Avaruuslentäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avaruuteen kansalaisiaan lähettäneet valtiot. Väritys ensilennon vuosikymmenen mukaan. Tilanne huhtikuussa 2008.

Avaruuslentäjä on henkilö, joka on lentänyt avaruudessa. Yhdysvaltalaisen määritelmän mukaan avaruus alkaa 50 mailista (noin 80 km) ja Fédération Aéronautique Internationalen (FAI) mukaan 100 kilometristä (katso Kármánin raja). Tätä korkeammalla käyneitä ihmisiä voidaan näin kutsua avaruuslentäjiksi.

Avaruuslentäjiä on FAI:n määritelmän mukaan 30. kesäkuuta 2008 mennessä 481 ihmistä 39 eri valtiosta ja yhdysvaltalaisen määritelmän mukaan 487 ihmistä. Avaruuslentäjät ovat viettäneet yhteensä 88 vuotta avaruudessa. Miehistä eniten aikaa avaruudessa (vuoden 2023 tilanne) on viettänyt Gennadi Padalka (879 vuorokautta, 11 tuntia ja 31 minuuttia, joka koostuu useammasta eri jaksosta), naisista Peggy Whitson (377 vuorokautta).[1]

Osa avaruudessa käyneistä eritellään avaruusturisteiksi erotukseksi varsinaisista ammattilaisista. Määritelmät eivät ole aivan yksiselitteisiä.

Maakohtaisia nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaisia astronautteja tehtävineen kuvaava kaavio

Yhdysvalloissa otettiin kreikan kielestä kehitetty nimitys, astronautti, 1950-luvun lopulla ja se on yleisesti käytössä länsimaissa. Yhdysvalloissa termiä "astronautti" käytetään henkilöstä heti, kun tämä on aloittanut astronautin koulutuksen, mutta varsinaisen astronautin lentomerkin (nykyisin kangasta, ennen sotilaslentäjän merkin kaltainen metallinen merkki) saa vasta suoritettuaan avaruuslennon.

Alan Shepard oli ensimmäinen avaruudessa käynyt yhdysvaltalainen astronautti. Häntä ennen avaruudessa oli käynyt vain neuvostoliittolainen Juri Gagarin.

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän (ja sitä edeltäneen Neuvostoliiton) avaruushallinnon kouluttamia lentäjiä kutsutaan kosmonauteiksi (ven. космонавт, 'kosmonavt'). Venäjällä kosmonautiksi kutsutaan onnistuneen avaruuslennon suorittanutta henkilöä.

Venäläinen Juri Gagarin matkasi ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen 12. huhtikuuta 1961 suoritetulla Vostok 1 avaruuslennolla. 16. kesäkuuta 1963 Vostok 6 -lennolle lähtenyt kosmonautti Valentina Tereškova oli ensimmäinen nainen avaruudessa.

Kiinan kansantasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Termiä taikonautti käytetään kiinalaisista astronauteista länsimaisessa mediassa. Kiinalaiset itse kuitenkin käyttävät sanaa yuhangyuan (宇航員 yǔháng yuán, "avaruusnavigaattori") ja virallisissa englanninkielisissä teksteissä Kiinan hallitus on käyttänyt termiä "astronautti".

Yang Liwei oli ensimmäinen Kiinan kansantasavallan kansalainen avaruudessa.

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisesta avaruuslentäjästä on joskus, etenkin Ranskassa käytetty nimitystä spationautti (ransk. spationaute). Tämä nimitys liittyi 1970- ja 1980-lukuun, kun Ranska lennätti avaruuslentäjiään Neuvostoliiton avaruusaluksilla.

Jean-Loup Chrétien oli Ranskan ja Länsi-Euroopan ensimmäinen avaruuslentäjä. Sigmund Jähn oli ensimmäinen saksalainen avaruuslentäjä.

Euroopan avaruusjärjestö ESA ei ole vielä järjestänyt miehitettyjä avaruuslentoja, mutta eurooppalaisia on ollut mukana sekä Venäjän että Yhdysvaltain lennoilla.

ESAn astronautti Christer Fuglesang oli ensimmäinen ruotsalainen ja pohjoismaalainen avaruudessa.

Malesia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesiaksi astronautti, kosmonautti tai avaruuslentäjä on angkasawan. Malesian ensimmäinen avaruuslentäjä šeikki Muszaphar Shukor laukaistiin avaruuteen Baikonurin kosmodromilta lokakuun alussa 2007.

Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 aikana Intia on alkanut pohtia, miksi intialaisia avaruuslentäjiä tulisi kutsua. Nimeä haetaan omasta kielestä, sanskriitista, eikä englannista. Gaganautti voi olla intialainen avaruuslentäjän nimitys. Intialainen miehitetty avaruuslento on viivästynyt alkuperäisestä tavoitteesta (vuodesta 2014). Intia käy avaruuskilpaansa Kiinan kanssa, joka aikoo lentää Kuuhun vuonna 2024. Astronautti voitaisiin kääntää sanskriitiksi: Antarikshyatri, mutta se on hankala sana lausua. “Gaganautti”-sana tulee sanasta "gagan", joka tarkoittaa taivasta. Länsimedia on käyttänyt myös termiä "indonaut" [2].

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruuslentäjien valinta on ollut sotilaslentäjien valinnan kaltainen, lisäksi hakijoita on ollut suuria määriä. Siksi avaruudessa avaruuslentäjillä ei ole ollut kovin suuria terveysongelmia, avaruuspahoinvointia ja joskus kuumetta on esiintynyt. Vuoden 2012 lopulla Yhdysvalloissa julkaistiin artikkeli, joka arvelee kosmisen säteilyn aikaansaavan avaruuslentäjien muistiin vaurioita pitkillä avaruuslennoilla, esim. lennoilla Marsiin. [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Astronaut Statistics. Viitattu 1.2.2023. (englanniksi)
  2. Indonauts Must Wait For A Better Rocket. Space Travel 13.1.2011.
  3. http://www.spacedaily.com/reports/Houston_we_have_another_problem_999.html Houston, we have another problem, Spacedaily.com, 2.1.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]