Radioamatööri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Radioamatöörikilpailussa käytettävää laitteistoa.
Emil Neuererin saksalainen amatööriradioasema "DJ4PI".

Radioamatööri tarkoittaa henkilöä, joka on suorittanut paikallisen telehallintoviranomaisen ylläpitämän tutkinnon ja saanut todistuksen, joka oikeuttaa käyttämään radioamatööriasemaa radioamatööreille varatuilla taajuuksilla ja rakentamaan amatööriradiolaitteita sekä niiden apulaitteita, kuten vahvistimia.

Maailmassa radioamatöörejä on arviolta noin kolme miljoonaa.[1] Yksi suurimmista radioamatöörimaista on Japani, jonka vajaasta 130 000 000 asukkaasta noin 1 000 000 on radioamatöörejä[2]. Japanissa on useita radioamatööriradiovalmistajia, kuten Alinco, Yaesu (myös Vertex Standard, entinen Yaesu Musen ja siihen yhdistetty sveitsiläinen Sommerkamp).[3]

Radioamatööriharrastuksen tarkoituksena on pitää radioyhteyksiä toisten radioamatöörien kanssa. Harrasteen toinen tarkoitus on radiotekniikan tuntemuksen lisääminen rakentamalla lähetin- ja vastaanotinlaitteita sekä antenneja.

Monen radioamatöörin harrasteen alkuna on ollut esimerkiksi DX-kuuntelu, joka ei ole luvanvaraista. Kuuntelun voi aloittaa esimerkiksi tarpeettomaksi jääneellä putkiradiolla, tai vakavampana harrasteena DX-kuunteluun hankitaan erilliset radiovastaanottimet.

Radioamatööriasemilla, joilla on viranomaisen myöntämä asemalupa, on henkilökohtainen asematunnus. Kutsun ensimmäinen osa, prefiksi, kertoo aseman sijainnin yleensä noin luvan myöntävän valtion tarkkuudella.

Yhteydenpitotapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapoja, joilla yhteyksiä pidetään, on monia: yleisimpinä puhetyöskentely[4], erilaiset digitaaliset lähetelajit[4] sekä sähkötysyhteydet[4]. Harrastuksen erilaisia muotoja ovat muun muassa radiolaitteiden rakentelu, DX- eli harvinaisten maiden keräily (DX = distant X, eli kaukainen tuntematon), kilpailutoiminta[4], radiosuunnistus[4] ja yhteyksien pitäminen radioamatöörisatelliittien kautta[4]. Radioyhteyksiä voidaan pyrkiä pitämään myös erityisen vaativissa olosuhteissa, kuten pienitehoisilla laitteilla tilapäisesti esimerkiksi maastoon rakennetuilta asemilta ilman sähkönsyöttöä valtakunnan verkosta[4] tai heijastamalla signaali Kuun kautta[4], meteorien ionisaatiovanojen kautta (ks. meteorisironta) tai revontulien ionisoiman vyöhykkeen kautta.lähde?

Kuunteluradioamatööritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kuuntelija-amatööri

Kuunteluradioamatööritoiminta on radioamatööritoiminnan osa, jossa ei lähetetä radioamatöörien tapaan radiolähetyksiä, mutta kuunnellaan radioamatöörien lähetyksiä ja hyötyradioliikennettä. Koska kuuntelija-amatööritoiminnassa ei lähetetä, vaan ainoastaan vastaanotetaan radioaaltoja, ei toiminta edellytä radioamatööritutkinnon radioamatööripätevyyden osoittamiseksi eikä asemakutsutunnuksen anomista eikä vuosittaisen radiotaajuusmaksun suorittamista. Englanniksi kuunteluradioamatööritoimintaa kutsutaan lyhytaaltokuunteluksi, short wave listening, jolla on tarkoitettu lyhyiden radioaaltojen kuuntelemista. Nykyään kuitenkin radioamatööritoimintaa on myös 30 MHz ylittävällä aaltoalueella, VHF- ja UHF-alueilla, joten kuunteluamatööritoiminta voi kohdistua myös näihin alueisiin.lähde?

Radioamatööritoiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa radioamatöörejä on noin 6 000.[1] Suomessa radioamatööriasemakutsuja oli 30. syyskuuta 2014 kaikkiaan 7 103, joista osa oli radiotoistinten ja osa yhteisöjen, kuten radioamatöörikerhojen. OF-alkuisia kutsutunnuksia oli neljä, OG-alkuisia 78, OH-alkuisia 6975, OI-alkuisia 25 sekä OJ-alkuisia 21.[5]

Suomessa radioamatöörin pätevyystodistuksia myöntää Viestintävirasto. Suomen Radioamatööriliitto ry. (SRAL) on Suomen radioamatöörien kansallinen keskusjärjestö.

Tunnettuja radioamatöörejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radioamatööri kutsumerkki yhteisö muuta
Arvi Hauvonen OH3PP (31.12.1928 3NB) Lahden Radioamatöörikerho Lahden radioaseman käyttöpäällikkö, yleisradiolähettäjä Tampereella[6]
Lahden kaupunginmuseon radio- ja televisiomuseo Mastolassa on Arvi Hauvosen muistoamatööriradioasema, OH3R, jota päivystetään ainoana Suomen radiomuseoamatööriasemista säännöllisesti sunnuntaisin kello 12-15. Mastola on museokorttimuseo.
Peter Hultqvist SM4HFC Ruotsin puolustusministeri[7]
William Moerner WN6I kemian Nobel-palkinnon saaja 2014[8]
Osmo A. Wiio OH2TK viestinnän tutkija[9]
Marlon Brando KE6PZH ja FO5GJ yhdysvaltalainen näyttelijä
Juan Carlos I EA0JC Espanjan kuningas[10]
Hussein JY1 Jordanian kuningas[11]
Rajiv Gandhi VU2RG Intian pääministeri[12]
Lenna Suominen OH1NL Nakkila kuuheijastusyhteyksien kokeilija, sai yhteyden Nakkilasta Kaliforniaan 1964[13]
Pertti Koivula OH2BEE näyttelijä, laulaja
Seppo Sisättö OH1VR viestinnän dosentti[14]
Joseph Hooton Taylor, Jr. K1JT Astrofyysikko, Nobel-palkittu 1993
Joe Walsh WB6ACU Muusikko, Eagles-yhtyeen kitaristi[10]
Kevin Mitnick N6NHG[15][16] Tunnettu yhdysvaltalainen krakkeri, kirjailija sekä tietoturva-asiantuntija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta radioamatööri.