Kauppa- ja teollisuusministeriö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kauppa- ja teollisuusministeriö (KTM)
Ministeri(t)
– Kauppa- ja teollisuusministeri -
Budjetti 1,9 mrd. € (2007)

Kauppa- ja teollisuusministeriö (lyhenne KTM[1]) oli suomalainen ministeriö, joka yhdistettiin 1.1.2008 työ- ja elinkeinoministeriöön.

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätehtävänä oli parantaa elinkeinoelämän kilpailukykyä ja yritysten toimintaedellytyksiä sekä edistää työllisyyttä Suomessa. KTM tuki tutkimusta ja tuotekehitystä sekä pyrki edistämään tehokasta kilpailua markkinoilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppa- ja teollisuustoimituskunta perustettiin 9.8.1888 annetulla armollisella asetuksella, jolla perustettiin kaksi uutta toimituskuntaa senaatin talousosastoon. Kauppa- ja teollisuustoimituskunnan tehtävänä oli vastata Suomen suuriruhtinaskunnan kaupasta, merenkulusta, luotsi- ja majakkalaitoksista sekä satamien perustamisista ja kulkuväylien perkauksista, ruukkien ja sahalaitoksien, myllyjen, tehtaiden ja voimalaitoksien toiminnasta. Kauppa- ja teollisuustoimituskunta vastasi myös paloviinan valmistamiseen, elinkeinojen verottamiseen, patentti- ja rekisterihallituksen toimintaan sekä vakuutusyhtiöihin liittyvistä asioista. 27.11.1918 annetulla asetuksella muutettiin toimituskuntien nimet ministeriöiksi. Kauppa- ja teollisuustoimituskunnasta tuli näin kauppa- ja teollisuusministeriö.[2]

Työ- ja elinkeinoministeriö aloitti toimintansa 1.1.2008. Vanhasen II hallituksen hallitusohjelmassa päätettiin, että uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön kuuluvat kauppa- ja teollisuusministeriön tehtävät, työministeriön tehtävät lukuun ottamatta maahanmuutto- ja kotoutusasioita sekä sisäasiainministeriön alueiden ja hallinnon kehittämisosasto.[2] Viimeisenä kauppa- ja teollisuusministerinä toimi Mauri Pekkarinen (kesk.).[3] Hänen virkanimekseen tuli elinkeinoministeri.

KTM:n alaiset keskusvirastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppa- ja teollisuusministeriön toimialaan kuuluivat aikaisemmin myös ammattikasvatus ja ammattikoulujen toiminnan valvonta ja ohjaus. KTM:n ammattikasvatusosaston tehtävät siirrettiin vuoden 1966 alussa perustetulle Ammattikasvatushallitukselle, joka siirtyi opetusministeriön alaisuuteen vuonna 1969.

KTM:n alaisia virastoja ja laitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.4.2013.
  2. a b Kauppa- ja teollisuusministeriön historiaa Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 16.08.2014.
  3. Kauppa- ja teollisuusministeri Valtioneuvosto. Viitattu 16.08.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.