Yksityisyyden suoja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Yksityisyyden suoja on Suomen perustuslain turvaama henkilöllinen oikeushyvä eli oikeusjärjestyksen suojelema etu. Yksityisyyden suoja on keskeinen kansalaisen perusoikeus.

Yksityiselämän suoja on turvattu perustuslain 10 §:ssä. Yksityisyyden suojaan vaikuttavat lait ovat: henkilötietolaki, laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, laki yksityisyyden suojasta työelämässä, sähköisen viestinnän tietosuojalaki sekä EU:n direktiivit: henkilötietodirektiivi (46/1995/EY) ja sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi (58/2002/EY)[1].

Julkisuuslaissa määritetään erikseen salassa pidettäviksi eräät henkilökohtaisiin oloihin liittyvät asiakirjat ja tiedot. Yksityisyyden suojasta työelämässä annettu laki sääntelee yksityisyyttä työelämän alueella. Kameravalvontaa työpaikalla säätelee laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Toimittajien tulee kunnioittaa yksityisyyden suojaa. Jos toimittaja rikkoo yksityisyyden suojaa, hän tekee rikoksen, jonka nimi on yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Schrems-prosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävaltalainen yksityisyyttä puolustava aktivisti Max Schrems aloitti vuonna 2013 Schrems-prosessin, josta saattaa seurata valtava muutos nettiyhtiöiden oikeuteen asiakkaidensa tietojen käsittelemisessä. Schremsin aloite johti siihen, että Euroopan unionin tuomioistuin katsoi lokakuussa 2015, että amerikkalaisten ja eurooppalaisten nettiyhtiöiden tiedonvaihtoa määrittävä Safe Harbour -tietosuojasopimus on mitätön. Aikaisemmin Safe Harbour -sopimus mahdollisti eurooppalaisten käyttäjien tietojen siirron amerikkalaisyhtiöiden palvelimille Yhdysvaltoihin, jos tiedot on suojattu kohtuullisesti.[2]

Suomessa yksityisyyden suojaa sähköisessä viestinnässä on ajanut Electronic Frontier Finland -järjestö. Vaikuttamisen kohteina ovat olleet esimerkiksi yksityisyyteen ja sananvapauteen liittyvät asiat.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neuvonen, Riku. Yksityisyyden suoja Suomessa. Lakimiesliiton Kustannus. 2014. ISBN 9789522462305.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]