Luettelo ministereistä Suomen ympäristöministeriössä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen ympäristöministeriössä toimineista ministereistä.

Luettelossa on lueteltu sekä ministeriötä johtavat (ensimmäiset) ministerit että erikseen muut ministeriössä toimineet ministerit. Luettelossa on mainittu erikseen myös ministerit, joiden tehtäviin on kuulunut joitain ympäristöministeriön asioita.

Ensimmäinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri
Finlands miljö- och klimatminister
Tunnus
Tunnus
Maria Ohisalo 2019 cropped.jpg
Nykyinen
Nimittäjä Suomen tasavallan presidentti
Perustettu 1. lokakuuta 1983
Ensimmäinen Matti Ahde
Kotisivut Kotisivut

Ympäristö- ja ilmastoministeri johtaa ministeriötä eli hän vastaa valtioneuvostossa ympäristö- ja luonnonsuojeluasioista.

Ministeri vastaa myös ympäristöministeriön toimialaan kuuluvista asumisen, rakentamisen ja kaavoituksen asioista; toisinaan nämä on eriytetty erilliselle ympäristöministeriön ministerille tai toisessa ministeriössä toimivalle ministerille.

Ministeri[1]

(syntynyt–kuollut)

Puolue[1] Tehtävissä[1] Hallitus[1]
Ympäristöministeri[2]
Matti Ahde.jpg Matti Ahde

(1945–2019)

  SDP 1.10.1983 – 30.4.1987 Sorsa IV
Coat of arms of Finland.svg Kaj Bärlund

(s. 1945)

  SDP 30.4.1987 – 26.4.1991 Holkeri
Pietikäinen Sirpa.jpg Sirpa Pietikäinen

(s. 1959)

  Kok. 26.4.1991 – 13.4.1995 Aho
Pekka Haavisto 2017 04.jpg Pekka Haavisto

(s. 1958)

  Vihr. 13.4.1995 – 14.4.1999 Lipponen I
Satu Hassi, Finland-MIP-Europaparlament-by-Leila-Paul-1.jpg Satu Hassi

(s. 1951)

  Vihr. 15.4.1999 – 31.5.2002 Lipponen II
Jouni Backman.jpg Jouni Backman

(s. 1959)

  SDP 31.5.2002 – 17.4.2003
Jan-Erik Enestam, miljo- och samarbetsminister Finland, vid Nordiska radets session i Kopenhamn 2006.jpg Jan-Erik Enestam

(s. 1947)

  RKP 17.4.2003 – 24.6.2003 Jäätteenmäki
24.6.2003 – 31.12.2006 Vanhanen I
Stefan Wallin A4.jpeg Stefan Wallin

(s. 1967)

  RKP 1.1.2007 – 19.4.2007
Paula Lehtomäki kesk edryhmä 22082013.jpg Paula Lehtomäki

(s. 1972)

  Kesk. 19.4.2007 – 28.9.2007 Vanhanen II
Kimmo Tiilikainen.jpg Kimmo Tiilikainen

(s. 1966)

  Kesk. 28.9.2007 – 10.4.2008
Paula Lehtomäki kesk edryhmä 22082013.jpg Paula Lehtomäki

(s. 1972)

  Kesk. 11.4.2008 – 22.6.2010
22.6.2010 – 22.6.2011 Kiviniemi
Ville Niinistö 2009.jpg Ville Niinistö

(s. 1976)

  Vihr. 22.6.2011 – 24.6.2014 Katainen
24.6.2014 – 26.9.2014 Stubb
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen - 37011781032 (cropped).jpg Sanni Grahn-Laasonen

(s. 1983)

  Kok. 26.9.2014 – 29.5.2015
Maatalous- ja ympäristöministeri[2]
Kimmo Tiilikainen.jpg Kimmo Tiilikainen

(s. 1966)

  Kesk. 29.5.2015 – 6.6.2019 Sipilä
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri[2]
Kimmo Tiilikainen.jpg Kimmo Tiilikainen

(s. 1966)

  Kesk. 5.5.2017 – 6.6.2019 Sipilä
Ympäristö- ja ilmastoministeri
Krista Mikkonen (cropped).jpg Krista Mikkonen

(s. 1972)

  Vihr. 6.6.2019 – 10.12.2019 Rinne
10.12.2019 – 19.11.2021 Marin
Emma Kari.jpg Emma Kari

(s. 1983)

  Vihr. 19.11.2021 – 7.6.2022
Maria Ohisalo 2019 cropped.jpg Maria Ohisalo

(s. 1985)

  Vihr. 7.6.2022 –

Toinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoittain ympäristöministeriössä on ollut myös toinen ministeri, jolle on useimmiten kuulunut ministeriön asuntoasiat. Tässä luettelossa on mainittu vain ministerit, jotka ovat toimineet päätoimisesti ympäristöministeriössä; ministerit, joiden salkkuun on liittynyt joitain ympäristöministeriön tehtäviä, on luetteloitu kohdassa sivutoimiset ministerit.

Ministeri[1]

(syntynyt–kuollut)

Puolue[1] Tehtävissä[1] Hallitus[1]
Ministeri ympäristöministeriössä
Coat of arms of Finland.svg Pirjo Rusanen

(s. 1940)

  Kok. 26.4.1991 – 2.1.1995 Aho
Anneli Taina 1998.jpg Anneli Taina

(s. 1951)

  Kok. 2.1.1995 – 13.4.1995
Asuntoministeri
Jan Vapaavuori.jpg Jan Vapaavuori

(s. 1965)

  Kok. 19.4.2007 – 22.6.2010 Vanhanen II
22.6.2010 – 22.6.2011 Kiviniemi
Asunto- ja viestintäministeri
Krista Kiuru 2019 (cropped).jpg Krista Kiuru

(s. 1974)

  SDP 22.6.2011 – 24.5.2013 Katainen
Pia Viitanen 2014.jpg Pia Viitanen

(s. 1967)

  SDP 24.5.2013 – 4.4.2014

Sivutoimiset ministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoittain joitain ympäristöministeriön hallinnonalaan kuuluvia asioita – useimmiten asuntoasiat – on liitetty toisissa ministeriöissä toimivien ministereiden vastuualueeseen.

Ministeri[1](syntynyt–kuollut) Puolue[1] Tehtävissä[1] Hallitus[1] Ministerin varsinainen salkku
Sinikka Mönkäre

(s. 1947)

SDP 13.4.1995 – 15.4.1999 Lipponen I Sosiaali- ja terveysministeri[3]
Suvi-Anne Siimes

(s. 1963)

Vas. 15.4.1999 – 17.4.2003 Lipponen II Ministeri valtiovarainministeriössä[4]
Hannes Manninen

(s. 1946)

Kesk. 17.4.2003 – 24.6.2003 Jäätteenmäki Alue- ja kuntaministeri[5]
24.6.2003 – 19.4.2007 Vanhanen I
Paula Risikko

(s. 1960)

Kok. 19.4.2007 – 1.1.2008 Vanhanen II Peruspalveluministeri[6]
Pia Viitanen

(s. 1967)

SDP 4.4.2014 – 24.6.2014 Katainen Kulttuuri- ja asuntoministeri[7]
24.6.2014 – 29.5.2015 Stubb

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Ministerit ministeriössä - Ympäristöministeriö 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 20.1.2017.
  2. a b c Kimmo Tiilikainen www.eduskunta.fi. Viitattu 14.6.2020.
  3. Ministerin tiedot, Mönkäre, Taru Sinikka Valtioneuvosto. Viitattu 14.6.2020.
  4. Ministerin tiedot, Siimes, Suvi-Anne Valtioneuvosto. Viitattu 14.6.2020.
  5. Ministerin tiedot, Manninen, Hannes Valtioneuvosto. Viitattu 14.6.2020.
  6. Ministerin tiedot, Risikko, Paula Sinikka Valtioneuvosto. Viitattu 14.6.2020.
  7. Ministerin tiedot, Viitanen, Pia-Liisa Valtioneuvosto. Viitattu 14.6.2020.
Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.