Viestintävirasto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viestintävirasto
Viestintäviraston logo.png
Perustettu 2001 (1988)
Ministeriö Liikenne- ja viestintäministeriö
Päämaja Kumpula, Helsinki
Työntekijöitä 227 (31.12.2016)[1]
Pääjohtaja Kirsi Karlamaa

Viestintävirasto (ruots. Kommunikationsverket, engl. Finnish Communications Regulatory Authority) on liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla toimiva viranomainen. Sen englanninkielisestä nimestä käytetään lyhennettä FICORA, joka muodostuu sanojen Finnish Communications Regulatory Authority alkukirjaimista.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintävirasto perustettiin vuonna 2001. Sen edeltäjä oli vuonna 1988 perustettu Telehallintokeskus (THK) -niminen valtion virasto, joka muodostettiin yhdistämällä Posti- ja telelaitoksen radiotarkastustoimisto ja televisiolupakeskus, liikenneministeriön tarkastustoimisto sekä Yleisradion televisiolupatarkastus.[2]

1. tammikuuta 2014 Kyberturvallisuuskeskus aloitti toimintansa Viestintävirastossa. Kaikki CERT-toiminnot siirtyvät Kyberturvallisuuskeskuksen alaisuuteen.[3]

Viestintäviraston toimitilat sijaitsevat Helsingin Kumpulassa.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintäviraston pääjohtajana on toiminut 1. tammikuuta 2016 lukien diplomi-insinööri Kirsi Karlamaa (s. 1968).[4] Hänen edeltäjänsä pääjohtajana oli maaliskuusta 2011 KTL Asta Sihvonen-Punkka (s. 1963), joka oli aikaisemmin Energiamarkkinaviraston ylijohtaja. Tehtävä on määräaikainen ja toimikausi päättyy vuoden 2020 lopussa.[5] Sihvonen-Punkka nimitettiin viiden vuoden jatkokaudelle elokuussa 2015[6] mutta syyskuussa 2015 hän ilmoitti siirtyvänsä Fingridin sähkömarkkinajohtajaksi vuoden 2016 alussa.[7]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintäviraston tehtävät säädetään laissa.[8]

  • viestintäverkkojen teknisestä toimivuudesta huolehtiminen. Lisäksi virasto ohjaa televerkkojen numerointia ja antaa yrityksille niiden tarvitsemat numerot ja tunnukset.
  • viestintämarkkinoiden taloudellisella valvonnalla varmistetaan, että viestintämarkkinoiden taloudellinen kilpailu toimii ja että yritykset noudattavat niille säädettyjä hinnoittelu- ja toimintavelvoitteita.
  • ohjaa radiotaajuuksien käyttöä Suomessa ja huolehtii Suomen eduista taajuuksien käyttöä koskevassa kansainvälisessä päätöksenteossa. Tavoitteena on radiohäiriöiden tehokas ennaltaehkäisy sekä mahdollisten häiriöiden selvittäminen radiotarkkailun ja taajuussuunnittelun yhteistyönä. Virasto myös valvoo, että radio- ja telepäätelaitteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.
  • Internetin .fi-juuren alaisten verkkotunnusten myöntäminen, verkkotunnusten tekninen rekisterinpito sekä .fi-juuren nimipalvelimien hallinnointi. Verkkotunnusten haku tapahtuu fi-verkkotunnuspalvelussa.
  • valvoo televisio- ja radiomaininnan ja ohjelmistojen sisältöä. Lisäksi virasto antaa lausunnon valtioneuvostolle Ylen julkisen palvelun kertomuksesta.
  • tele- ja postialan standardoinnin kansallinen koordinointi sekä postitoiminnan valvonta ja perillesaamattomien postilähetysten selvittäminen.
  • sähköisen viestinnän yksityisyyden suojaan ja tietoturvaan liittyviä tehtäviä, muun muassa tietoliikenneturvallisuus- eli ns. COMSEC-toimintaa. Tavoitteena on tietoliikenneturvallisuus, joka edistää verkkoviestinnän kautta tapahtuvaa tietoyhteiskunnan sisältö- ja palvelutarjontaa. Virasto hoitaa myös tietoturvaloukkausten havainnointiin ja selvittämiseen (ns. CERT-toiminta) liittyviä tehtäviä.

Pääosa Viestintäviraston tuloista kertyy radiolähettimien lupamaksuista, taajuusmaksuista, televerkkojen numerointimaksuista ja postitoiminnan valvontamaksuista sekä Internetin verkkotunnusmaksuista. Toimilupamaksut kerätään Valtion televisio- ja radiorahastoon, josta Viestintävirastolle korvataan maksujen keräämisestä aiheutuneet kustannukset.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virasto jakautuu seuraaviin kokonaisuuksiin:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]