Luettelo Internet-ilmiöistä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pasi Viheraho)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo tunnetuista internet-ilmiöistä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Rickroll – kesästä 2007 lähtien levisi tapa huijata ihmisiä linkeillä katsomaan YouTubesta tai muualta Rick Astleyn musiikkivideota Never Gonna Give You Up. Ilmiö muodostui niin suosituksi, että YouTube muutti aprillipäivänä 2008 kaikki etusivullaan olevat videolinkit johtamaan kyseiseen videoon.
 • Lazy Town -sarjassa esiintynyt laulu You are a pirate on nähtävillä YouTubessa monilla eri kielillä. Toista laulua We are number one on muokattu humoristisilla tavoilla.
 • Trololo on Eduard Hilin esittämä kappale (oikealta nimeltään ”Я очень рад, ведь я, наконец, возвращаюсь домой”, suom. Olen niin iloinen, sillä olenhan vihdoin palaamassa kotiin), joka on saanut suuren suosion YouTubessa.
 • Eteläkorealainen rap-artisti PSY (oik. Park Jae-Sang) tuli vuonna 2012 tunnetuksi internetissä julkaisemallaan musiikkivideolla ”Gangnam Style”. Video on YouTuben katsotuin yli 2 miljardilla näyttökerralla.
 • Yhdysvaltalaisen Baauerin Harlem Shake -kappale tuli tunnetuksi meemistä, jossa ihmiset tanssivat sen tahtiin.
 • Jotkut aiempien vuosikymmenten musiikkivideot, kuten esimerkiksi Armin ja Dannyn englanniksi laulama I wanna love you tender (suom. Tahdon olla sulle hellä)[1], suomalaisen tanssinopettaja Åke Blomqvistin televisiolle tekemä diskotanssi-opetusvideo ja Länsi-Saksan Eurovision laulukilpailun 1979 edustuskappale ”Dschinghis Khan” ovat myöhemmin YouTubessa tai muuten tulleet internet ilmiöiksi sisältämänsä tahattoman camp-huumorin ansiosta.

Kuvia ja ääniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. Maynard, Tron-mies.
 • Badger Badger Badger, loputtomiin jatkuva animaatio, jossa piirretyt mäyrät voimistelevat.
 • Tanssiva vauva (Dancing baby) on 3D-ohjelmalla luotu lyhyt video tanssivasta vauvasta, joka levisi netissä 1996–1997. Ilmiö pääsi laajempaan levitykseen kun vauva esiintyi televisiosarjassa Ally McBeal lakinainen McBealin näkemänä hallusinaationa. Yhtye Trubble teki myös singlen ”Dancing Baby” (Ooga-Chaka), joka kohosi 1998/1999 Australian ja Britannian listoille.
 • Jay Maynard eli ”Tron-mies” on minnesotalainen ohjelmoija ja ylläpitäjä, joka on valmistanut itselleen Tron-elokuvaan (1982) perustuvan puvun. Maynardin ylipainoinen habitus ja vartalonmyötäinen elastaani-puku herättivät ihmetystä keskustelupalstoilla kuten Slashdotissa ja Farkissa. Hän esiintyi puvussaan ”Tron Guyn” roolissa lukuisia kertoja Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelmassa vuoden 2004 aikana.[2]
 • Hampsterdance on yksinkertainen webbisivu, jossa 392 animoitua hamsteria tanssii taustalla pyörivän musiikin tahdissa. Sivun teki alun perin Deidre LaCarte lemmikkihamsterilleen Hamptonille. Verkkosivu saavutti suosion maaliskuussa 1999, jolloin se keräsi neljän päivän aikana 60 000 käyntiä. Tätä ennen sivulla oli ollut 600 kävijää. Myöhemmin käyntejä kertyi miljoonia. Hampsterisivu keräsi niin faneja kuin vihasivujakin.[3]
 • Lolcat on sarja kuvia, joissa kissojen ja toisinaan muiden eläinten repliikeiksi on laitettu tahallisesti väärin kirjoitetulla englannilla milloin mitäkin humoristista. Ilmiön alkuperä on World of Warcraft -pelissä.[4] Vakiofraaseja ovat muun muassa ”I CAN HAS CHEEZBURGER?” ja ”DO NOT WANT!”.
 • O RLY? on kesällä 2003 suosioon noussut meemi. Se perustui valokuvaan yllättyneen näköisestä tunturipöllöstä, johon joku lisäsi sanat O RLY? (engl. Oh, really?, suom. ihan tosi?). Pöllökuvat levisivät keskustelupalstoilla vastauksena hölmöihin toteamuksiin. Ilmiötä kehitettiin eteenpäin vastauksilla YA RLY (Yeah, really; ihan tosi) ja NO WAI! (no way!, ei millään!).
 • Doge esittää japanilaista Shiba-koiraa, joka katsoo kameraa epäilevällä ilmeellä. Kuva levisi netissä, kunnes joku lisäsi kuvaan tekstejä "wow" ja "such". Näin suosio alkoi ja Doge-meemit levisivät.
 • Loituma Girl on neljän ruudun flash-animaatio, joka sisältää kuvan Bleach-animen hahmosta Orihime Inoue pyörittämässä purjoa. Animaatio nousi suosioon 2006. Sen taustalla soi 27 sekunnin pätkä Ievan polkasta Loituma-yhtyeen esittämä vuoden 1995 levyltä Things of Beauty.[5] Tunnetaan myös nimellä Leek Spin.
 • goatse, goatse.cx
 • Pedobear on piirretty pedofiilikarhu
 • Trollface on kuva viekkaasti hymyilevästä oliosta. Kuvaa on alettu myöhemmin kutsua nimellä ”Coolface”.
 • Pepe on rasistisissa yhteyksissä käytetty vihreä antropomorfinen sammakko.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • All your base are belong to us on japanilaisesta videopelistä Zero Wing löytynyt englanninkielinen fraasi, joka nousi suosioon internetissä vuonna 2001. Koko peli oli käännetty englanniksi aivan yhtä kehnosti, mutta juuri tämä lause alkuanimaatiosta nousi suosituimmaksi. Lausetta tai lyhennettä AYBABTU photoshopattiin lukuisiin kuviin ja sen saattoi löytää reaalimaailmasta televisiopaidoista tai kirjoitettuna milloin mihinkin.[6]
 • Leeroy Jenkins on World of Warcraft -nettiroolipelin pelaaja, joka pilasi peliryhmänsä huolellisesti laaditun strategian ja tapatti koko ryhmän ryntäämällä suin päin kohti vihollisia huutaen ”Leeeeeeeerooooy... Jeeenkins!”.

Muita ilmiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Creepypasta on Internetissä, usein kuvalaudoilla kiertänyt kauhutarina, joka on otettu talteen muiden käyttäjien toimesta ja laitettu kiertämään edelleen. Ne ovat yleensä kertomuksia, joissa kertoja väittää kokeneensa tapahtumat itse. Creepypastoissa annetaan katsojalle vaikutelma, että tapahtumat ovat todellisia. Niissä kerrotaan usein jotakin paranormaalia ja normaalista poikkeavia tapahtumia kirjoittajan kokemuksista, ja niitä toisinaan maustetaan kuvilla tai videoilla. Suuri osa kertomuksista liittyy myös televisiosarjoihin, elokuviin tai videopeleihin. Tunnettuja creepypastahahmoja ovat Jeff the Killer, Dead Bart, Laughing Jack, Eyeless Jack, Squidward's Suicide, Slenderman, Suicide Mouse ja Ben Drowned. Muunmuassa YouTube-käyttäjä "MrCreepypasta" on lukenut tarinoita englanniksi, ja suomalainen YouTube-käyttäjä "MkGamerr" on puolestaan lukenut creepypastoja suomeksi. Creepypastat ja niiden hahmot ovat toimineet myös innoittajina joillekkin tietokonepeleille.
 • Mahir Cagri (oik. Çağrı) on turkkilainen mies, jonka luomat kotisivut herättivät huvitusta vuonna 1999. Sivujen alussa oli kehnolla englannilla otsikko ”Welcome to my home page! I kiss you!” ja Cagrin kertomuksia kiinnostuksen kohteistaan ja harrastuksistaan kuten lentopallo, matkailu ja seksi. Sivun alalaidassa hän kutsui kaikki naiset tervetulleeksi luokseen Turkkiin ja lupasi majoittaa heidät. Sivujen suosion kasvaessa Cagri sai puhelinsoittoja ympäri maailmaa ja lopulta internet-yritys sponsoroi hänet kahden viikon matkalle Yhdysvaltoihin. Cagri lauloi myös singlen I Kiss You ja teki televisiomainoksen brittiläiselle yhtiölle.[7] Mahir Cagrin ulkonäkö ja jutut ovat samankaltaiset kuin koomikko Sacha Baron Cohenin myöhemmän Borat-hahmon.
 • John Titor oli usenetissa 2000–2001 vaikuttanut ”floridalainen aikamatkaaja vuodesta 2036”. Hän väitti muun muassa ettei olympialaisia järjestetä enää vuoden 2004 jälkeen. Monet ottivat miehen jutut todesta.
 • Markku from Finland on MySpacen kautta tunnetuksi tullut satiirinen suomalaista junttia esittävä hahmo.

Youtube-käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Angry Video Game Nerd, jossa James Rolfen esittämä vihainen nörttihahmo arvostelee huonoksi kokemiaan pelejä värikkäästi kiroillen. Sarjasta tehtiin elokuva Angry Video Game Nerd: The Movie, joka julkaistiin vuonna 2014.
 • Adamwestslapdogin The Legend of Zelda: Abridged series parodioi peliä The Legend of Zelda: Ocarina of Time, noudattaen pelin juonta taiteilijanvapauksin.
 • Caddicarus on brittiläisen James Caddickin luoma komediasarja. James arvostelee Caddicarus Showssa videopelejä, joista suurin osa on huonoja. Jaksossa nähdään paljon huumoria ja joissaki jaksoissa nähdään Jamesin sisko Rosie. Jakson lopussa James päättää joutuuko peli "teurastetuksi" vai "pelastettavaksi". Jamesilla on toinen ohjelma Caddy's Retropectives, jossa James muistelee vanhoja klassiko pelejä, kertoen samalla faktoja.
 • Game Grumps on yksi Youtuben suosituimmista Let’s Play-kanavista.
 • Hydraulic Press Channel on tamperelaisen Lauri Vuohensillan avaama YouTube-kanava. Videoillaan Lauri murskaa erinlaisia esineitä hydrauliikkaprässillä. Lauri avasi kanavan lokakuussa 2015 ja kanava keräsi lyhyessä ajassa noin 50 000 tilaajaa. Syy kanavan nopeaan kasvuun johtuu Reddit-nettikanavasta, joka oli jakanut Laurin videon. Kanavalla on yli miljoona tilaajaa.[1] Lauri puhuu videoissaan enimmäkseen englantia ja Laurin englannin ääntämistä ollaan pidetty huvittavana, koska se muistuttaa todella paljon rallienglantia.
 • The Irate Gamer on yhdysvaltalaisen Chris Boresin avaama YouTube-kanava. The Irate Gamer-sarjassa Chris pelaa klassikkopelejä kritisoiden niitä samalla ankarasti. Irate Gamer muistuttaa melko paljon The Angry Video Game Nerd -sarjaa. The Irate Gamer ei ole kuitenkaan menestynyt samalla tavalla ja saannut suurimmaksi osaksi negatiivista palautetta katsojilta. Kanavalla on 150 000 tilaajaa. Vuonna 2016 Chris kuvaa edelleen The Irate Gamer -sarjaa.
 • Markiplier (oik. Mark Edward Fischbach) on yhdysvaltalainen internetpersoona ja videopelien kommentaattori. Pääasiassa hänen videonsa keskittyvät kauhu- ja indiepeleihin. Lokakuussa 2015 hänen kanavansa sai täyteen 10 miljoonaa tilaajaa ja hänen videoillaan on jo yli kolme miljardia katselukertaa.
 • Anton Maiden – ruotsalainen Iron Maiden -coverlaulaja.
 • Pasi Viheraho (ent. Jari Sakari Siikonen) on arkipäivän realismia YouTube- ja Vimeo-videopalveluihin kuvaava henkilö. Viheraho tunnetaan suorapuheisuudestaan, häikäilemättömyydestään, ruoka - ja juomavideoistaan, Rontti -koirastaan sekä elektroniikkaharrastuksestaan. Hän juontaa myös internetradiota nimeltään Pasiradio, joka saa lahjoituksia useilta eri kuulijoilta. Mies on myös lahjakas pianisti, ja toisinaan tekee videoita soittamisestaan. Viheraho on ollut useissa televisiohaastatteluissa, kuten MTV3:n Kymmenen uutisten loppukevennyksessä, sekä seuraamassa Matti Nykäsen vapautumista vankilasta. Viheraho on esiintynyt myös Karpolla on asiaa -ohjelmassa 1995, ja hänestä tehtiin Toimintahäiriöitä-niminen dokumentti vuonna 1990. Lisäksi Viheraho on ollut mukana Suomi Ilmiö -ohjelmassa 9. heinäkuuta 2005, ja esiintynyt vuonna 2013 dokumentissa Tubettajat – Kiertoradan kansalaiset.[8]
 • Markorepairs, eli Marko Vanhanen on noussut internet-ilmiöksi YouTube-videoillaan.[9] Hän osallistui vuonna 2011 televisio-ohjelmaan Keksijätehdas, jonka hän myös voitti.[10]
 • Laina Morris (syntynyt 22.6.1991) tunnetaan paremmin nimellä Overly Attached Girlfriend (lyhennettynä OAG), joka suomeksi tarkoittaa Liian kiintynyttä tyttöystävää. Laina tuli tunnetuksi YouTube-videollaan, jossa hän satirisoi Justin Bieberin laulua Boyfriend. Videolla Laina esittää tyttöystävää, joka muun muassa väijyy poikaystäväänsä Facebookissa. Videosta otettu kuvakaappaus levisi nopeasti ympäri Internetiä tehden Lainasta yhden Intenetin tunnetuimmista ilmiöistä.[11]
 • UncleSamPatriot on Pekka Luodeslammen suosittu Youtube-hahmo, jonka humoristisia videoita on katsottu miljoonia kertoja.
 • markoboy87 (oik. Marko Vidlund) on suomalainen vlogaaja, joka tuli erityisen tunnetuksi voitettuaan vuoden 2014 Tubecon -tapahtuman "Vuoden Tubettaja" -osion. Marko itse aloitti kuitenkin videoidenteon jo vuonna 2011. Mies tunnetaan erityisesti alkoholitesti - sekä kissavideoistaan, joissa esiintyi hänen Topi-kissansa. Vuoden tubettaja -tittelin valinnan jälkeen nettifoorumi Ylilaudan käyttäjät järjestivät rahankeräyksen, jolla he lahjoittivat Markolle kahdentuhannen euron edestä elektroniikkaa, mukaan lukien PlayStation 4 -pelikonsolin, television sekä useita pelejä konsolille. Miehen alkuperäinen karkki- ja vaatepalkinto koettiin keskustelupalstoilla kehnoksi muiden voittajien palkintoihin verrattuna.[12]
 • Niilo22 (oik. Mikael Kosola) on suomalainen vlogaaja. Hän esiintyi myös "Tubettajat" -dokumentissa.
 • PewDiePie (oik. Felix Kjellberg) on ruotsalainen henkilö, joka pitää kauhupelien pelaamisesta ja hänen kanavallaan on syntynyt monia meemejä joista tunnetuimpia ovat hänen Amnesia: The Dark Descent pelissä ääninäyttelemänsä patsas Stephano, tuoli Mr. Chair, Jennifer, joka on iso kivenlohkare, ritaripatsaat, joihin hän ei luota, ”bro”, joka on hänen nimensä pelin hirviölle ja kanavansa tilaajille. Hän vihaa suuresti tynnyreitä ja ne nähdessään hän huutaa "BARRELS" ja alkaa viskelemään niitä ympäriinsä tilanteesta riippumatta. 13. päivä heinäkuuta 2012 hänen kanavansa tilattiin miljoonannen kerran mikä tekee hänen kanavastaan Youtuben tunnetuimman ruotsalaisen kanavan. 24 tunnin päästä tilaajia oli kertynyt 40000 lisää. 21. syyskuuta kaksi miljoonaa tilaajaa tuli täyteen. PewDiePie on nykyäänmilloin? Youtuben tilatuin kanava yli 50 miljoonalla tilaajallaan.[13]
 • Vanossgaming on kanadalaisen Evan Fongin avaama YouTube-kanava. Kanava sisältää humoristisiä pelivideoita, jossa Vanossiksi itseään kutsuva Evan pelaa kavereiden kanssa videopelejä. Kanava aloitti toiminnan 2011 ja vuonna 2013 siitä tuli suosittu Grand Theft Auto V- ja Call Of Duty: Black Ops II-videoilla. Vanossilla on tällä hetkellä yli 15 800 000 tilaaja ja hänen videotaan katsoo lähes 2 miljoonaa katsojaa.lähde?
 • The Nostalgia Critic on vuodesta 2007 Internetissä esitetty sarja, jossa Doug Walkerin esittämä Nostalgia Critic -hahmo arvostelee yleisesti huonoina pidettyjä elokuvia. Sarjaa esitettiin alun perin YouTubessa, mutta se siirrettiin pian tekijänoikeusongelmien vuoksi sen omalle sivustolle. Vuodesta 2013 lähtien sarjaa ollaan alettu esittää uudelleen YouTubessa.

Internetistä tunnettuja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Peter Pan -mies on 53-vuotiasmilloin? floridalainen mies, joka esittelee kotisivullaan kuvia itsestään Peter Pan -asuun pukeutuneena. Hän on esiintynyt muun muassa Late Night with Conan O’Brien -ohjelmassa vuonna 2004.[14]
 • Risumies (oik. Jorma Veikko Tapani Hirvonen) oli kouvolalainen eläkeläismies, joka tuli tunnetuksi kesällä 2016 julkaistusta Raivokas Risujemmaaja -videosta. Videolla Hirvonen ja tuntematon kuvaaja kiistelevät Hirvosen pihalle jättämistä risuista. Videosta lähti liikkeelle joitakin lentäviä lauseita. Hirvonen että videon kuvaaja joutuivat myöhemmin oikeudenkäyntiin aiheesta. Hirvonen kuoli maaliskuussa 2017.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pete Czerwinski (tunnetaan paremmin nimellä furiouspete123 tai Furious Pete) on kanadalainen kehonrakentaja ja kilpasyöjä. Hänellä on hallussaan kuusi Guinness World Records -maailmanennätystä.
 • TROGDOR the BURNiNATOR!!! on animaatiosarjassa Homestar Runner hahmon Strong Bad piirtämä ”lohikäärme”, joka muistuttaa S-kirjainta, jolla on lihaksikas käsivarsi ja tapa talloa talonpoikia ja ”burninoida” ritareita. TROGDOR mainittiin Buffy, vampyyrintappajan päätösjaksossa.
 • Sergey Stepanov eli ”Epic Sax Guy” tuli internet-ilmiöksi vuoden 2010 Eurovision laulukilpailussa, jossa hän esiintyi Moldovan edustajaryhmän saksofonistina.
 • Venäjänkielisessä Internetissä on preved-ilmiö (преве́д) tai padonki, joka perustuu sanojen kirjoittamiseen väärin siten, että lausunta säilyy samana humoristisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Venäjän painottomien vokaalien äännearvo vaihtelee a←→o ja i←→e, joten tervehdyksen привет/privet voi kirjoittaa превед/preved ja se lausutaan samoin. Samoin termi padonki on sanan подонки väärin kirjoitettu muoto. Ilmiötä levitti etenkin sähköposteissa levinnyt kuva, muuteltu versio John Luriein vesivärimaalauksesta Bear Surprise, jossa karhu yllättää metsässä seksiä harrastavan parin sanoen ”превед!”. Ulkomaalaisille, jotka eivät uutta kirjoitustapaa ymmärtäneet, kerrottiin sen olevan olbanian kieltä.[15] Padonki-liikkeen kodeiksi muodostuivat verkkosivut Fuck.ru ja sittemmin pietarilaisen sähköinsinööri Dmitri Sokolovskin vuonna 2001 perustama sivusto udaff.com,[16] jossa julkaistaan käyttäjien kirjoittamia tarinoita. Nimensä sivu sai Sokolovskin lempinimestä Udav (Удав) ja vanhasta tavasta kirjoittaa venäjän loppu-v kahdella f-kirjaimella. Udaff.com on kerännyt huomiota mahdollisimman šokeeraavalla asennoitumisellaan kävijöihin.
 • Rooster Teeth on yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö, joka nousi tunnetuksi Red vs. Blue -machinima-sarjalla. Tuottaa useita eri Youtube-sarjoja, lyhytvideoita, keskusteluohjelmia sekä siihen kuuluva Achievement Hunter keskittyy videopelaamiseen sekä Let's Play -videoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]