Juri Gagarin

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Gagarin” ohjaa tänne. Samannimisestä kaupungista kerrotaan artikkelissa Gagarin (Smolenskin alue) ja ruhtinassuvusta artikkelissa Gagarin (suku).
Juri Aleksejevitš Gagarin
Юрий Алексеевич Гагарин
Juri Gagarin Ruotsissa vuonna 1964.
Juri Gagarin Ruotsissa vuonna 1964.
Avaruuslennolle osallistuja
Kansalaisuus Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto
Syntynyt 9. maaliskuuta 1934
Neuvostoliiton lippu 1923–1955. Gžatsk, Neuvostoliitto
Kuollut 27. maaliskuuta 1968 (34 vuotta)
Neuvostoliiton lippu 1955–1980. Kiržatš, Neuvostoliitto
Muu ammatti koelentäjä
Sotilasarvo eversti
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Lennot
Sojuz 1 Sojuz 1
Vostok 1 Vostok 1
  MiG-15

Juri Aleksejevitš Gagarin (ven. Ю́рий Алексе́евич Гага́рин; 9. maaliskuuta 1934 Gžatsk, Neuvostoliitto27. maaliskuuta 1968) oli Neuvostoliiton ilmavoimien majurin arvoinen koelentäjä, neuvostoliittolainen kosmonautti ja samalla maailman ensimmäinen avaruuslentäjä. Lentonsa jälkeen hänet ylennettiin ensin majuriksi ja myöhemmin everstiksi. Hänet valittiin Neuvostoliiton kansanedustajaksi.[1]

Avaruuslentäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. huhtikuuta 1961 Gagarinista tuli ensimmäinen avaruudessa matkannut ihminen. Tämä tapahtui Neuvostoliiton avaruusohjelman lennolla Vostok 1.[2]

Neuvostoilmavoimien lääkäri kuvasi elokuussa 1960 kosmonauttien valintavaiheiden yhteydessä Juri Gagarinin persoonallisuutta seuraavasti: "Koreilematon, nolostuu huomatessaan huumorinsa tilanteeseen sopimattomaksi, älykäs, fantastinen muisti, erottuu kanssakilpailijoistaan terävän ja laaja-alaisen ympäristöä koskevan havainnointikykynsä ansiosta, hyvä mielikuvitus, reagoi nopeasti, valmistautuu annettuihin tehtäviin esimerkillisesti, hallitsee niin astromekaaniset kuin matemaattisetkin kaavat sekä vaikeiden että helppojen tehtävien osalta, ei koe oloaan vaivaantuneeksi joutuessaan puolustamaan mielipiteitään kun uskoo olevansa oikeassa; syntyy vaikutelma että testattava ymmärtää elämää tovereitaan paremmin".[3]

Juri Gagarin ei kuuluisan lentonsa jälkeen päässyt toiselle avaruuslennolle. Gagarin toimi avaruuslentonsa jälkeen miehitettyjen avaruuslentojen lennonjohtajana. Hän oli Sojuz 1 -lennon varalentäjä. Hän yritti estää tämän lennon liian kireän aikataulun mukaisen toteutuksen; lento päättyi kosmonautti Vladimir Komarovin kuolemaan paluukapselin laskuvarjon epätäydellisen toiminnan vuoksi.

Gagarinista tuli lentonsa ansiosta maailmankuulu, ja hän kiersi sosialistisissa maissa ja lisäksi muun muassa Suomessa, Ranskassa ja Tanskassa kertomassa avaruuslennostaan. Vuodesta 1962 lähtien hän toimi kansanedustajana.

Gagarinista kertova kirja Ensimmäinen ihminen avaruudessa julkaistiin tuoreeltaan myös suomeksi (Kansankulttuuri Oy, Tampere 1961).

Gagarinin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gagarin kuoli 27. maaliskuuta 1968 MiG-15UTI-harjoitushävittäjän lennolla koelento-olosuhteissa (painottomuuden simulointeja) lähellä Kiržatšin kaupunkia.[4] Vladimir Serjoginin ohjaama lentokone syöksyi maahan tultuaan jyrkässä kulmassa kolmikilometrisen pilvikerroksen läpi pyrkien koneen oikaisuun vasta pilvikerroksen loputtua 600 metrin korkeudella. Pilvikerros ulottui kuitenkin alemmas ja koneen oikaisuun ei riittänyt tilaa.[5] Vuonna 2013 kosmonautti Aleksei Leonov julkaisi uusia tietoja tapahtumasta. Leonovin mukaan onnettomuuden aiheutti Su-15-hävittäjä, joka lensi niin läheltä Gagarinin MiG-15-konetta, että tämä kääntyi nurin, joutui syvään kierteeseen ja syöksyi maahan.[6]

Eversti Gagarin haudattiin Moskovan Kremliin. Gagarinin mukaan on nimetty eräs kraatteri Kuun Maahan näkymättömällä puolella, asteroidi ja Venäjällä sijaitseva kosmonauttien koulutuskeskus.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elävä arkisto yle.fi. Yle.fi.
  2. Yury Gagarin: Biography en.rian.ru. 30.3.2011. RIAN.ru. (englanniksi)
  3. Siddiqi, A.: Challenge to Apollo: The Soviet Union and the Space Race, 1945-1974 history.nasa.gov. 2000. Washington, p. 262.
  4. What killed Yury Gagarin: Soviet report’s findings RIA Novosti. Viitattu 5.4.2011. (englanniksi)
  5. Former cosmonaut offers first-hand account of the death of Yury Gagarin 4.4.2011. RIA Novosti. (englanniksi)
  6. Nyström, Erik: Ex-kosmonautti paljasti totuuden Juri Gagarinin kuolemasta Helsingin Sanomat. 17.6.2013. Viitattu 17.6.2013.
  7. UN Declares April 12 As International Day Of Human Space Flight Spacedaily.com. 11.4.2011. Viitattu 12.4.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Juri Gagarin.