Luettelo ministereistä Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Suomen liikenne- ja viestintäministeriössä (vuosina 1970–2000 liikenneministeriö) toimineista ministereistä.[1]

Usein ministeriössä on toiminut vain yksi ministeri, toisinaan kaksi. Jotkin ministeriön asiat, useimmiten viestintäasiat, on saatettu eriyttää eri ministeriön ministerille. Oheisessa luettelossa on lueteltu sekä varsinaiset ministerit että sivutoimisesti ministeriössä toimineet ministerit.

Ennen liikenne- ja viestintäministeriön perustamista ministeriön asiat kuuluivat kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriöön, joka jakautui vuonna 1970 liikenne- ja työvoimaministeriöiksi.

Ensimmäinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen liikenne- ja viestintäministeri
Finlands kommunikationsminister
Tunnus
Tunnus
Hallituksen tiedotustilaisuus valmiuslain käyttöönotosta ja rajavalvonnasta 17.3.2020 (49669027028) (cropped).jpg
Nykyinen
Nimittäjä Suomen tasavallan presidentti
Perustettu 1. maaliskuuta 1970
Ensimmäinen Paavo Aitio
Kotisivut Kotisivut

Liikenne- ja viestintäministeriötä johtaa ministeri, jonka tehtävänimikkeenä on ollut ministeriön nimen mukaisesti liikenneministeri tai liikenne- ja viestintäministeri. Toisinaan vastuualueisiin on saatettu yhdistää myös muita tehtäviä, esimerkiksi kunta-asiat.

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Puolue Tehtävässä Hallitus
Liikenneministeri
Paavo-Aitio-1966.jpg Paavo Aitio

(1918–1989)

  SKDL –28.2.1970 kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeri

1.3.1970–14.5.1970

Koivisto I
Martti Niskala.jpg Martti Niskala

(1911–1984)

(amm.) 14.5.1970–15.7.1970 Aura I
Coat of arms of Finland.svg Veikko Saarto

(s. 1934)

  SKDL 15.7.1970–26.3.1971 Karjalainen II
Coat of arms of Finland.svg Kalervo Haapasalo

(1912–2002)

  SDP 26.3.1971–29.10.1971
EsaTimonen.jpg Esa Timonen

(1925–2015)

(amm.) 29.10.1971–23.2.1972 Aura II
Valde-Nevalainen-1978.jpg Valde Nevalainen

(1919–1994)

  SDP 23.2.1972–4.9.1972 Paasio II
PekkaTarjanne1970.jpg Pekka Tarjanne

(1937–2010)

  LKP 4.9.1972–13.6.1975 Sorsa I
EsaTimonen.jpg Esa Timonen

(1925–2015)

(amm.) 13.6.1975–30.11.1975 Liinamaa
Coat of arms of Finland.svg Kauko Hjerppe

(1926–1996)

  SKDL 30.11.1975–29.9.1976 Miettunen II
Coat of arms of Finland.svg Ragnar Granvik

(1910–1997)

  RKP 29.9.1976–15.5.1977 Miettunen III
Coat of arms of Finland.svg Veikko Saarto

(s. 1934)

  SKDL 15.5.1977–26.5.1979 Sorsa II
26.5.1979–19.2.1982 Koivisto II
Coat of arms of Finland.svg Jarmo Wahlström

(1938–2013)

  SKDL 19.2.1982–31.12.1982 Sorsa III
Reinobreilin.jpg Reino Breilin

(1928–2010)

  SDP 31.12.1982–6.5.1983
Matti Puhakka 1987.jpg Matti Puhakka

(s. 1945)

  SDP 6.5.1983–30.11.1984 Sorsa IV
Coat of arms of Finland.svg Matti Luttinen

(1936–2009)

  SDP 1.12.1984–30.4.1987
Coat of arms of Finland.svg Pekka Vennamo

(s. 1944)

  SMP 30.4.1987–30.9.1989 Holkeri
Raimo Vistbacka.JPG Raimo Vistbacka

(s. 1945)

  SMP 1.10.1989–28.8.1990
Ilkka Kanerva-4.jpg Ilkka Kanerva

(1948–2022)

  Kok. 28.8.1990–26.4.1991
Ole Norrback, ordforande i Nordiska ministerradets Granshindersforum.jpg Ole Norrback

(s. 1941)

  RKP 26.4.1991–13.4.1995 Aho
Coat of arms of Finland.svg Tuula Linnainmaa

(s. 1942)

  Kok. 13.4.1995–1.4.1997 Lipponen I
Coat of arms of Finland.svg Matti Aura

(1943–2011)

  Kok. 2.4.1997–15.1.1999
Kimmo Sasi (Saml) Finland.jpg Kimmo Sasi

(s. 1952)

  Kok. 15.1.1999–15.4.1999
Olli-Pekka Heinonen.jpg Olli-Pekka Heinonen

(s. 1964)

  Kok. 15.4.1999–1.9.2000 Lipponen II
Liikenne- ja viestintäministeri
Olli-Pekka Heinonen.jpg Olli-Pekka Heinonen

(s. 1964)

  Kok. 1.9.2000–4.1.2002 Lipponen II
Kimmo Sasi (Saml) Finland.jpg Kimmo Sasi

(s. 1952)

  Kok. 4.1.2002–17.4.2003
Leena Luhtanen.jpg Leena Luhtanen

(s. 1941)

  SDP 17.4.2003–24.6.2003 Jäätteenmäki
24.6.2003–23.9.2005 Vanhanen I
Susanna Huovinen Finland BSPC 19 Mariehamn aland 2010 (cropped).jpg Susanna Huovinen

(s. 1972)

  SDP 23.9.2005–19.4.2007
Liikenneministeri
Anu Vehviläinen 2010 (cropped).jpg Anu Vehviläinen

(s. 1963)

  Kesk. 19.4.2007–22.6.2011 Vanhanen II
Kiviniemi
MerjaKyllönenPresidentiksi2.jpg Merja Kyllönen

(s. 1977)

  Vas. 22.6.2011–4.4.2014 Katainen
Liikenne- ja kuntaministeri
Henna Virkkunen.jpg Henna Virkkunen

(s. 1972)

  Kok. 4.4.2014–24.6.2014 Katainen
Paula Risikko 2019.jpg Paula Risikko

(s. 1960)

  Kok. 24.6.2014–29.5.2015 Stubb
Liikenne- ja viestintäministeri
Anne Berner, Minister of Transpor.jpg Anne Berner

(s. 1964)

  Kesk. 29.5.2015–29.5.2019 Sipilä
Kunta- ja liikenneministeri
Anu Vehviläinen 2010 (cropped).jpg Anu Vehviläinen

(s. 1963)

  Kesk. 29.5.2019–6.6.2019 Sipilä
Liikenne- ja viestintäministeri
Prime Minister of Finland Sanna Marin 2019 (cropped).jpg Sanna Marin

(s. 1985)

  SDP 6.6.2019–10.12.2019 Rinne
Hallituksen tiedotustilaisuus valmiuslain käyttöönotosta ja rajavalvonnasta 17.3.2020 (49669027028) (cropped).jpg Timo Harakka

(s. 1962)

  SDP 10.12.2019– Marin

[1][2][3]

Toinen ministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintäasiat erotettiin omalle ministerilleen Vanhasen II hallituksessa, jossa niitä hoitamaan nimitettiin Suvi Lindén (Kok.), joka jatkoi myös Kiviniemen hallituksessa.[2]

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Puolue Tehtävässä Hallitus
Viestintäministeri
Suvi Lindén.jpg Suvi Lindén

(s. 1962)

  Kok. 19.4.2007–22.6.2010 Vanhanen II
22.6.2010–22.6.2011 Kiviniemi

Sivutoimiset ministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajoittain joitakin ministeriön asioita, useimmiten viestintäasiat, on liitetty muissa ministeriöissä toimivien ministerien tehtäviin. Ensimmäisen kerran näin oli vuosina 19901991, jolloin viestintäasiat olivat kulttuuriministeri Anna-Liisa Kasurisen vastuulla. Liikenneministerinä toimi tuolloin Ilkka Kanerva.

Kataisen hallitukseen perustettiin asunto- ja viestintäministerin tehtävä, ja uutta salkkua hoitamaan nimitettiin Krista Kiuru (SDP), joka korvattiin SDP:n ministerikierrätyksen jälkeen Pia Viitasella. Vasemmistoliiton vetäydyttyä hallituksesta SDP joutui järjestämään ministerien tehtävät uudestaan ja opetus- ja viestintäministerien tehtävät yhdistettiin Kiurulle. Myöhemmissä hallituksissa viestintäasiat on yhdistetty perinteiseen tapaan ministeriötä johtavalle ministerille.

Ministeri

(syntynyt–kuollut)

Tehtävissä Puolue Hallitus Varsinainen ministerinsalkku Vastuualue LVM:ssä
Anna-Liisa Kasurinen

(s. 1940)

28.8.1990–26.4.1991 SDP Holkeri Ministeri opetusministeriössä (kulttuuriministeri)[4] viestintäasiat
Krista Kiuru

(s. 1974)

22.6.2011–24.5.2013 SDP Katainen Asunto- ja viestintäministeri[5] viestintäasiat
Pia Viitanen

(s. 1967)

24.5.2013–4.4.2014 SDP
Krista Kiuru

(s. 1974)

4.4.2014–24.6.2014 SDP Opetus- ja viestintäministeri[5] viestintäasiat
24.6.2014–29.5.2015 Stubb

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ministerit nimikkeittäin - Liikenneministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  2. a b Ministerit nimikkeittäin - Viestintäministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  3. Ministerit nimikkeittäin - Liikenne- ja viestintäministeri 19.4.2012. Valtioneuvosto, valtioneuvosto.fi. Viitattu 9.2.2014.
  4. Anna-Liisa Kasurinen - Valtioneuvosto valtioneuvosto.fi.
  5. a b Ministerit ministeriössä: Liikenne- ja viestintäministeriö valtioneuvosto.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.