin osa kritiikistä keskittyi laitteen OK-napin vaikeakäyttöisyyteen.[17]

Vuoden 2016 lopulla Yle Uutiset raportoi HSL:n päätöksestä säilyttää käyttöliittymä.[18] HSL:n projektipäällikkö Satu Rönnqvist selitti päätöstään: "Vanhoilla matkakortinlukijoilla on ollut paljon näitä virhevalintoja, joista tehdään tuhansia hyvityshakemuksia HSL:lle vuosittain. Näitä pyritään tällä OK-painikkeella vähentämään."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 23.2.2013.
 2. Kaupunkipyörät HSL. Viitattu 3.3.2017.
 3. Liputta matkustavalta peritään tarkastusmaksu HSL. Viitattu 3.3.2017.
 4. Helsingin seudun liikenne aloittaa ensi vuoden alusta Helsingin Sanomat. 29.12.2009. Viitattu 6.1.2010.
 5. Yhteinen joukkoliikennelippu Suomeen ja Viroon? Helsinki, Tallinna ja Tartto hakevat pilottirahoitusta Yle Uutiset. Viitattu 7.3.2017.
 6. HSL kannustaa kulkutapojen sekakäyttöön: pyörää saa kuljettaa lähijunassa myös ruuhka-aikana 19.6. alkaen HSL. Viitattu 2.5.2017.
 7. https://www.hsl.fi/uutiset/2017/pikaraitiotien-vaunusta-tulee-esteeton-ja-sinivihrea-10263
 8. Raide-Jokerin hankesuunnittelu loppusuoralla HSL. Viitattu 7.3.2017.
 9. Taksa- ja lippujärjestelmä HSL. Viitattu 7.3.2017.
 10. Matkustajalle HSL. Viitattu 7.3.2017.
 11. Värit HSL. Viitattu 3.3.2017.
 12. HSL: Uusi kuntayhtymä yhdistää seudun liikenteen suunnittelun 25.11.2009. Viitattu 6.1.2010.
 13. Tilinpäätös 2015, s. 63 Helsingin seudun liikenne. Viitattu 7.3.2017.
 14. Helsingin seudun liikenne-kuntayhtymän perussopimus
 15. Tuusula tulee mukaan HSL:ään 13.2.2017. HSL. Viitattu 13.2.2017.
 16. Lukijat vastasivat: "Uusi matkakortinlukija on täysi susi!" – HSL lupaa viilata näyttöä, mutta ei aio muuttaa laitteiden toimintaperiaatetta Yle Uutiset. Viitattu 7.3.2017.
 17. HSL pikkutytön jättämisestä yksin bussipysäkille: Pelisilmä ja tilannetaju pettivät Yle Uutiset. Viitattu 7.3.2017.
 18. HSL:n matkakortinlukijassa säilyy haukuttu OK-nappi Yle Uutiset. Viitattu 7.3.2017.

Aiheesta muualla ja lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]