Savonlinja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Savonlinja
Tunnuslause Suomen elämänmakuisin bussiyhtiö
Perustettu 1924[1]
Perustaja Toivo J. Honkanen
Toimitusjohtaja Kai Honkanen
Kotipaikka Mikkeli
Toiminta-alue Itä-, Kaakkois- ja Etelä-Suomi
Toimiala linja-autoliikenne
Henkilökuntaa 600
Kotisivu www.savonlinja.fi

Savonlinja-yhtiöt on Mikkelissä kotipaikkaansa pitävä, Suomen toiseksi suurin yksityinen linja-autoyhtiö. Autojen määrältään ainoastaan Koiviston Auto on suurempi. Yhtiö työllistää yli 600 linja-autoalan ammattilaista ja omistaa noin 450 linja-autoa. Savonlinja liikennöi etupäässä Itä- ja Kaakkois-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Turun ympäristössä.[1]

Kai Honkanen nimitettiin 1. elokuuta 2016 alkaen Savonlinja-yhtiöiden toimitusjohtajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi. Kain isä Raimo O. Honkanen on siirtynyt syrjään yrityksen operatiivisesta toiminnasta, mutta jatkaa omistajan roolissa. Savonlinjan perusti Kai Honkasen isoisä Toivo vuonna 1924 ja vuonna 1956 vetovastuuseen tuli Raimo.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatilallisen poika Toivo Johannes Honkanen kiinnostui uudesta ja kasvavasta maantieliikenteen alasta 1920-luvun alussa. Hänen vanhempiensa omistama pieni maatila ei tarjonnut elantoa kaikille, vaan osan perheestä oli työskenneltävä sen ulkopuolella. Toivo J. kirjoittautui vuonna 1924 autokouluun Lappeenrantaan ja saikin myöhemmin samana vuonna todistuksen ”täydellisen autokurssin” suorittamisesta. Ajokortin saatuaan hän sanoutui irti Kaukaan tehtaalta ja aloitti kuorma-auton kuljettajana. Töitä ei kuitenkaan ollut kovin säännöllisesti. Kun Honkanen sai kieltävän vastauksen Saimaan Osuus-Autolta työpaikkahakemukseensa Lappeenranta–Lauritsala-välille, hän päätti aloittaa liikennöinnin tuolla linjalla itsenäisenä yrittäjänä. Saatuaan tarvittavan käsirahan kasaan ja loppuosaan vekselin Toivo J. Honkanen hankki vuoden 1924 Fordin viipurilaisesta autoliikkeestä. Liikennöinti alkoi 1. joulukuuta 1924.

Vuoteen 1939 mennessä Savonlinjat oli kasvanut Suomen suurimmaksi Linja-autoliiton jäsenliikennöitsijäksi 81 autollaan. Kahta vuosikymmentä myöhemmin vuonna 1959 sijoitus oli kolmas ja autoja 70, ja vuonna 1972 Savonlinja oli toiseksi suurin automäärällä 189.[2]

Savonlinja tänään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savonlinjan linja-auto Savonlinnassa

Savonlinjan palvelutarjontaan kuuluu kaupunkien ja kuntien sopimusliikenne, seutu- ja lähiliikenne, pikavuoro-, vakiovuoro-ja tilausajoliikenne sekä tapahtumakuljetukset ja elämysmatkat.

Savonlinja-yhtiöt ajaa paikallisliikennettä Lappeenrannassa, Loviisassa, Kotkassa, Kuopiossa, Kouvolassa, Savonlinnassa ja Turussa sekä HSL-alueella.[3]

Vakiovuoroliikennettä ajetaan Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa.

Savonlinjojen pikavuororeitit ovat:

 • Helsingistä Lahden kautta Heinolan, Jyväskylän, Mikkelin, Varkauden, Kuopion, Pieksämäen, Savonlinnan ja Joensuun suuntiin.
 • Helsingistä Porvoon kautta Kouvolan, Kotkan, Haminan, Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin ja Joensuun suuntiin.
 • Jyväskylä–Mikkeli–Lappeenranta
 • Kuopio–Outokumpu–Joensuu
 • Jyväskylä–Pieksämäki–Varkaus–Joensuu

Palveluliikennettä ajetaan Kuopiossa, Savonlinnassa, Joensuussa, Lappeenrannassa, Pieksämäellä, Espoossa, Tuusulassa, ja Kouvolassa.

Savonlinja Oy:n lisäksi linjaliikennettä hoitaviin Savonlinja-yhtiöihin kuuluvat:

 • Autolinjat Oy
 • Etelä-Suomen Linjaliikenne Oy
 • Linja-Karjala Oy
 • SL-Autoyhtymä Oy
 • SL-Autolinjat (aputoiminimi).

Savonlinja on ollut kesäkuusta 2016 saakka ensimmäinen iso linja-autoliikenteen ja kaukoliikenteen Avainlippu-yritys.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Savonlinjan yritystietoa Savonlinja. Viitattu 15.3.2017.
 2. Viitaniemi, Matti ja Mäkelä, Aarne: Suomen linja-autoliikenteen historia, s. 465, 524, 525. Jyväskylä: Linja-autoliitto ry, 1978. ISBN 951-99162-8-8.
 3. Savonlinja - Paikallisliikenne www.savonlinja.fi. Viitattu 2.4.2018.
 4. Savonlinjalle myönnettiin Avainlippu - liiketoimintajohtaja: "Kriteerien täyttäminen ei ollut erityisen vaikeaa" Länsi-Savo. 13.6.2016. Viitattu 15.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.