Miljoonasade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Miljoonasade on myös Aku Ankan taskukirja.
Miljoonasade
Miljoonasade.jpg
Tiedot
Toiminnassa 19862010, 2014
Tyylilaji suomirock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Heikki Salolaulu
Matti Nurrokitara
Ari Laaksonenbasso
Jarmo Hovirummut
Tomi Aholainenkoskettimet 2014–

Entiset jäsenet

Olli Heikkinenkoskettimet (1986–2014)

Levy-yhtiö

Warner Music Finland

Aiheesta muualla
Kotisivut

Miljoonasade on suomalainen yhtye, joka perustettiin Jyväskylässä vuonna 1985.

Alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonasateen perustivat kitaristi Matti Nurro ja sanoittava laulaja Heikki Salo. Nurro oli kulkeutunut Jyväskylään Keski-Pohjanmaalta ja Salo Etelä-Pohjanmaalta, Lapualta, Ruhan kylästä. Kokoonpanon loput jäsenet Ari Laaksonen (basso), Olli Heikkinen (koskettimet) ja Jarmo Hovi (rummut) kiinnitettiin Jyväskylän Ylioppilasteatterista ja Tuulenkantajat-yhtyeestä. Aluksi yhtyeen nimi oli Kling Klang, mutta nimi vaihdettiin levy-yhtiön vaatimuksesta. Nimi syntyi Heikki Salon kuullessa erään tuntemansa miehen tokaisevan pitkän sateettoman kauden aikana, että ”jos nyt tulisi sade, se olisi kyllä oikea miljoonasade”.lähde?

Miljoonasade julkaisi hitiksi nousseen Juri Gagarinista kertovan ensisinglensä ”Lapsuuden sankarille” (KRÄKS 85) 14. elokuuta vuonna 1986. Singlen B-puolelle päätyi kappale nimeltä ”Helenan baarissa”. Singlen kappaleita äänitettäessä Salolla oli ollut kova flunssa, jonka voi kuulla molempien kappaleiden lauluäänestä. Esikoisalbumin julkaisua pohjustettiin tammikuussa 1987 singlellä ”Köyhät” / ”Radio Luxembourg” (KRÄKS 98). Janne Louhivuoren tuottama 12 kappaletta sisältävä albumi Pesuhuoneesta keittiöön (KRÄLP 32) ilmestyi 19. helmikuuta 1987. Levyllä on ainoastaan Nurron ja Salon sävellyksiä. Pesuhuoneesta keittiöön -levyn cd-versiolla (KRÄKCD 32) on kaksi bonuskappaletta: Aleksei Dolgovin sanoittama venäjänkielinen versio laulusta ”Lapsuuden sankarille”, sekä esikoissinglen B-puoli ”Helenan baarissa”.

Syyskuussa 1987 ilmestyi single ”Marraskuu” / ”Posliinikukka” (KRÄKS 116). Yhtye julkaisi vielä saman vuoden lokakuussa singlen, jonka A-puolella on ”Lapsuuden sankarille” venäjäksi ja kääntöpuolella Pesuhuoneesta keittiöön -albumin päätösraita ”Kuu” (KRÄKS 115).

Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry palkitsi ”Marraskuu”-kappaleen Emma-patsaalla, koska se oli ÄKT:n mielestä vuoden 1987 paras iskelmä. Samassa Emma-gaalassa Miljoonasade palkittiin vuoden tulokkaana. Muina ehdokkaina tulokassarjassa olivat Gringos Locos ja Havana Black.

Tammikuussa 1988 ”Marraskuu” julkaistiin vielä kerran singlenä, nyt maxina. (KRÄMX 124). Maxin muut kappaleet ovat ”Miljoonasade” ja ”Lapsuuden sankarille”, jälkimmäinen venäjäksi. ”Marraskuun” suuren suosion myötä Miljoonasade alkoi olla yleinen näky Suomen lavoilla. Yhtye esiintyi vuosina 1987 ja 1988 myös muualla kuin Suomessa. Leningradissa se vieraili Sata Lasta -yhtyeen kanssa. Tartossa ja Tallinnassa matkaseurana oli Kolmas Nainen.

Vuodet 1988–1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miljoonasateen toisen LP:n julkaisua pohjustettiin helmikuun 1988 alussa julkaistulla singlellä ”Ostarin helmi” / ”Ootko muistanut, Iiris?” (KRÄKS 126), jonka B-puolen kappaleessa toimii taustalaulajana Iiris Rautio. LP ilmestyi myöhemmin samassa kuussa. Sen nimi, Laukauksia viulukotelossa (KRÄLP 40), on otettu ”Ootko muistanut, Iiris?” -kappaleen sanoituksesta. Ensimmäisen LP:n tapaan levy on Janne Louhivuoren tuottama. Kappaleissa ”Radiorakkautta” ja ”Voipallo” on mukana irlantilainen viulisti Kevin Burke. ”Me paetaan taas” -kappaletta on Heikki Salon lisäksi ollut säveltämässä muun muassa Pentti Rasinkangas, jonka kanssa Salo on tehnyt myös duokeikkoja. Albumin CD-versiolla (KRÄKCD 40) on bonuskappaleena aiemmin singlen B-puolena julkaistu ”Posliinikukka”. Kesäkuussa 1988 LP:ltä julkaistiin toinen single: ”Voipallo” / ”Annaliisa” (KRÄKS 130).

Miljoonasade oli ensimmäisinä vuosinaan sangen tuottelias yhtye, sillä jo marraskuussa 1988 siltä julkaistiin uutta albumia ennakoiden single ”Olkinainen” / ”Ikävän lukitsema” (KRÄMX 137). Pian sen jälkeen, helmikuussa 1989, toinen single ”Mayday Mayday” / ”Kadonneet” (KRÄKS 141). Itse albumi, Veitsen valossa (KRÄLP 44), ilmestyi maaliskuussa 1989. Toukokuussa siltä julkaistiin toiseksi singleksi ”Pataässä” / ”Keltainen mets” (KRÄKS 145).

Elokuussa 1989 Miljoonasade lähti Suomen ulkoministeriön kustantamalle soittomatkalle Kanadaan. Sen innoittamana ”Lapsuuden sankarille” -kappaleesta levytettiin englanninkielinen versio, ”Fly On Juri Gagarin”. Versio julkaistiin singlellä, jonka toisella puolella on ”Marraskuu” (KRÄKS 146). Singlestä otettiin vain viidensadan kappaleen painos, lähinnä kanadalaisia varten.

Neljännen albuminsa yhtye halusi tehdä liiemmin hiomatta, studiolivepohjalta. Albumin nauhoituksiin käytettiin saman verran aikaa kuin yleensä käytetään pelkän singlen tekemiseen. Pitkäsoiton kappaleiden lisäksi Heikki Salo ennätti noiden viiden studiovuorokauden aikana laulaa nauhalle myöhempää käyttöä varten kaksi joululauluakin. Vain nopeat elävät -LP:n (KRÄLP 49) julkaisua edelsi single ”Kolmen helmen motelli” / ”Harakan suudelma” (KRÄKS 150), joka tuli julki marraskuun alkupuolella 1989. LP ilmestyi jo saman kuun lopulla. Levyn julkistamiskeikka oli Jyväskylän Ilokivessä, ja se radioitiin suorana Yleisradion paikallisessa alueradiossa. Samalla keikalla yhtyeen jäsenille ojennettiin kultalevyt Veitsen valossa -levystä.

Vain nopeat elävät on ensimmäinen Miljoonasade-levy, jolla on basisti Ari Laaksosen säveltämä kappale. Hän oli tarjonnut levylle kolmeakin sävellystä, mutta levylle päätyi lopulta ainoastaan levyn nimiraita ”Vain nopeat elävät”. Levyllä on myös yksi Tom Waitsin Rain Dogs -albumin sävellys, ”Jockey Full Of Bourbon”. Miljoonasateen levyllä kappale on nimeltään ”Rokkibändi Wounded Knee”.

Joulukuun alussa 1989 julkaistiin syksyllä purkitettu joulusingle ”Kyyneleitä joulupuurossa” / ”Joulurauhaa” (KRÄKS 151), jolla Heikki Saloa säestää Aarno Raninen. Singlen nimikappale on Ranisen säveltämä ja Salon sanoittama.

Vuonna 1990 Miljoonasade ei julkaissut lainkaan albumia, mutta sinkkuja ilmestyi kolme. Kaksi ensimmäistä, ”Rokkibändi Wounded Knee” / ”Tummaa valoa” (KRÄKS 154) ja ”Enkeleitä onko heitä” / ”Vain nopeat elävät” (KRÄKS 161), sisältävät jo LP:llä julkaistuja kappaleita.

Kolmas single, lokakuussa julkaistu ”Silmitön talvi” / ”Pullopuu” (KRÄKS 165) oli levyltä Nuoli ja väri (MUSHLP 1), joka julkaistiin vasta maaliskuussa 1991. Nuoli ja väri sisältää sävellyksiä kaikilta muilta Miljoonasateen jäseniltä, paitsi rumpali Jarmo Hovilta. Muutamassa levyn kappaleessa on mukana jyväskyläläisestä Illu Band-yhtyeestä irrotettu puhallinryhmä Illu Horns.

Nuoli ja väri -levyn aikaan Miljoonasade oli tiedostava, poliittinenkin. Yhtye teki Miljoonasademetsä-kiertueen, jolla se keräsi rahaa Yanomani-intiaanien rokotusohjelmaa varten. Kiertueella tuettiin vaalien alla myös Vihreät-puoluetta. Myynnillisesti Nuoli ja väri jäi jälkeen yhtyeen aikaisemmista levyistä. Kevään ja kesän aikana levyltä julkaistiin singlet ”Tomujoki” / ”Hei sisko” (MUS 1) sekä ”Gaia” / ”Rakkauden ABC” (MUS 2).

Seuraavat kaksi singleä, marraskuussa 1991 ilmestynyt ”Murheenkryynit” / ”Meitä jyrätään” (MUS 3) ja helmikuussa 1992 ilmestynyt ”Lelukaupan häät” / ”506 ikkunaa” (100057) ovat bändin kuudennen LP:n materiaalia. Kyseinen kuudes LP, Lelukaupan häät (300011), tuli myyntiin maaliskuussa 1992. Levyn nimiraita on Jarmo Hovin säveltämä. Lelukaupan häät on ensimmäinen Miljoonasade-levy, joka sisältää yhtyeen kaikkien jäsenten sävellyksiä. Aikaisempien levyjen tapaan myös Lelukaupan häät on Janne Louhivuoren tuottama. Kesäkuussa kiekolta irrotettiin vielä yksi single, ”Ryyppyruusu” / ”Pakolaistaivas” (100257).

Miljoonasade on mukana vuonna 1992 julkaistulla kokoelmalevyllä Onnellisten kotimaa (AMT 2043), jolla tuon ajan tunnetut nimet kuten Kolmas Nainen, Ismo Alanko ja Lapinlahden Linnut esittävät covereita vanhoista iskelmistä. Miljoonasade esittää levyllä kappaleen ”Vieraalla maalla”.

Seuraavat vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutta materiaalia yhtyeeltä ilmestyi seuraavan kerran maaliskuussa 1993. Tuolloin julkaistiin ensin single ”Stumpit ja sirpaleet” / ”Meillä on voimaa” (100592) ja jo viikkoa myöhemmin LP Hevonen ja Madonna. Toukokuussa kiekolta irrotettiin toiseksi singleksi ”Ikäväni Tallinnaan” / ”Tuntematon” (100737). Näiden levyjen jälkeen julkaisurintamalla alkoi lähes vuoden kestänyt hiljainen jakso, joka päättyi maaliskuussa 1994 kun Vieraalla maalla -levy ilmestyi (300144). Levy on monella tapaa erilainen kuin aiemmat Miljoonasateen levyt. Sillä on vain seitsemän kappaletta, eikä siltä ei julkaistu lainkaan singlejä. Sitä ei myöskään tuottanut Janne Louhivuori vaan Timo Lindström ja sen tunnetuin kappale on alun perin Maarit Hurmerinnan säveltämä ja levyttämä ”Tulitikku”.

Syyskuussa 1994 yhtye julkaisi yhdeksännen albuminsa Käärmeenkantaja (4509-97877-2), jota oltiin äänitetty Kuokkalan kartanossa ja Finnvox-studiolla. Levyllä on mukana iso joukko vierailevia muusikoita ja paikoitellen levyn äänimaailma onkin hyvin massiivinen. Singleksi levyltä irrotettiin joulukuussa ”Made In Hong Kong” / ”Emalisydän” (101217).

Huhtikuussa 1995 julkaistiin irtosingle ”Rakkaus on lihaa” / ”Kuun levoton kauneus” (0630-10131-2), joka ei siis ole minkään pitkäsoiton single. Samana vuonna Heikki Salo sai sanoittajille myönnettävän Juha Vainio -palkinnon. Salo osti palkintorahoilla tietokoneen lisälaitteineen. Tietokoneinnostus tulisi näkymään ja kuulumaan seuraavalla albumilla. Tuota albumia varten Miljoonasade myös pyysi ihmisiä lähettämään yhtyeelle omia lapsuusmuistojaan.

Miljoonasade soitti ensimmäisenä maailmassa vedenalaisen konsertin, nimeltään Rocktopus, 15.6.1995 Turun DBTL-festivaalilla Samppalinnan maauimalassa ja 19.6. Jyväskylän uimahallissa.

Uutta albumia pohjustettiin helmikuussa 1996 singlellä ”Tulkoon rakkaus” / ”Vallankumous evp” (0630-14170-2). ”Tulkoon rakkaus”-kappaleessa Heikki Salo laulaa omasta lapsuudestaan mainiten painiharrastuksensakin. Itse albumi, Poikapainia ja digitaalidaameja (0630-14027-2) julkaistiin maaliskuussa. Levy sisältää 14 kappaleen lisäksi multimediaohjelman nimeltä Roctopus. Multimediaohjelmassa on ne lapsuusmuistot, joita yhtye oli aiemmin kerännyt. Siinä on myös peli, jossa täytyy kerätä veden alla lusikoita.

Kesäkuussa albumilta julkaistiin singlenä toinenkin Salon lapsuutta valottava kappale, ”Kasvukipuja” (0630-15297-2). Singlen toinen kappale on ”Kuumia kastanjoita”. Yhtye toisti vedenalaisen konsertin tempauksen nimellä Aeropus, tällä kertaa soittamalla kuumailmapallosta Tampereen yllä.

Joulukuussa 1997 ilmestyi single ”Sulka” / ”Kundilla seisoo” (3984-21616-2), joka pohjusti seuraavan vuoden tammikuussa julki tullutta albumia Stupido Groove (3984-21617-2). Maaliskuussa levyltä julkaistiin toisena singlenä ”Paskan Marjat” / ”Poistui kotoaan” (3984-22879-2).

Helmikuussa 2000 julkaistiin Siskon luo San Diegoon -albumi (1000-23108-2), jonka tuotti Janne Louhivuori. Levyn nimikappale julkaistiin myös promosinglenä. Levyltä löytyvässä ”Psykopaimen” -kappaleessa irvaillaan talk show -juontajalle, minkä vuoksi Heikki Salo pääsi vieraaksi Joonas Hytösen keskusteluohjelmaan.

Vuosi 2006 oli yhtyeen 20. vuosi ja yhtye juhli sitä kiertueella ja kaksi uutta kappaletta sekä harvinaisuuden ”Fly on Juri Gagarin” sisältävällä kokoelmalevyllä. Julkaisulla 20 vuotta kasvukipuja (5051011-6883-2-4) on mukana vuoden 1998 Slade-cover ”Tie tiettömään” (Far Far Away) ja vuoden 2006 uudet kappaleet ”Rakkauden lähdekoodi” ja ”Taksilapset”.

Maaliskuussa 2010 yhtyeen verkkosivu antoi viitteitä yhtyeen lopettamisesta. Myöhemmin Heikki Salo ilmoitti MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa yhtyeen lopettaneen toimintansa. Lopettamisen jälkeen yhtye on konsertoinut epäsäännöllisesti.

Vuonna 2014 yhtye osallistui We Want More -ohjelmaan, jossa joukko suomalaisia yhtyeitä koottiin uudestaan.[1] Olli Heikkinen jäi pois ohjelmasta kritisoiden sen formaattia ja toteutustapaa.[2]

Yhtye julkaisi helmikuussa 2016 albumin Sähköinen Rouva Maa ja ilmoitti myös lähtevänsä kiertueelle.[3][4]

Miljoonasateelta julkaistiin lokakuussa 2018 single "Jääkarhu, pähkinä ja rakkaus".

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studiolevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]