Juurinimipalvelin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Juurinimipalvelin (engl. Root name server) on Internetissä ylimmän tason DNS-palvelin. Juurinimipalvelimista voidaan aloittaa verkkotunnusten käännös IP-osoitteiksi. Juurinimipalvelimen IP-osoitteen on oltava asiakasnimipalvelimien tiedossa sisäänrakennettuna ohjelmaan.[1][2]

Juurinimipalvelin sisältää tiedot seuraavan tason palvelinten osoitteista. Vasta seuraavan tason nimipalvelimet vastaavat konkreettisesti omasta alueesta (esimerkiksi .fi, .se, .com tai .net). Esimerkiksi etsittäessä verkkotunnuksen www.yritys.fi osoitetta kysytään ensin joltain juurinimipalvelimelta (IP-osoite sisäänrakennettu nimipalvelimeen) fi-alueesta vastaavan nimipalvelimen IP-osoitetta. Tältä nimipalvelimelta sitten kysytään yritys.fi:stä vastaavan nimipalvelimen IP-osoitetta. Tältä viimeiseltä sitten kysytään IP-osoitetta, joka vastaa www.yritys.fi-verkkotunnusta.

On olemassa 13 samalla tavoin toimivaa juurinimipalvelinta. Yleensä asiakasnimipalvelimet tuntevat ne kaikki ja käyttävät niitä satunnaisessa järjestyksessä. Juurinimipalvelimia ovat:

kirjain entinen nimi ylläpitäjä sijainti
A ns.internic.net VeriSign Dulles, Virginia, USA
B ns1.isi.edu Information Sciences Institute Marina del Rey, Kalifornia, USA
C c.psi.net Cogent Herndon, Virginia, USA
D terp.umd.edu University of Maryland College Park, Maryland, USA
E ns.nasa.gov Nasa Mountain View, Santa Clara County, Kalifornia, USA
F ns.isc.org ISC Palo Alto, Kalifornia, USA
G ns.nic.ddn.mil USA, DoD (puolustusministeriö) Vienna, Virginia, USA
H aos.arl.army.mil USA, maavoimien tutkimuslaitos Aberdeen, Maryland, USA
I nic.nordu.net Netnod Tukholma
J VeriSign Dulles, Virginia, USA
K RIPE Lontoo
L ICANN Los Angeles, Kalifornia, USA
M WIDE-projekti Tokio

C-, F-, I-, J- ja K- juurinimipalvelimet on monistettu useisiin paikkoihin jokulähetys (anycast) tekniikalla. Suomessa on paikalliset kopiot I-, J- ja K-juurinimipalvelimista (FICIX). Enemmistö fyysisistä juuripalvelimista on nykyisin USA:n ulkopuolella, vaikka "kirjaimista" vain kolmea ylläpitää muu kuin yhdysvaltalainen organisaatio.

Internet-verkkotunnusten tulkinta riippuu siitä, mitkä juurinimipalvelimien osoitteet on määritelty asiakasohjelmiin. AlterNIC oli vaihtoehtoinen juurinimipalvelinjoukko, joka saatiin käyttöön vaihtamalla asiakasohjelmiin määriteltyjä juurinimipalvelimien IP-osoitteita. Asiakasohjelma, jossa juurinimipalvelinten osoitteet on vaihdettu, toimii aivan samalla tavalla kuin nytkin, mutta www.firma.fi voi tarkoittaa aivan toista IP-osoitetta kuin "virallisessa" verkkotunnusavaruudessa. IETF on määritellyt käytännöt siitä, miten verkkotunnuksia käytetään, mutta mitään virallista kansainvälistä sopimusta verkkotunnusavaruudesta ei ole. AlterNICin perustaja pidätettiin 1997 (ei suoranaisesti juurinimipalvelimien ylläpidosta) eikä järjestelmää ole sen jälkeen käytetty.

  1. IANA — Root Servers www.iana.org. Viitattu 17.7.2019.
  2. What are root name servers? www.netnod.se. Viitattu 17.7.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]