Luettelo ministereistä Suomen maa- ja metsätalousministeriössä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen maa- ja metsätalousministeriössä (vuosina 1917–1971 maatalousministeriö)[1][2][3] toimineista ministereistä.

Luettelossa on lueteltu sekä ministeriötä johtavat (ensimmäiset) maa- ja metsätalousministerit että erikseen muut ministeriössä toimineet ministerit. Ministeriössä oli kaksi varsinaista ministeriä vuoteen 1968 saakka. Luettelossa on mainittu myös toisen maa- ja metsätalousministeriön varsinaisen ministerin jälkeen toimineita sivutoimisia ministereitä.

Ensimmäinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen maa- ja metsätalousministeri
Finlands jord- och skogsbruksminister
Tunnus
Tunnus
Antti Kurvinen 2021 (cropped).jpg
Nykyinen
Nimittäjä Suomen tasavallan presidentti
Perustettu 27. marraskuuta 1917
Ensimmäinen Kyösti Kallio
Kotisivut Kotisivut
Ministeri[2]

(syntynyt–kuollut)

Puolue[2] Tehtävissä[2] Hallitus[2]
Maataloustoimikunnan päällikkö
Kyösti Kallio.jpg Kyösti Kallio

(1873–1940)

  ML 27.11.1917–27.5.1918 Svinhufvud I
27.5.1918–17.8.1918 Paasikivi I
Maatalousministeri
Coat of arms of Finland.svg Uuno Brander

(1870–1934)

  Ed. 27.11.1918 – 17.4.1919 Ingman
Kyösti Kallio.jpg Kyösti Kallio

(1873–1940)

  ML 17.4.1919 – 15.8.1919 K. Castren
15.8.1919 – 15.3.1920 Vennola
Maaherra E.Y.Pehkonen pitämässä puhetta Oulu 1943.09.10.jpg Eero Pehkonen

(1882–1949)

  ML 15.3.1920 – 9.4.1921 Erich
Kyösti Kallio.jpg Kyösti Kallio

(1873–1940)

  ML 9.4.1921 – 2.6.1922 Vennola II
Osten-Elfving-1922.jpg Östen Elfving

(1874–1936)

(amm.) 2.6.1922 – 14.11.1922 Cajander I
J. E. Sunila.jpg Juho Sunila

(1875–1936)

  ML 14.11.1922 – 18.1.1924 Kallio I
Osten-Elfving-1922.jpg Östen Elfving

(1874–1936)

(amm.) 18.1.1924 – 31.5.1924 Cajander II
Coat of arms of Finland.svg Jalo Lahdensuo

(1882–1973)

  ML 31.5.1924 – 22.11.1924 Ingman II
Coat of arms of Finland.svg Ilmari Auer

(1879–1965)

  ML 22.11.1924 – 31.3.1925
J. E. Sunila.jpg Juho Sunila

(1875–1936)

  ML 31.3.1925 – 31.12.1925 Tulenheimo
31.12.1925 – 13.12.1926 Kallio II
Mauno Pekkala 1938.jpg Mauno Pekkala

(1890–1952)

  SDP 13.12.1926 – 17.12.1927 Tanner
Sigurd Mattsson 1956 Riihimäellä 01.jpg Sigurd Mattsson

(1892–1970)

  ML 17.12.1927 – 22.12.1928 Sunila I
Coat of arms of Finland.svg Eemil Linna

(1876–1951)

  Ed. 22.12.1928 – 16.8.1929 Mantere
Kaarle-Johannes-Ellila.jpg Kaarle Ellilä

(1888–1957)

  ML 16.8.1929 – 4.7.1930 Kallio III
Coat of arms of Finland.svg August Raatikainen

(1874–1937)

  ML 4.7.1930 – 21.3.1931 Svinhufvud II
Sigurd Mattsson 1956 Riihimäellä 01.jpg Sigurd Mattsson

(1892–1970)

  ML 21.3.1931 – 14.12.1932 Sunila II
Coat of arms of Finland.svg Kalle Jutila

(1891–1966)

  ML 14.12.1932 – 25.9.1936 Kivimäki
Coat of arms of Finland.svg Eemil Linna

(1876–1951)

  Ed. 25.9.1936 – 7.10.1936
Coat of arms of Finland.svg Pekka Heikkinen

(1883–1959)

  ML 7.10.1936 – 12.3.1937 Kallio IV
12.3.1937 – 1.12.1939 Cajander III
1.12.1939 – 27.3.1940 Ryti I
27.3.1940 – 15.8.1940 Ryti II
Viljami-Kalliokoski (cropped).jpg Viljami Kalliokoski

(1894–1978)

  ML 15.8.1940 – 4.1.1941
4.1.1941 – 5.3.1943 Rangell
5.3.1943 – 8.8.1944 Linkomies
8.8.1944 – 21.9.1944 Hackzell
21.9.1944 – 17.11.1944 U. Castrén
Luukka-Miesmaa-1961 (cropped).jpg Eemil Luukka

(1892–1970)

  ML 17.11.1944 – 17.4.1945 Paasikivi II
Coat of arms of Finland.svg Kalle Jutila

(1891–1966)

  ML 17.4.1945 – 29.9.1945 Paasikivi III
Vihtori Vesterinen.png Vihtori Vesterinen

(1885–1958)

  ML 9.11.1945 – 26.3.1946 Paasikivi III
26.3.1946 – 29.7.1948 Pekkala
Coat of arms of Finland.svg Matti Lepistö

(1901–1991)

  SDP 29.7.1948 – 17.3.1950 Fagerholm I
Coat of arms of Finland.svg Taavi Vilhula

(1897–1976)

  ML 17.3.1950 – 17.1.1951 Kekkonen I
Martti-Miettunen-1973 (cropped).jpg Martti Miettunen

(1907–2002)

  ML 17.1.1951 – 20.9.1951 Kekkonen II
20.9.1951 – 9.7.1953 Kekkonen III
9.7.1953 – 17.11.1953 Kekkonen IV
Coat of arms of Finland.svg Kalle Jutila

(1891–1966)

(amm.) 17.11.1953 – 5.5.1954 Tuomioja
Viljami-Kalliokoski (cropped).jpg Viljami Kalliokoski

(1894–1978)

  ML 5.5.1954 – 20.10.1954 Törngren
20.10.1954 – 3.3.1956 Kekkonen V
Martti-Miettunen-1973 (cropped).jpg Martti Miettunen

(1907–2002)

  ML 3.3.1956 – 27.5.1957 Fagerholm II
27.5.1957 – 2.7.1957 Sukselainen
Coat of arms of Finland.svg Kusti Eskola

(1911–2003)

  ML 2.7.1957 – 29.11.1957
Hans Perttula.jpg Hans Perttula

(1910–1988)

(amm.) 29.11.1957 – 26.4.1958 Von Fieandt
Coat of arms of Finland.svg Pauli Lehtosalo

(1910–1989)

(amm.) 26.4.1958 – 29.8.1958 Kuuskoski
Martti-Miettunen-1973 (cropped).jpg Martti Miettunen

(1907–2002)

  ML 29.8.1958 – 14.11.1958 Fagerholm III
Urho Kähönen (cropped).jpg Urho Kähönen

(1910–1984)

  ML 14.11.1958 – 13.1.1959
Einari-Jaakkola-1959.jpg Einari Jaakkola

(1900–1992)

  ML 13.1.1959 – 14.7.1961 Sukselainen II
JohannesVirolainen1975 (cropped).jpg Johannes Virolainen

(1914–2000)

  ML 14.7.1961 – 12.4.1962 Miettunen I
13.4.1962 – 18.12.1963 Karjalainen I
Samuli Suomela.jpg Samuli Suomela

(1918–2012)

(amm.) 18.12.1963 – 12.9.1964 Lehto
Mauno-Jussila-1950s.jpg Mauno Jussila

(1908–1988)

  Kesk. 12.9.1964 – 27.5.1966 Virolainen
Nestori-Kaasalainen-1967.jpg Nestori Kaasalainen

(1915–2016)

  Kesk. 27.5.1966 – 22.3.1968 Paasio I
Martti-Miettunen-1973 (cropped).jpg Martti Miettunen

(1907–2002)

  Kesk. 22.3.1968 – 14.5.1970 Koivisto I
Nils-Westermarck.jpg Nils Westermarck

(1910–2002)

(amm.) 14.5.1970 – 15.7.1970 Aura I
Nestori-Kaasalainen-1967.jpg Nestori Kaasalainen

(1915–2016)

  Kesk. 15.7.1970 – 28.2.1971[4] Karjalainen II
Maa- ja metsätalousministeri
Nestori-Kaasalainen-1967.jpg Nestori Kaasalainen

(1915–2016)

  Kesk. 1.3.1971–28.10.1971[4] Karjalainen II
Samuli Suomela.jpg Samuli Suomela

(1918–2012)

(amm.) 29.10.1971 – 23.2.1972 Aura II
Coat of arms of Finland.svg Leo Happonen

(1922–2010)

  SDP 23.2.1972 – 4.9.1972 Paasio II
Coat of arms of Finland.svg Erkki Haukipuro

(1921–2001)

  Kesk. 4.9.1972 – 31.7.1973 Sorsa I
Heimo-Linna.jpg Heimo Linna

(1925–2022)

  Kesk. 1.8.1973 – 13.6.1975
Veikko-Ihamuotila-1955.jpg Veikko Ihamuotila

(1911–1979)

(amm.) 13.6.1975 – 30.11.1975 Liinamaa
Heimo-Linna.jpg Heimo Linna

(1925–2022)

  Kesk. 30.11.1975 – 29.9.1976 Miettunen II
JohannesVirolainen1975 (cropped).jpg Johannes Virolainen

(1914–2000)

  Kesk. 29.9.1976 – 15.5.1977 Miettunen III
15.5.1977 – 26.5.1979 Sorsa II
Coat of arms of Finland.svg Taisto Tähkämaa

(s. 1924)

  Kesk. 26.5.1979 – 19.2.1982 Koivisto II
19.2.1982 – 6.5.1983 Sorsa III
Toivo Yläjärvi 1988 (cropped).jpg Toivo Yläjärvi

(1941–2014)

  Kesk. 6.5.1983 – 30.4.1987 Sorsa IV
Coat of arms of Finland.svg Toivo T. Pohjala

(1931–2018)

  Kok. 30.4.1987 – 26.4.1991 Holkeri
Martti-Pura-1987.jpg Martti Pura

(s. 1949)

  Kesk. 26.4.1991 – 12.4.1994 Aho
Coat of arms of Finland.svg Mikko Pesälä

(s. 1938)

  Kesk. 12.4.1994 – 13.4.1995
Coat of arms of Finland.svg Kalevi Hemilä

(s. 1952)

(amm.) 13.4.1995 – 15.4.1999 Lipponen I
15.4.1999 – 1.2.2002 Lipponen II
Coat of arms of Finland.svg Raimo Tammilehto

(s. 1943)

(amm.) 1.2.2002 – 31.5.2002
Jari Koskinen.jpg Jari Koskinen

(s. 1960)

  Kok. 31.5.2002 – 17.4.2003
Coat of arms of Finland.svg Juha Korkeaoja

(s. 1950)

  Kesk. 17.4.2003 – 24.6.2003 Jäätteenmäki
24.6.2003 – 19.4.2007 Vanhanen I
Sirkka-Liisa Anttila.jpg Sirkka-Liisa Anttila

(s. 1943)

  Kesk. 19.4.2007 – 22.6.2010 Vanhanen II
22.6.2010 – 22.6.2011 Kiviniemi
Jari Koskinen.jpg Jari Koskinen

(s. 1960)

  Kok. 22.6.2011 – 24.6.2014 Katainen
Petteri Orpo at EPP Summit, Brussels, June 2016 (27923961326) (cropped).jpg Petteri Orpo

(s. 1969)

  Kok. 24.6.2014 – 29.5.2015 Stubb
Maatalous- ja ympäristöministeri
Kimmo Tiilikainen.jpg Kimmo Tiilikainen

(s. 1966)

  Kesk. 29.5.2015 – 5.5.2017 Sipilä
Maa- ja metsätalousministeri
Jari Leppä 3 2020 (cropped).jpg Jari Leppä

(s. 1959)

  Kesk. 5.5.2017 – 6.6.2019 Sipilä
6.6.2019 – 10.12.2019 Rinne
10.12.2019 – 29.4.2022 Marin
Antti Kurvinen 2021 (cropped).jpg Antti Kurvinen

(s. 1986)

  Kesk. 29.4.2022 –

Toinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ministeri[2]

(syntynyt–kuollut)

Puolue[2] Tehtävissä[2] Hallitus[2]
Maataloustoimikunnan apulaispäällikkö
Eero Pehkonen

(1882–1949)

  ML 27.11.1917–27.5.1918 Svinhufvud I
27.5.1918–17.8.1918 Paasikivi I
Apulaismaatalousministeri
Eero Hahl

(1872–1945)

  ML 17.4.1919 – 15.8.1919 K. Castren
15.8.1919 – 15.3.1920 Vennola I
15.3.1920 – 9.4.1921 Erich
Juho Niukkanen

(1888–1954)

  ML 9.4.1921 – 2.6.1922 Vennola II
A. K. Cajander

(1879–1943)

(amm.) 2.6.1922 – 14.11.1922 Cajander I
Juho Niukkanen

(1888–1954)

  ML 14.11.1922 – 18.1.1924 Kallio I
Ilmari Auer

(1879–1965)

  ML 31.5.1924 – 22.11.1924 Ingman II
Pekka Pennanen

(1872–1960)

  Kok. 29.11.1924 – 31.3.1925
Vihtori Vesterinen

(1885–1958)

  ML 31.3.1925 – 31.12.1925 Tulenheimo
31.12.1925 – 13.12.1926 Kallio II
17.12.1927 – 16.10.1928 Sunila I
Kalle Jutila

(1891–1966)

  ML 16.10.1928 – 22.12.1928
Uuno Brander

(1870–1934)

  Ed. 22.12.1928 – 16.8.1929 Mantere
Antti Junes

(1874–1963)

  ML 16.8.1929 – 4.7.1930 Kallio III
Juho Koivisto

(1885–1975)

  ML 4.7.1930 – 21.3.1931 Svinhufvud II
Pekka Heikkinen

(1883–1959)

  ML 21.3.1931 – 14.12.1932 Sunila II
Eemil Linna

(1876–1951)

  Ed. 19.1.1934 – 25.9.1936 Kivimäki
Viljami Kalliokoski

(1894–1978)

  ML 7.10.1936 – 12.3.1937 Kallio IV
Juho Koivisto

(1885–1975)

  ML 12.3.1937 – 1.12.1939 Cajander III
Ministeri maatalousministeriössä
Juho Koivisto

(1885–1975)

  ML 1.12.1939 – 27.3.1940 Ryti I
Juho Koivisto

(1885–1975)

  ML 27.3.1940 – 4.1.1941 Ryti II
Toivo Ikonen

(1891–1976)

  ML 4.1.1941 – 5.3.1943 Rangell
Nils Osara

(1903–1990)

(amm.) 5.3.1943 – 8.8.1944 Linkomies
Eemil Luukka

(1892–1970)

  ML 17.4.1945 – 26.3.1946 Paasikivi III
Paavo Viding

(1899–1965)

  ML 26.3.1946 – 29.7.1948 Pekkala
Jussi Raatikainen

(1898–1978)

  SDP 29.7.1948 – 17.3.1950 Fagerholm I
Eemil Luukka

(1892–1970)

  ML 17.3.1950 – 17.1.1951 Kekkonen I
Matti Lepistö

(1901–1991)

  SDP 17.1.1951 – 20.9.1951
Eemil Luukka

(1892–1970)

  ML 20.9.1951 – 9.7.1953 Kekkonen III
Matti Lepistö

(1901–1991)

  SDP 20.9.1951 – 29.11.1952 Kekkonen III
Hannes Tiainen

(1914–2001)

  SDP 3.12.1952 – 9.7.1953 Kekkonen III
Henrik Kullberg

(1891–1953)

  RKP 17.11.1953 – 4.12.1953 Tuomioja
Nils Westermarck

(1910–2002)

  RKP 18.12.1953 – 5.5.1954
Hannes Tiainen

(1914–2001)

  SDP 5.5.1954 – 20.10.1954 Törngren
Vieno Simonen

(1898–1994)

  ML 3.3.1956 – 27.5.1957 Fagerholm II
Bertel Lindh

(1908–1996)

  RKP 27.5.1957 – 2.7.1957 Sukselainen I
Matti Lepistö

(1901–1991)

  SDP 2.9.1957 – 29.11.1957
26.4.1958 – 29.8.1958 Kuuskoski
Niilo Kosola

(1911–1996)

  Kok. 29.8.1958 – 13.1.1959 Fagerholm III
Toivo Antila

(1910–1970)

  ML 13.1.1959 – 14.7.1961 Sukselainen II
Tahvo Rönkkö

(1905–1993)

  ML 14.7.1961 – 13.4.1962 Miettunen I
Verner Korsbäck

(1910–1981)

  RKP 13.4.1962 – 18.12.1963 Karjalainen I
Marja Lahti

(1901–1967)

  Kesk. 12.9.1964 – 27.5.1966 Virolainen
Lars Lindeman

(1920–2006)

  SDP 27.5.1966 – 22.3.1968 Paasio I

Sivutoimiset ministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa- ja metsätalousministeriössä ei ole vuoden 1968 jälkeen ollut toista päätoimista ministeriä. Ajoittain joitain maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluvia asioita on liitetty toisissa ministeriöissä toimivien ministereiden vastuualueeseen.

Ministeri[5]

(syntynyt–kuollut)

Puolue[5] Tehtävissä[5] Hallitus[5] Ministerin varsinainen salkku
Veikko Saarto

(s. 1934)

SKDL 15.5.1977 – 26.5.1979 Sorsa II Liikenneministeri[6]
26.5.1979 – 19.2.1982 Koivisto II
Jarmo Wahlström

(1938–2013)

SKDL 19.2.1982 – 31.12.1982 Sorsa III Liikenneministeri[7]
Matti Ahde

(1945–2019)

SDP 6.5.1983 – 30.9.1983 Sorsa IV Sisäasiainministeri[8]
Ole Norrback

(s. 1941)

RKP 30.4.1987 – 26.4.1991 Holkeri Puolustusministeri (30.04.1987–12.06.1990)

Opetusministeri (13.06.1990–25.04.1991)[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjaviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ministerit nimikkeittäin - Maa- ja metsätalousministeri Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 10.2.2014.
  2. a b c d e f g h i Ministerit nimikkeittäin - Maatalousministeri Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Arkistoitu 10.10.2014. Viitattu 7.10.2014.
  3. Tuominen, s. 40, 58
  4. a b https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/Sivut/910054.aspx Eduskunta Nestori Kaasalainen
  5. a b c d Ministerit nimikkeittäin - Ministeri maa- ja metsätalousministeriössä Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Arkistoitu 10.10.2014. Viitattu 7.10.2014.
  6. Veikko Saarto www.eduskunta.fi. Viitattu 13.6.2020.
  7. Jarmo Wahlström www.eduskunta.fi. Viitattu 13.6.2020.
  8. Matti Ahde www.eduskunta.fi. Viitattu 13.6.2020.
  9. Ole Norrback www.eduskunta.fi. Viitattu 13.6.2020.