Aleksei Leonov

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksei Arhipovitš Leonov
Aleksey Leonov vuonna 1974
Aleksey Leonov vuonna 1974
Henkilötiedot
Syntynyt 30. toukokuuta 1934 (ikä 85)
Listvjanka
Kansalaisuus Venäjän lippu Venäjä
Ura
Tyyppi Avaruuslennolle osallistuja
Eläköityminen 1991
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Lennot
Voshod 2 Voshod 2
Sojuz 19 Sojuz 19
Aleksei Leonovin avaruuskävely kuvattuna 10 kopeekan neuvostoliittolaisessa postimerkissä vuodelta 1965

Aleksei Arhipovitš Leonov (Алексе́й Архи́пович Лео́нов, s. 30. toukokuuta 1934 Listvjanka) on venäläinen kosmonautti, josta tuli ensimmäinen avaruuskävelyn tehnyt ihminen 18. maaliskuuta 1965.[1]

Leonov oli yksi kahdestakymmenestä ensimmäiseen kosmonauttiryhmään vuonna 1960 valituista. Hänen avaruuskävelynsä piti olla alun perin Vostok 11 -lennolla, mutta kun se peruuntui, kävely tapahtui Voshod 2:lla. Hän oli ulkona noin viisi metriä avaruusaluksesta 12 minuutin ajan 18. maaliskuuta 1965. Avaruuskävely oli päättyä katastrofiin, kun Leonovin avaruuspuku oli avaruuskävelyn aikana tyhjiössä paisunut, ja tämän vuoksi aluksen luukun uudelleen sulkeminen oli liki mahdotonta.[2]

Aleksei Leonov Apollo-Sojuz lennolla

Vuonna 1968 Leonov valittiin Kuun kiertävälle Sojuz-lennolle, mutta kun kaikki miehittämättömät testilennot epäonnistuivat ja Yhdysvaltojen kierrettyä Kuun Apollo 8:lla, lento peruuntui. 1971 Leonovin piti osallistua epäonniselle Sojuz 11 -lennolle, mutta miehistö vaihdettiin varamiehistöön, kun kosmonautti Valeri Kubasovin epäiltiin sairastavan tuberkuloosia.

Leonovin seuraavakin lento oli merkittävä: hän oli komentajana Neuvostoliiton puolella Apollo-Sojuz -testiprojekti-lennolla (Sojuz 19), joka oli Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ensimmäinen yhteinen avaruuslento.

Vuodet 19761982 Leonov oli kosmonauttiryhmän päällikkö ja Juri Gagarinin kosmonauttikoulutuskeskuksen apulaisjohtaja. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1991.

Arthur C. Clarken kirjassa 2010: Avaruusodysseia sekä sen pohjalta tehdyssä elokuvassa on kuvitteellinen avaruusalus nimeltään Aleksei Leonov.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexei Leonov Tesla Society.
  2. Alexei Leonov Novaspace.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aleksei Leonov.