Luettelo internetilmiöistä

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pasi Viheraho)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo tunnetuista internetilmiöistä.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia ja ääniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. Maynard, Tron-mies.
 • Badger Badger Badger, loputtomiin jatkuva animaatio, jossa piirretyt mäyrät voimistelevat.
 • Tanssiva vauva (Dancing baby) on 3D-ohjelmalla luotu lyhyt video tanssivasta vauvasta, joka levisi netissä 1996–1997. Ilmiö pääsi laajempaan levitykseen kun vauva esiintyi televisiosarjassa Ally McBeal lakinainen McBealin näkemänä hallusinaationa. Yhtye Trubble teki myös singlen ”Dancing Baby” (Ooga-Chaka), joka kohosi 1998/1999 Australian ja Britannian listoille.
 • Jay Maynard eli ”Tron-mies” on minnesotalainen ohjelmoija, joka on valmistanut itselleen Tron-elokuvaan (1982) perustuvan puvun. Maynardin ylipainoinen habitus ja vartalonmyötäinen elastaani-puku herättivät ihmetystä keskustelupalstoilla kuten Slashdotissa ja Farkissa. Hän esiintyi puvussaan ”Tron Guyn” roolissa lukuisia kertoja Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelmassa vuoden 2004 aikana.[2]
 • Hampsterdance on yksinkertainen webbisivu, jossa 392 animoitua hamsteria tanssii taustalla pyörivän musiikin tahdissa. Sivun teki alun perin Deidre LaCarte lemmikkihamsterilleen Hamptonille. Verkkosivu saavutti suosion maaliskuussa 1999, jolloin se keräsi neljän päivän aikana 60 000 käyntiä. Tätä ennen sivulla oli ollut 600 kävijää. Myöhemmin käyntejä kertyi miljoonia. Hampsterisivu keräsi niin faneja kuin vihasivujakin.[3]
 • Lolcat on sarja kuvia, joissa kissojen ja toisinaan muiden eläinten repliikeiksi on laitettu tahallisesti väärin kirjoitetulla englannilla milloin mitäkin humoristista. Ilmiön alkuperä on World of Warcraft -pelissä.[4] Vakiofraaseja ovat muun muassa ”I CAN HAS CHEEZBURGER?” ja ”DO NOT WANT!”.
 • O RLY? on kesällä 2003 suosioon noussut meemi. Se perustui valokuvaan yllättyneen näköisestä tunturipöllöstä, johon joku lisäsi sanat O RLY? (engl. Oh, really?, suom. ihan tosi?). Pöllökuvat levisivät keskustelupalstoilla vastauksena hölmöihin toteamuksiin. Ilmiötä kehitettiin eteenpäin vastauksilla YA RLY (Yeah, really; ihan tosi) ja NO WAI! (no way!, ei millään!).
 • Doge esittää japanilaista Shiba-koiraa, joka katsoo kameraa epäilevällä ilmeellä. Kuvaan on lisätty tekstiä kuten "wow".
 • Loituma Girl on neljän ruudun flash-animaatio, joka sisältää kuvan Bleach-animen hahmosta Orihime Inoue pyörittämässä purjoa. Animaatio nousi suosioon 2006. Sen taustalla soi 27 sekunnin pätkä Ievan polkasta Loituma-yhtyeen esittämä vuoden 1995 levyltä Things of Beauty.[5] Tunnetaan myös nimellä Leek Spin.
 • goatse
 • Trollface on kuva viekkaasti hymyilevästä oliosta. Kuvaa on alettu myöhemmin kutsua nimellä ”Coolface”.
 • Pepe on rasistisissa yhteyksissä käytetty vihreä antropomorfinen sammakko.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • All your base are belong to us on japanilaisesta videopelistä Zero Wing löytynyt englanninkielinen fraasi, joka nousi suosioon internetissä vuonna 2001. Koko peli oli käännetty englanniksi aivan yhtä kehnosti, mutta juuri tämä lause alkuanimaatiosta nousi suosituimmaksi. Lausetta tai lyhennettä AYBABTU photoshopattiin lukuisiin kuviin ja sen saattoi löytää reaalimaailmasta televisiopaidoista tai kirjoitettuna milloin mihinkin.[6]
 • Leeroy Jenkins on World of Warcraft -nettiroolipelin pelaaja, joka pilasi peliryhmänsä huolellisesti laaditun strategian ja tapatti koko ryhmän ryntäämällä suin päin kohti vihollisia huutaen ”Leeeeeeeerooooy... Jeeenkins!”.

Muita ilmiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Creepypasta on Internetissä, usein kuvalaudoilla kiertävä kauhutarina. Niissä kertoja väittää kokeneensa tapahtumat itse ja joissa vakuutetaan tapahtumien olevan todellisia. Creepypastoissa on usein paranormaalia ja normaalista poikkeavia tapahtumia, ja niitä usein maustetaan kuvilla tai videoilla. Kertomusten tarkoitus on lietsoa pelkoa ja puistattaa lukijoita. Kertomukset liittyvät lähinnä oikeaan elämään mutta merkittävä osa niistä myös televisiosarjoihin, elokuviin tai videopeleihin. Creepypastoiksi luetaan myös kokemukset esim. unihalvauksista ja haamuraajoista (jotka ovat todellisia) tai kansantarut. Tunnettuja creepypastahahmoja ovat mm. Jeff the Killer, Squidward's Suicide, Suicide Mouse ja Ben Drowned. Muunmuassa YouTube-käyttäjä "MrCreepypasta" on lukenut tarinoita englanniksi ja YouTube-käyttäjä "MkGamerr" on lukenut creepypastoja suomeksi. Creepypastat ja niiden hahmot ovat toimineet myös innoittajina tietokonepeleille, joista esimerkkinä Slenderman.
 • SCP Foundation (lyh. Secure. Contain. Protect.) on sivusto kuvitteelliselle yhdistykselle, joka säilöö salaiseen tutkimuskeskukseen ihmiskunnalle enemmän tai vähemmän vaarallisia entiteettejä. Sivustolla on tuhansia artikkeleja hirviöistä, jotka ovat luokiteltu vaarallisuutensa mukaan. Artikkelit kertovat hirviöistä kaiken oleellisen, kuten mistä ne löytyivät ja mitä he kykenevät tekemään. Sivuston pohjalta on kehitetty tietokonepeli SCP Containment Breach, jonka on luonut Joonas Rikkonen. Ensimmäinen versio pelistä ilmestyi 2012, ja sitä kehitetään yhä.
 • Mahir Cagri (oik. Çağrı) on turkkilainen mies, jonka luomat kotisivut herättivät huvitusta vuonna 1999. Sivujen alussa oli kehnolla englannilla otsikko ”Welcome to my home page! I kiss you!” ja Cagrin kertomuksia kiinnostuksen kohteistaan ja harrastuksistaan kuten lentopallo, matkailu ja seksi. Sivun alalaidassa hän kutsui kaikki naiset tervetulleeksi luokseen Turkkiin ja lupasi majoittaa heidät. Sivujen suosion kasvaessa Cagri sai puhelinsoittoja ympäri maailmaa ja lopulta internet-yritys sponsoroi hänet kahden viikon matkalle Yhdysvaltoihin. Cagri lauloi myös singlen I Kiss You ja teki televisiomainoksen brittiläiselle yhtiölle.[7] Mahir Cagrin ulkonäkö ja jutut ovat samankaltaiset kuin koomikko Sacha Baron Cohenin myöhemmän Borat-hahmon.
 • John Titor oli usenetissa 2000–2001 vaikuttanut ”floridalainen aikamatkaaja vuodesta 2036”. Hän väitti muun muassa ettei olympialaisia järjestetä enää vuoden 2004 jälkeen. Monet ottivat miehen jutut todesta.
 • Markku from Finland on MySpacen kautta tunnetuksi tullut satiirinen suomalaista junttia esittävä hahmo.

YouTube-käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Angry Video Game Nerd, jossa James Rolfen esittämä vihainen nörttihahmo arvostelee huonoksi kokemiaan pelejä värikkäästi kiroillen. Sarjasta tehtiin elokuva Angry Video Game Nerd: The Movie, joka julkaistiin vuonna 2014.
 • Adamwestslapdogin The Legend of Zelda: Abridged series parodioi peliä The Legend of Zelda: Ocarina of Time, noudattaen pelin juonta taiteilijanvapauksin.
 • Caddicarus on brittiläisen James Caddickin luoma komediasarja. Caddick arvostelee Caddicarus Showssa videopelejä, joista suurin osa on huonoja. Jaksossa nähdään paljon huumoria ja joissakin jaksoissa nähdään Caddickin sisko Rosie. Jakson lopussa päätetään, joutuuko peli "teurastetuksi" vai "pelastettavaksi".
 • Game Grumps on yksi Youtuben suosituimmista Let’s Play-kanavista.
 • Hydraulic Press Channel on tamperelaisen Lauri Vuohensillan avaama YouTube-kanava. Videoillaan Vuohensilta murskaa erilaisia esineitähydraulipuristimella. Kanava avattiin lokakuussa 2015 ja kanava keräsi lyhyessä ajassa noin 50 000 tilaajaa. Syy kanavan nopeaan kasvuun johtuu Reddit-nettikanavasta, joka oli jakanut yhden videon. Kanavalla on yli miljoona tilaajaa.[1]
 • The Irate Gamer on yhdysvaltalaisen Chris Boresin avaama YouTube-kanava. The Irate Gamer-sarjassa Bores pelaa klassikkopelejä kritisoiden niitä samalla ankarasti. Kanavalla on 150 000 tilaajaa.
 • Markiplier (oik. Mark Edward Fischbach) on yhdysvaltalainen internetpersoona ja videopelien kommentaattori. Pääasiassa hänen videonsa keskittyvät kauhu- ja indiepeleihin. Lokakuussa 2015 hänen kanavansa sai täyteen 10 miljoonaa tilaajaa ja hänen videoillaan on yli kolme miljardia katselukertaa.
 • Anton Maiden – ruotsalainen Iron Maiden -coverlaulaja.
 • Pasi Viheraho (ent. Jari Sakari Siikonen) on arkipäivän realismia YouTube- ja Vimeo-videopalveluihin kuvaava henkilö. Viheraho tunnetaan suorapuheisuudestaan, häikäilemättömyydestään, ruoka- ja juomavideoistaan, Rontti-koirastaan sekä elektroniikkaharrastuksestaan. Hän juontaa myös radiota nimeltään Pasiradio, joka saa lahjoituksia useilta eri kuulijoilta. Hän on myös lahjakas pianisti ja tekee toisinaan videoita soittamisestaan. Viheraho on ollut useissa televisiohaastatteluissa, kuten MTV3:n Kymmenen uutisten loppukevennyksessä sekä seuraamassa Matti Nykäsen vapautumista vankilasta. Viheraho on esiintynyt myös Karpolla on asiaa -ohjelmassa 1995, ja hänestä tehtiin Toimintahäiriöitä-niminen dokumentti vuonna 1990. Lisäksi Viheraho on ollut mukana Suomi Ilmiö -ohjelmassa 9. heinäkuuta 2005 ja esiintynyt vuonna 2013 dokumentissa Tubettajat – Kiertoradan kansalaiset.[8] Huhtikuussa 2017 hän oli mukana kuntavaaleissa Sitoutumattoman Rehellisen Ryhmän edustajana. Hän sai 340 ääntä, mutta ei päässyt läpi.[9]
 • Markorepairs, eli Marko Vanhanen on noussut internet-ilmiöksi YouTube-videoillaan.[10] Hän osallistui vuonna 2011 televisio-ohjelmaan Keksijätehdas, jonka hän myös voitti.[11]
 • Laina Morris (syntynyt 22.6.1991) tunnetaan paremmin nimellä Overly Attached Girlfriend (lyhennettynä OAG), joka suomeksi tarkoittaa Liian kiintynyttä tyttöystävää. Laina tuli tunnetuksi YouTube-videollaan, jossa hän satirisoi Justin Bieberin laulua Boyfriend. Videolla Laina esittää tyttöystävää, joka muun muassa väijyy poikaystäväänsä Facebookissa. Videosta otettu kuvakaappaus levisi nopeasti ympäri Internetiä tehden Lainasta yhden Intenetin tunnetuimmista ilmiöistä.[12]
 • UncleSamPatriot on Pekka Luodeslammen suosittu Youtube-hahmo, jonka humoristisia videoita on katsottu miljoonia kertoja. Kanavalla on muun muassa parodiavideoita pinnalla olevista nettihiteistä.
 • markoboy87 (oik. Marko Vidlund) on suomalainen vlogaaja, joka tuli erityisen tunnetuksi voitettuaan vuoden 2014 Tubecon -tapahtuman "Vuoden Tubettaja" -osion. Vidlund itse aloitti kuitenkin videoidenteon jo vuonna 2011. Hänet tunnetaan erityisesti alkoholitesti - sekä kissavideoistaan, joissa esiintyi hänen Topi-kissansa. Vuoden tubettaja -tittelin valinnan jälkeen nettifoorumi Ylilaudan käyttäjät järjestivät rahankeräyksen, jolla he lahjoittivat Vidlundille kahdentuhannen euron edestä elektroniikkaa, mukaan lukien PlayStation 4 -pelikonsolin, television sekä useita pelejä konsolille. Alkuperäinen karkki- ja vaatepalkinto koettiin keskustelupalstoilla kehnoksi muiden voittajien palkintoihin verrattuna.[13]
 • Niilo22 (oik. Mikael Kosola) on suomalainen vlogaaja. Hän aloitti videoblogaamisen vuonna 2008. Kosola voitti "Vuoden Tubettaja" -tittelin vuonna 2015. Hän esiintyi myös Tubettajat – Kiertoradan kansalaiset -dokumentissa vuonna 2013.
 • PewDiePie (oik. Felix Kjellberg) on ruotsalainen videopelikommentaattori. Kjellberg pelaa mm. kauhupelejä niitä humoristiesti kommentoiden. PewDiePie on Youtuben tilatuin kanava yli 60 miljoonalla tilaajallaan.[14]
 • Vanossgaming on kanadalaisen Evan Fongin avaama YouTube-kanava. Kanava sisältää humoristisiä pelivideoita, jossa Vanossiksi itseään kutsuva Evan pelaa kavereiden kanssa videopelejä. Kanava aloitti toiminnan 2011 ja vuonna 2013 siitä tuli suosittu Grand Theft Auto V- ja Call of Duty: Black Ops II -videoilla. Vanossilla on tällä hetkellä yli 15 800 000 tilaaja ja hänen videotaan katsoo lähes 2 miljoonaa katsojaa.lähde?
 • The Nostalgia Critic on vuodesta 2007 Internetissä esitetty sarja, jossa Doug Walkerin esittämä hahmo Nostalgia Critic arvostelee mm. yleisesti huonoina pidettyjä elokuvia. Sarjassa esiintyy myös muita henkilöitä, kuten Malcolm Ray, Tamara Chambler sekä Walkerin veli Rob. Walker luotsaa myös muita sarjoja, jotka ovat osa Channel Awesome-kanavaa. Sarjaa esitettiin alun perin YouTubessa, mutta se siirrettiin pian tekijänoikeusongelmien vuoksi sen omalle sivustolle. Vuodesta 2013 lähtien sarjaa ollaan alettu esittää uudelleen YouTubessa.

Internetistä tunnettuja henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pete Czerwinski (tunnetaan paremmin nimellä furiouspete123 tai Furious Pete) on kanadalainen kehonrakentaja ja kilpasyöjä. Hänellä on hallussaan kuusi Guinness World Records -maailmanennätystä.
 • TROGDOR the BURNiNATOR!!! on animaatiosarjassa Homestar Runner hahmon Strong Bad piirtämä ”lohikäärme”, joka muistuttaa S-kirjainta, jolla on lihaksikas käsivarsi ja tapa talloa talonpoikia ja ”burninoida” ritareita. TROGDOR mainittiin Buffy, vampyyrintappajan päätösjaksossa.
 • Sergey Stepanov eli ”Epic Sax Guy” tuli internet-ilmiöksi vuoden 2010 Eurovision laulukilpailussa, jossa hän esiintyi Moldovan edustajaryhmän saksofonistina.
 • Venäjänkielisessä Internetissä on preved-ilmiö (преве́д) tai padonki, joka perustuu sanojen kirjoittamiseen väärin siten, että lausunta säilyy samana humoristisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Venäjän painottomien vokaalien äännearvo vaihtelee a←→o ja i←→e, joten tervehdyksen привет/privet voi kirjoittaa превед/preved ja se lausutaan samoin. Samoin termi padonki on sanan подонки väärin kirjoitettu muoto. Ilmiötä levitti etenkin sähköposteissa levinnyt kuva, muuteltu versio John Luriein vesivärimaalauksesta Bear Surprise, jossa karhu yllättää metsässä seksiä harrastavan parin sanoen ”превед!”. Ulkomaalaisille, jotka eivät uutta kirjoitustapaa ymmärtäneet, kerrottiin sen olevan olbanian kieltä.[16] Padonki-liikkeen kodeiksi muodostuivat verkkosivut Fuck.ru ja sittemmin pietarilaisen sähköinsinööri Dmitri Sokolovskin vuonna 2001 perustama sivusto udaff.com,[17] jossa julkaistaan käyttäjien kirjoittamia tarinoita. Nimensä sivu sai Sokolovskin lempinimestä Udav (Удав) ja vanhasta tavasta kirjoittaa venäjän loppu-v kahdella f-kirjaimella. Udaff.com on kerännyt huomiota mahdollisimman šokeeraavalla asennoitumisellaan kävijöihin.
 • Rooster Teeth on yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö, joka nousi tunnetuksi Red vs. Blue -machinima-sarjalla. Tuottaa useita eri Youtube-sarjoja, lyhytvideoita, keskusteluohjelmia sekä siihen kuuluva Achievement Hunter keskittyy videopelaamiseen sekä Let's Play -videoihin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]