.fi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen .fi-tunnus mainoslipussa.

.fi on Suomen Internet-maakoodi verkkotunnuksia varten. Koodia hallinnoi Viestintävirasto, jonka verkkotunnuspalvelua käyttäen tunnukset haetaan. Ahvenanmaa sai oman .ax-koodinsa 15. elokuuta 2006.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4. joulukuuta 1986 Tampereen teknillisen korkeakoulun (nykyiseltä nimeltään Tampereen teknillisen yliopiston) käyttäjät, hallintojohtaja Seppo Loimio ja tietotekniikan apulaisprofessori Juha Heinänen lähettivät Yhdysvaltoihin hakemuksen top level -verkkotunnuksesta.[2] Hakemus hyväksyttiin ja .fi:n hallinnointioikeudet myönnettiin TTKK:lle, jossa niitä hallinnoitiin vuoteen 1993, jolloin oikeudet siirrettiin FICIXille;[3] käytännössä fi-juurta hallinnoi ja verkkotunnuksen myönsi EUnet Finland, myöhemmin KPNQwest.

Koska yksityistä yritystä ei voitu pitää puolueettomana tahona, vastuun verkkotunnusten myöntämisestä otti Telehallintokeskus (THK). Telehallintokeskuksesta tuli myöhemmin Viestintävirasto. KPNQwest Finland jatkoi fi-juuren teknistä hallinnointia. Ennen KPNQwest Finlandin konkurssia heinäkuussa 2003 myös fi-juuren tekninen hallinnointi siirrettiin Viestintävirastolle.

McAfeen vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan noin 0,05 prosentissa .fi-päätteisiä sivuja levitetään haittaohjelmia.[4]

Uusi verkkotunnuslaki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin Viestintävirasto myönsi fi-verkkotunnuksia erittäin tiukoin perustein – käytännössä verkkotunnuksen täytyi olla yrityksen koko nimi tai rekisteröity tavaramerkki.

Fi-verkkotunnusten saatavuus parani ja rekisteröinti helpottui, kun verkkotunnuslaki (228/2003) tuli voimaan. Verkkotunnuslain muutoksen tultua voimaan 1. maaliskuuta 2006 myös yli 15-vuotiaat Suomen kansalaisuuden omaavat yksityishenkilöt ovat voineet hakea tunnuksia. Verkkotunnuslaissa säädetään muun muassa fi-verkkotunnuksen hakemisesta, verkkotunnuksen muodosta ja sisällöstä sekä verkkotunnuksen haltijan sekä internet-palveluntarjoajan vastuusta ja velvollisuuksista.

2016 uudistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. syyskuuta 2016 astui voimaan uusi verkkotunnuslaki ja verkkotunnusuudistus, uudistuksen jälkeen myös ulkomaalaiset yritykset ja yksityishenkilöt ovat voineet hakea verkkotunnuksia. [5]

Kansallisia merkkejä sisältävät verkkotunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisia merkkejä å, ä ja ö sisältäviä fi-verkkotunnuksia (Internationalized Domain Names, IDN) on ollut mahdollista hakea 1. syyskuuta 2005 alkaen. Lisäksi 14. elokuuta 2006 alkaen on ollut mahdollista hakea myös Suomessa puhuttavissa saamen kielissä käytettäviä kirjaimia sisältäviä fi-verkkotunnuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ansökan om domännamn under .ax Ahvenanmaan maakuntahallitus. Viitattu 9.5.2007. (ruotsiksi)
  2. .FI domainin rekisteröintianomus 4.12.1986 1986. Funet. Viitattu 15.8.2011. (englanniksi)
  3. Tammisto, Martti: TTY varasi Fi-verkkotunnuksen Suomelle Rajapinta. 20.12.2011. Tampereen teknillinen yliopisto.
  4. finland.fi − Suomi maailman turvallisin maa - myös internetissä
  5. aamulehti.fi − Näin fi-verkkotunnuksia koskeva muutos vaikuttaa – tulee voimaan tänään

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]