Luettelo ministereistä Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä (vuosina 1970–2000 liikenneministeriö) toimineista ministereistä.[1]

Usein ministeriössä on toiminut vain yksi ministeri, toisinaan kaksi. Jotkin ministeriön asiat, useimmiten viestintäasiat, on saatettu eriyttää eri ministeriön ministerille. Oheisessa luettelossa on lueteltu sekä varsinaiset ministerit että sivutoimisesti ministeriössä toimineet ministerit.

Ennen liikenne- ja viestintäministeriön perustamista ministeriön asiat kuuluivat kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriöön, joka jakautui vuonna 1970 liikenne- ja työvoimaministeriöiksi.

Ensimmäinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen liikenne- ja viestintäministeri
Finlands kommunikationsminister
Tunnus
Tunnus
Timo Harakka 28.4.2020.jpg
Nykyinen
Nimittäjä Suomen tasavallan presidentti
Perustettu 1. maaliskuuta 1970
Ensimmäinen Paavo Aitio
Kotisivut Kotisivut

Liikenne- ja viestintäministeriötä johtaa ministeri, jonka tehtävänimikkeenä on ollut ministeriön nimen mukaisesti liikenneministeri tai liikenne- ja viestintäministeri. Toisinaan vastuualueisiin on saatettu yhdistää myös muita tehtäviä, esimerkiksi kunta-asiat.

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Tehtävissä Puolue Hallitus
Liikenneministeri
Paavo Aitio

(1918–1989)

–28.2.1970 kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri

1.3.1970–14.5.1970

SKDL Koivisto I
Martti Niskala

(1911–1984)

14.5.1970–15.7.1970 amm. Aura I
Veikko Saarto

(s. 1934)

15.7.1970–26.3.1971 SKDL Karjalainen II
Kalervo Haapasalo

(1912–2002)

26.3.1971–29.10.1971 SDP
Esa Timonen

(1925–2015)

29.10.1971–23.2.1972 amm. Aura II
Valde Nevalainen

(1919–1994)

23.2.1972–4.9.1972 SDP Paasio II
Pekka Tarjanne

(1937–2010)

4.9.1972–13.6.1975 LKP Sorsa I
Esa Timonen

(1925–2015)

13.6.1975–30.11.1975 amm. Liinamaa
Kauko Hjerppe

(1926–1996)

30.11.1975–29.9.1976 SKDL Miettunen II
Ragnar Granvik

(1910–1997)

29.9.1976–15.5.1977 RKP Miettunen III
Veikko Saarto

(s. 1934)

15.5.1977–26.5.1979 SKDL Sorsa II
26.5.1979–19.2.1982 Koivisto II
Jarmo Wahlström

(1938–2013)

19.2.1982–31.12.1982 SKDL Sorsa III
Reino Breilin

(1928–2010)

31.12.1982–6.5.1983 SDP
Matti Puhakka

(s. 1945)

6.5.1983–30.11.1984 SDP Sorsa IV
Matti Luttinen

(1936–2009)

1.12.1984–30.4.1987 SDP
Pekka Vennamo

(s. 1944)

30.4.1987–30.9.1989 SMP Holkeri
Raimo Vistbacka

(s. 1945)

1.10.1989–28.8.1990 SMP
Ilkka Kanerva

(s. 1948)

28.8.1990–26.4.1991 Kok.
Ole Norrback

(s. 1941)

26.4.1991–13.4.1995 RKP Aho
Tuula Linnainmaa

(s. 1942)

13.4.1995–1.4.1997 Kok. Lipponen I
Matti Aura

(1943–2011)

2.4.1997–15.1.1999 Kok.
Kimmo Sasi

(s. 1952)

15.1.1999–15.4.1999 Kok.
Olli-Pekka Heinonen

(s. 1964)

15.4.1999–1.9.2000 Kok. Lipponen II
Liikenne- ja viestintäministeri
Olli-Pekka Heinonen

(s. 1964)

1.9.2000–4.1.2002 Kok. Lipponen II
Kimmo Sasi

(s. 1952)

4.1.2002–17.4.2003 Kok.
Leena Luhtanen

(s. 1941)

17.4.2003–24.6.2003 SDP Jäätteenmäki
24.6.2003–23.9.2005 Vanhanen I
Susanna Huovinen

(s. 1972)

23.9.2005–19.4.2007 SDP
Liikenneministeri
Anu Vehviläinen

(s. 1963)

19.4.2007–22.6.2011 Kesk. Vanhanen II
Kiviniemi
Merja Kyllönen

(s. 1977)

22.6.2011–4.4.2014 Vas. Katainen
Liikenne- ja kuntaministeri
Henna Virkkunen

(s. 1972)

4.4.2014–24.6.2014 Kok. Katainen
Paula Risikko

(s. 1960)

24.6.2014–29.5.2015 Kok. Stubb
Liikenne- ja viestintäministeri
Anne Berner

(s. 1964)

29.5.2015–29.5.2019 Kesk. Sipilä
Kunta- ja liikenneministeri
Anu Vehviläinen

(s. 1963)

29.5.2019–6.6.2019 Kesk. Sipilä
Liikenne- ja viestintäministeri
Sanna Marin

(s. 1985)

6.6.2019–10.12.2019 SDP Rinne
Timo Harakka

(s. 1962)

10.12.2019– SDP Marin

[1][2][3]

Toinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintäasiat erotettiin omalle ministerilleen Vanhasen II hallituksessa, jossa niitä hoitamaan nimitettiin Suvi Lindén (Kok.), joka jatkoi myös Kiviniemen hallituksessa.[2]

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Tehtävissä Puolue Hallitus
Viestintäministeri
Suvi Lindén

(s. 1962)

19.4.2007–22.6.2010 Kok. Vanhanen II
22.6.2010–22.6.2011 Kiviniemi

Sivutoimiset ministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoittain joitakin ministeriön asioita, useimmiten viestintäasiat, on liitetty muissa ministeriöissä toimivien ministerien tehtäviin. Ensimmäisen kerran näin oli vuosina 19901991, jolloin viestintäasiat olivat kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurisen vastuulla. Liikenneministerinä toimi tuolloin Ilkka Kanerva.

Kataisen hallitukseen perustettiin asunto- ja viestintäministerin tehtävä, ja uutta salkkua hoitamaan nimitettiin Krista Kiuru (SDP), joka korvattiin SDP:n ministerikierrätyksen jälkeen Pia Viitasella. Vasemmistoliiton vetäydyttyä hallituksesta SDP joutui järjestämään ministerien tehtävät uudestaan ja opetus- ja viestintäministerien tehtävät yhdistettiin Kiurulle. Myöhemmissä hallituksissa viestintäasiat on yhdistetty perinteiseen tapaan ministeriötä johtavalle ministerille.

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Tehtävissä Puolue Hallitus Varsinainen ministerinsalkku Vastuualue LVM:ssä
Anna-Liisa Kasurinen

(s. 1940)

28.8.1990–26.4.1991 SDP Holkeri Ministeri opetusministeriössä (kulttuuriministeri)[4] viestintäasiat
Krista Kiuru

(s. 1974)

22.6.2011–24.5.2013 SDP Katainen Asunto- ja viestintäministeri[5] viestintäasiat
Pia Viitanen

(s. 1967)

24.5.2013–4.4.2014 SDP
Krista Kiuru

(s. 1974)

4.4.2014–24.6.2014 SDP Opetus- ja viestintäministeri[5] viestintäasiat
24.6.2014–29.5.2015 Stubb

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ministerit nimikkeittäin - Liikenneministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  2. a b Ministerit nimikkeittäin - Viestintäministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  3. Ministerit nimikkeittäin - Liikenne- ja viestintäministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  4. Anna-Liisa Kasurinen - Valtioneuvosto valtioneuvosto.fi.
  5. a b Ministerit ministeriössä: Liikenne- ja viestintäministeriö valtioneuvosto.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.