Kevin Mitnick

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kevin Mitnick
Kevin Mitnick 2008.jpeg
Henkilötiedot
Syntynyt6. elokuuta 1963 (ikä 59)
Yhdysvallat Van Nuys, Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat[1]
Aiheesta muualla
Kotisivu

Kevin David Mitnick (s. 6. elokuuta 1963) on yhdysvaltalainen krakkeri, joka on ollut vankilassa muun muassa vuonna 1983, tunkeuduttuaan yliopiston koneella luvattomasti ARPANETiin. Tätä ennen hänet oli tuomittu tietojen tuhoamisesta ja puhelinoperaattorin käsikirjojen varastamisesta. Viimeisin tuomio hänelle tuli FBI:n pidätettyä hänet 15. helmikuuta 1995 oltuaan FBI:n etsityin tietokonerikollinen usean vuoden ajan.[2]

Mitnickin jäljittämisessä oli olennaisena tekijänä tietoturvaekspertti Tsutomu Shimomuran panos, jonka koneeseen Mitnick tunkeutui ns. TCP-kaappauksella. Jäljityksessä käytettiin muun muassa Tsutomun kirjoittamaa ohjelmaa, joka tulkitsi TCPDump-ohjelman (UNIX:n TCP:n liikenteen analysointityökalu) tuottamia tietoja (tämän mielenkiintoisen ohjelman tekeminen on saanut jotkut yksittäiset ihmiset epäilemään Shimomuran olevan todellisuudessa itsekin nk. dark side hacker, Mitnickin tiedetään myös sanoneen kiinnijäädessään Shimomuralle kunnioittavansa hänen taitojaanlähde?); näin Mitnickin telnet-sessiot saatiin kaapattua jokaista näppäimen painallusta myöten. Huolimatta siitä, että Mitnick käytti varastettuja kännyköitä, kloonattuja liittymiä ym. tehokkaita identiteetin peittelymenetelmiä bittiavaruudessa, hänet onnistuttiin lopulta paikantamaan.

Mitnick vapautettiin vankilasta tammikuussa 2000 mutta hänen Internetin käyttökieltonsa jatkui keskiyöhön 21. tammikuuta 2003 asti.

Mitnick oli nuoruudessaan myös nk. phone phreak, joka peukaloi puhelinjärjestelmiä. Hän huijasi Los Angelesin liikennelaitoksen siirronseurantajärjestelmää ja ajeli pummilla jo 12-vuotiaana.[3]

Mitnick on vieraillut Suomessa viimeksi marraskuussa 2010 Talentum Eventsin TiVi Tietoturva 2011 -seminaarin pääpuhujana.

Mitnickiin liittyvät mysteerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hänen epäiltiin poistaneen poliisin tietokoneilta itseään koskevan pidätysmääräyksen, kun poliisi oli päässyt Mitnickin kannoille eräässä toisessa tapauksessa.
  • Mitnickin tiedetään myös osanneen "ennustaa" poliisien tulo piilopaikkaansa ja paenneen paikalta hieman ennen heidän tuloaan. (Mitnick sanoo itse usein vain soittaneensa poliisiasemalle ja kysyneensä suoraan, onko hänen nimisestään henkilöstä annettu pidätysmääräystä.)
  • Viimeisen tuomion jälkeen takavarikoidut kiintolevyt FBI on luvannut antaa takaisin omistajalleen vuonna 2004, eli lähes kymmenen vuotta takavarikoinnin jälkeen, jos Mitnick kertoisi miten niiden salaus puretaan.

Mitnickin kirjoittamat kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Art of Intrusion
  • The Art of Deception
  • Ghost in the Wires: My Adventures as the World's Most Wanted Hacker
  • The Art of Invisibility

Kirjat on tehty yhteistyössä William L. Simonin kanssa.

Mitnickistä kertovat elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kevin Mitnick Biography TheFamousPeople.com. Viitattu 14.10.2021. (englanniksi)
  2. Kevin Mitnick www.takedown.com. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018.
  3. Feb. 15, 1995: Mitnick Arrested WIRED. Arkistoitu . Viitattu 22.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kevin Mitnick.