Radioamatööritoiminta Suomessa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Radioamatööritoiminta Suomessa alkoi 1900-luvun alussa. Vuoden 2014 lopussa Suomessa oli noin 6 000 henkilöä, joilla oli radioamatöörilupa.

Suomessa radioamatöörin pätevyystodistuksia myöntää Viestintävirasto. Viestintäviraston valtuuttamat tutkinnonpitäjät järjestävät pätevyystutkintoja eri puolilla Suomea.lähde?

Sisällysluettelo

Radioamatööritoiminnan historia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radioamatööritoiminta Suomessa alkoi 1900-luvun alussa erilaisilla kokeellisilla kipinälennättimillä. Varsinaisesti käyttäjäpohja laajeni maan itsenäistyttyä, kun puolustusvoimat huomasi itselleen tarpeelliseksi sotilasradiosähköttäjien sotilasopetuksen tarpeellisuuden viestijoukkoja edeltäneissä joukko-osastoissa. Vuoten 1927 saakka puolustusvoimat johti kehitystä, mutta sen taakan tultua raskaaksi sen omastakin tahdosta valvonta siirrettiin siviilihallinnolle. Nuoren Voiman liiton aikaiset radioamatöörikutsutunnukset uudistettiin 1. tammikuuta 1929 kansainvälisen käytännön mukaisesti ja suomalaiset radioamatöörit saivat pääasiassa Havaijilla olleet OH-alkuiset tunnukset, jotka olivat myös suomalaisten siviililentokoneiden kansallistunnukset.

Kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1. syyskuuta 1939 ja siitä muodostui Britannian ja Ranskan sodanjulistusten jälkeen maailmansodan kaltainen tilanne, antoi valtioneuvosto 14. syyskuuta 1939 päätöksen, jonka mukaan radioamatöörilaitteiden käyttö kiellettiin 16. syyskuuta 1939 alkaen. 19. maaliskuuta 1947 antoi liikenne- ja viestintä- sekä työvoimaministeriön edeltäjä, yleisten töiden ja kulkulaitosten ministeriö ilmoituksen, jonka mukana sillä ei ole mitään radioamatööritoimintaa vastaan. Suomen asetuskokoelmassa olevan säädöksen N:o 246/27.3.1947 mukaan N:o 279/14.9.1947 annettu säädös kumottiin ja radioamatööritoiminnan sai jälleen aloittaa 1. huhtikuuta 1947. 1939 oli luetteloituja radioamatöörejä 208 henkilöä, joista 181:llä oli laitteet.[1]

Puolustusvoimien käyttöön asetettu radioamatööriverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteistoimintaharjoitukseen, joka alkoi 16. lokakuuta 1939, mennessä Suomen Radioamatööriliitto oli lähettänyt 11. lokakuuta 1939 kiertokirjeen valituille jäsenilleen siitä, että Suomessa sotilasviranomaisten kehotuksesta ja suostumuksella perustetaan valtakunnallinen apuradioverkko.

Kaupunki I II III IV V VI VII varalla
Helsinki Erkki Heino (OH2NB) Kaarlo S. Sainio (2NM; OH2NM) [2] Armas Häkkänen (2NQ; OH2NQ) Vilho Kilpinen (2OF; OH2OF) Göran Tigerstedt (2PM; OH2PM)
Erkki Kaireniuksen (2ND; OH2ND) laitteilla
Lauri Norovuo (2NF; OH2NF) 6.12.1939– Tatu Kolehmainen (2NT; OH2NT) 6.12.1939– Volmar Vasama (2OR; OH2OR)
Turku Yrjö Juhari (1NF; OH3SZ) Sulho Salama (1NP; OH1NP) Olavi Palén (1NW; OH1NW)
Pori Raino Jäykkä (1NS; OH1NS)
Vaasa Gunnar Stendahl (6NS; OH6NS) Runar Grönholm (6NG; OH6NG)
Oulu Olli Snellman (8NB; OH8NB)
Kuopio Leo Antman (7ND; OH7ND) Leo Pirskanen (7NJ; OH7NJ)
Viipuri Eino Kirsi (5NR; OH2NR ja OH5NX) Eino Metso (5NZ; OH5NZ)
Hämeenlinna Walentin Granqvist (3NP; OH3NP) Toivo Vehoniemi (3NK; OH3NK)
Kouvola Antti Ukkonen (5NL; OH5NL) Veijo Mikama (5OJ; OH5OJ)6.12.1939–
Lahti Kaino Suvanto (1NT) virheellinen tunnus (3NT?)
Jyväskylä J. Järveläinen (5NJ) virheellinen tunnus (4NJ?)
Joensuu Raimo Sarvamaa (7NI; OH7NI; OH2WK) 6.12.1939– [3]

Kunkin radioamatöörisähköttäjän piti ilmoittautua kaupungin sähkölaitoksella mahdollisesti varmistaakseen virransaantinsa radiolle. Annettujen ohjeiden mukaan tavallinen radioamatööriliikenne oli sallittua, mutta kuitenkaan selväkielistä keskustelua ei sallittu ja liikennöinnin tuli tapahtua 80 metrin ja 40 metrin aaltoalueilla. Jotta verkkoa olisi pystynyt jatkuvasti pitämään yllä ja päivystämään, kehotettiin verkon asemien pääoperaattoreita hankkimaan paikkakunnan asepalveluksesta vapautettuja ja nostoväkeä (nykyään lisäreservi) varaoperaattoreita. Lisäksi pyydettiin mahdollisuuksien mukaan hankkimaan puhelin ja ilmoittamaan sen numero viranomaisille. Kaikki verkkoon kuuluvat kysymykset ohjattiin Suomen Radioamatööriliiton puheenjohtaja, insinööri Kalle Sainiolle Yleisradioon Fabianinkadulle Helsingissä. 14. lokakuuta 1939 kirjeellä Suomen puolustusvoimien yleisesikunta kehotti kuuntelemaan venäläisiä radioasemia ja ottamaan muistiin niiden aallonpituus, lähetysaika, kuuluvuus, tekstisisältö ja muita seikkoja. Kuitenkin talvisodan alettua Suomen Radioamatööriliiton puheenjohtaja, insinööri Sakari Sainio, antoi 6. joulukuuta 1939 nimetyille radioamatööreille ohjeen improvisoidusta valtakunnallisesta radioverkosta ilmavalvonnan kaukoviestitystä varten ilmavalvontapuolutuskeskusten johtoasemia varten.

Talvisodan radioverkon muistotapahtumaa vietettiin 2009 Riihimäellä.[4] Sodanaikaisilla radioilla pidetään yhteyksiä valtakunnallisesti vuosittain perinneradiotapahtumassa, joita on järjestetty kaksi kertaa vuodessa 2005 alkaen itsenäisyyspäivänä ja puolustusvoimain lippujuhlapäivänä tai juuri sitä ennen.

Talvisodan kokemusten perusteella viestijoukkojen vahvuutta suomalaisissa sotatoimiyhtymissä lisättiin, mikä edellytti sotilasviestitoiminnan opettamisen laajenemista. Reino Hallamaa värväsi joukkoihinsa 51 lähetysluvallista radioamatööriä.

Radioamatööritutkinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintävirasto on ulkoistanut radioamatööritutkintojen pitämisen Suomen Radioamatööriliitto ry:lle. Suomessa radioamatööritutkinto on moduulipohjainen. Kunkin moduulin voi suorittaa itsenäisesti ja hyväksyttyjen moduulien yhdistelmät antavat oikeuden eri luokkien pätevyystodistuksiin. Hyväksytyillä tutkintomoduuleilla ei ole vanhenemisaikaa, joten ne voi suorittaa joko yksi kerrallaan tai kaikki samassa tutkintotilaisuudessa. Tutkintoja ottavat vastaan paikalliset pätevyystutkijat ympäri maan ja ympäri vuoden.lähde?

Tutkintomoduulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • K-moduuli, sisältää kuusikymmentä väittämää hätäliikenteestä, aseman turvallisuudesta, radioamatöörejä koskevista laeista ja määräyksistä sekä itse radioamatööriliikenteestä. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan 45 oikeaa vastausta. Hätäliikennekysymyksissä on erillinen hylkäysraja.
 • T1-moduuli, sisältää 15 kysymystä elektroniikan ja radiotekniikan perusteista sekä sähköturvallisuusasioista. Jokainen kysymys sisältää neljä vastausta, joista aina vähintään yksi on oikein. Näin muodostuvasta 60 kohdasta pitää hyväksyttyyn suoritukseen saada 45 oikein.
 • T2-moduuli sisältää 15 kysymystä elektroniikan ja radiotekniikan soveltamiseen radioamatööritoiminnan painopistealueiden osalta sekä sähköturvallisuusasioiden tuntemukseen. Kysymykset ovat T1-moduulia vaativampia. Jokainen kysymys sisältää neljä vastausta, joista aina vähintään yksi on oikein. Näin muodostuvasta 60 kohdasta pitää hyväksyttyyn suoritukseen saada 45 oikein.lähde?

Radioamatööriluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkintomoduulien hyväksytysti suorittaminen oikeuttaa seuraaviin radioamatööriluokkiin:lähde?

 • K-moduuli + T1-moduuli → perusluokka
 • K-moduuli + T2-moduuli → yleisluokka

Perusluokan radioamatöörillä on nykyään samat oikeudet radioalueiden käyttöön kuin yleisluokassa, mutta perusluokkalainen ei saa käyttää yhtä suuria tehoja kuin yleisluokkalainen. Yleisluokan suorittanut saa käyttää maksimissaan 1 500 wattia tehoa useimmilla HF-alueilla. Perusluokan teho näillä alueilla rajoittuu 120 wattiin, eli noin 11 dB pienemmäksi kuin yleisluokassa. Käytännössä tavallisten radioamatöörilähetinten teho rajoittuu melko samoin, kuin perusluokan lupa, ja yleisluokan tehoihin päästään vain erillisillä päätevahvistimilla.lähde?

Suomalainen amatööri ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen tutkinto antaa kansainvälisen HAREC-pätevyyden ja suomalainen amatööriradioasemalupa on CEPT:n mukainen. Suomalainen perus- ja yleisluokan radioamatööri saa ilman anomusta käyttää omin tunnuksin Viron aluetunnus oman tunnuksen eteen lisättynä amatöörilaitteita Virossa kolmen kuukauden ajan Viron B-luokan oikeuksin yleensä 20 dBW:n teholla, joka vastaa 100 W:n lähetystehoa. Ulkomaalaisen on mahdollista anoa ulkomaisin pätevyystodistuksin ja luvin Viroon kolmen vuoden kansallinen amatöörilupa. Viron A-luokan radioamatöörille on yleensä sallittu 30 dBW:n lähetysteho, joka vastaa 1 000 W:n lähetystehoa. Virossa radioamatöörien A-luokkaa varten joutuu antamaan näytön sähkötyksestä, jonka rajana pidetään viittä sanaa, 25 merkkiä minuutissa. Virossa ei ole enää C-luokan amatöörilupaa, vaan Viron amatöörit jakautuvat A-, B- ja D-luokkiin. Näistä Virolainen D-luokka, on tarkoitettu puheliikenteeseen frekvenssimoduloituna, jonka luvan haltija ei saa operoida HF-aalloilla eikä D-luokan virolaisella todistuksella saa HAREC-pätevyyttä.[5] D-luokan oikeuksilla saa Virossa käyttää vain kymmenen metrin aaltoaluetta 28,0–29,7 MHz, kuuden metrin aaltoaluetta 50,0–52,0 MHz, neljän metrin aaltoaluetta 70,0–70,3 MHz, kahden metrin aaltoaluetta 144,0–146,0 MHz, seitsemänkymmenen senttimetrin aaltoaluetta 432,0–438,0 MHz ja kahdenkymmenenkolmen senttimetrin aaltoaluetta 1,24–1,30 GHz ja vain 10 dBW:n eli 10 W:n teholla. A-luokan radioamatöörit voivat operoida 30 dBW:n eli 1 000 W:n ja B-luokan radioamatöörit voivat operoida 20 dBW:n eli 100 W:n tehoilla näilläkin aaltoalueilla.[5]

Latviassa ja Liettuassa suomalainen radioamatööri joutuu anomaan maiden valvontaviranomaisilta erikseen luvan.

Radioamatöörikilpailuissa menestyneen radioamatöörikerhon, Teljän Radioamatöörit ry:n (OH1AF/OH1F) antennilaitteistoa

Radioamatöörien taajuusalueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viestintävirasto pitää yllä listaa Suomessa käytettävistä radio(amatööri)taajuuksista. Käytettävissä olevat taajuudet voivat sisältää alueellisia ja lähetystehorajoituksia.[6]

Suomessa radioamatööritoiminnassa voi käyttää seuraavia taajuusalueita (katso myös: Sähkömagneettinen spektri):[7]

MF[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MF-alueella on kaksi amatööriradiotaajuusaluetta.

2,2 km 160 m
135,7–137,8 kHz 1 810–1 855 kHz
1 861–1 906 kHz
1 912–2 000 kHz

HF[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HF-alueella 3 MHz:sta 30 MHz:iin on kahdeksan radiotaajuusaluetta ja kahdeksan pistetaajuutta, joita voi saada käyttöön anomalla niitä erikseen käyttöön viestintävirastosta.

80 m pistetaajuudet 40 m 30 m 20 m 17 m 15 m 12 m 10 m
3 500–3 800 kHz 5 278,6 kHz
5 288,6 kHz
5 298,6 kHz
5 330,6 kHz
5 346,6 kHz
5 366,6 kHz
5 371,6 kHz
5 398,6 kHz
7 000–7 200 kHz 10 100–10 150 kHz 14 000–14 350 kHz 18 068–18 168 kHz 21 000–21 450 kHz 24 890–24 990 kHz 28 000–29 700 kHz

VHF[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VHF-alueella on kolme amatööriradiotaajuusaluetta.

6 m 4 m 2 m
50,0–52,0 MHz 70,0–70,3 MHz 144,0–146,0 MHz

Kahdelle metrille IARU suosittelee sähkötykselle aluetta 144,000–144,150 MHz[8].

UHF[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UHF-alueella on kolme amatööriradiotaajuusaluetta.

70 cm 23 cm 13 cm
432,0–438,0 MHz 1 240–1 300 MHz 2 300–2 450 MHz

Muut alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita erittäin korkeita taajuuksia ja lyhytaallonpituuksia radioaaltoalueita amatööriradiokäytössä ovat:

 • 3 400–3 408 MHz
 • 5 650–5 850 MHz
 • 10,00–10,28 GHz, 10,368–10,370 GHz, 10,45–10,50 GHz
 • 24,00–24,25 GHz
 • 47,00–47,20 GHz
 • 76,00–81,50 GHz
 • 122,25–123,00 GHz
 • 134,00–141,00 GHz
 • 241,00–250,00 GHz
 • 275,00–1 000,00 GHz (vain erityisellä luvalla, ei eritelty taajuusalueittain)lähde?

Suomalaisten radioamatööriasemien kutsumerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen prefiksi (sekä radioamatööriliikenteessä että lentoliikenteessä) on OH (erikoistapauksissa OF, OG, OI tai OJ). OH-etuliitteen jälkeen radioamatööriaseman kutsussa tulee numero, joka yleensä osoittaa läänin, jossa radioamatööriasema toimi. Lääniuudistuksen jälkeen läänikohtaisten kutsujen pakollisuudesta on Ahvenanmaata lukuun ottamatta luovuttu, mutta yleensä vanhaa piirijakoa noudatetaan edelleen kun uusia kutsuja haetaan. Ahvenanmaalla sijaitsevan aseman kutsussa on numero 0. Nykyisin on myös mahdollista hankkia maksua vastaan haluamansa kutsu (joskin sen täytyy täyttää Viestintäviraston asettamat muotovaatimukset).lähde?

Ennen lääniuudistusta voimassa ollut piirijako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahvenanmaan autonominen maakunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH0 Ahvenanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääniuudistuksesta perinteisistä lääneistä suurlääneihin, jotka suurläänien tultua lakkautetuiksi ja muututtua aluehallintovirastojen hallintoalueiksi, huolimatta edelleenkään ei Ahvenanmaalla voi käyttää manner-Suomen OH1–OH9-kutsuja sinällään, vaan Ahvenanmaalla on sen autonomian vuoksi käytettävä vain OH0-kutsuja. Mikäli joku, jonka oma kutsu on mannersuomalainen, operoi Ahvenanmaalla, hänen tulee lisätä ulkomaisen radioamatöörioperaattorin tapaan oman kutsunsa eteen Ahvenanmaan maatunnus, esimerkiksi OH0/OH1XZ, tai loppuun vinoviiva ja numero 0, esimerkiksi OH1XZ/0.

Manner-Suomen läänit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH1 Turun ja Porin lääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1-piiri tarkoitti entistä Turun ja Porin lääniä. Radioamatöörikerhoista suurimmat ovat Turussa, Raumalla ja Porissa. Turun Radioamatöörit järjestävä vuosittain perusluokan radioamatöörin kurssin.[9]

Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen ensimmäiseen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Eci DX-Club r.y. OH1AAP [10]
Kiskon Radiokerho r.y OH1AG [10]
Merikoulun Radiokerho r.y. OH1AM [10]
Paimion Radioamatöörit r.y. OH1AR [10]
Turun Radio Seura r.y. OH1AA [10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä ensimmäisessä piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

entinen OH2 entisessä Uudenmaan läänissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2-piiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2-piiri tarkoitti entistä Uudenmaan lääniä. Järjestäytynyttä radioamatööritoimintaa on Itä-Uudellamaalla Porvoon Radioharrastajat, jonka jäsenistä moni harjoittaa myös LA- eli nykyään CB-radiotoimintaa. Keskittymiä on myös Länsi-Uudellamaalla Lohjan Radioamatöörit [11] sekä Keski-Uudellamaalla Keski-Uudemaan Radioamatöörit. Perusluokan kursseja järjestää vuosittain Polyteknikkojen Radiokerho Espoon Otaniemessä.[12]

Entisen toisen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Artjärven Viestitekninen Yhdistys ry Orimattila 1989-01-09 434,775 MHz -1,6 MHz 1750 Hz OH2MOH, OH2Z [13]
Dx Sauna Association r.y. Helsinki 1981-01-22 OH2AH [10]
Elisan Radiokerho ry Helsinki 1979-01-16 OH2AQ [14]
Espoon radiokerho - Esbo radioklubb r.y. Espoo 1982-11-02 434,825 MHz -2,0 MHz 118,8 Hz 145,600 MHz 1750 Hz 434,575 MHz CC1 OH2CH [15]
Helsingin Energian Radiokerho ry Helsinki 1991-09-12 to 15-20 OH2AAF, OH2HKE [16]
Helsingin LA-yhdistys HE-LA r.y Helsinki 1980-10-09 OH2VN [17]
Helsingin Meripelastusyhdistys - Helsingfors Sjöräddningsförening ry Helsinki 1961-06-08
Hyvinkään Radiokerho ry Hyvinkää 1971-03-23
Joker Radio Club ry Hyvinkää 1991-09-09
Kakkosten Kerho r.y. Helsinki 1952-02-19
Kauniaisten Radiokerho ry Kauniainen 1986-09-24
Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry Järvenpää 1965-11-11 434,650 MHz -2,0 MHz 118,8 Hz OH2AP [18]
Kirkkonummen Radioharrastajat Kissen Kipinä ry Kirkkonummi 1983-11-14
Lohjan Radioamatöörit r.y. Lohja 1985-08-08 434,725 MHz -1,6 MHz 1750 Hz OH2AAB [11]
Nora r.y. Espoo 1972-12-28
Nordea Radio Amateurs ry Helsinki 1976-06-14 OH2UBF [19]
Polyteknikkojen Radiokerho ry. Espoo 1986-08-27
Porvoon RadioHarrastajat ry Porvoo 1994-11-02 434,875 MHz -2,0 MHz 118,8 Hz C4FM/FM OH2ABB [20]
Raaseporin Radiokerho - Raseborgs Radioklubb ry Raasepori 1980-10-14 OH2AI [21]
Radioamatööritekniikan seura r.y. Helsinki 1987-05-25
Radiokerho FOO ry Helsinki/Järvenpää 1995-08-31 OH2ABF [22]
RadioSporting Team ry Helsinki 1998-03-03 OH2ABF [22]
Suomen Ipa:n Radioamatöörit r.y. Helsinki 1978-02-02
Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry Helsinki 1973-02-07 OH2JAM, OH2S [23]
Suomen Radiourheiluseura ry Helsinki 1997-04-29
Tapanilan Radioamatöörit r.y. Helsinki 1965-08-18
Telehallintokeskuksen radioamatöörit ry Helsinki 1998-03-02
TETRA Radiotekniikan Ystävät ry Helsinki 2007-05-04 OH2T [24]
Tippa-Radio yhdistys Helsinki 1996-11-28 OH2ABH [25]
TITI BIRD CLUB R.Y. Espoo 1976-08-04
Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry Helsinki 2008-08-15 OH2AB [26]
UUDENMAAN RADIOKERHO R.Y. Vantaa 1966-10-14 OH2AR [10]
Vantaan Radioamatöörit ry Vantaa 1993-05-27
VR:n Radioamatöörit r.y. Helsinki 1960-11-26
Yleisradion Henkilökunnan Yhdistys r.y. Helsinki 1958-11-10 OH2NM, OH2YLE [27]

Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen viidennen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
AGA:n Radioamatöörit-AGA:s Radioamatörer r.y OH2AC [10]
Helvarin Radioamatöörit-Helvar Radioamateurs Club r.y. OH2AN [10]
Ko-Ma:n Radiokerho r.y. OH2AE [10]
Philipsin Radioamatöörit r.y. OH2AK [10]
Porvoon Seudun Ammattikoulun Radioamatöörit r.y. OH2AQ [10]
Särkilinnan Radioamatöörit r.y. OH2NA [10]
Vallilan Ammattioppilaitoksen Radioamatöörik.Vaora r.y. OH2MOC [10]
Ylioppilaskunnan Radiokerho r.y OH2AC [10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä toisessa piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH3 Hämeen lääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3-piiri tarkoitti entistä Hämeen lääniä. Järjestäytynyttä radioamatööritoimintaa on talousalueittain Päijät-Hämessä Lahden Radioamatöörikerho, Hämeessä Hämeenlinnan Radioamatöörit Hämeenlinnassa ja Riihimäen Radioamatöörit Riihimäellä sekä Lounais-Hämeen radioamatöörit Forssassa. Pirkanmaalla toimivat Tampereen Radioamatöörit. Edellä mainituista Tampereen Radioamatöörit järjestävät yhden perusluokan radioamatöörikurssin vuodessa ja Lahden Radioamatöörikerho kolme perusluokan kurssia vuodessa.

Entisen kolmannen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Hämeen radioharrastajat ry Lahti 2010-09-13 434,550 MHz OH3ACA[28]
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry Hämeenlinna 1955-08-12 OH3AA [28]
Kangasalan radiokerho ry Kangasala 1998-02-27
Lahden kginmuseon Mastola Lahti OH3R[29]
Lahden Radioamatöörikerho ry Lahti 1957-03-12 434,600 MHz 123,0 Hz 145,775 MHz 1750 Hz OH3ACA[29]
Museo Militaria Hämeenlinna OI3SVM [30]
Lounais-Hämeen radioamatöörit Forssa 145,650 MHz 1750 Hz OH3AN[31]
Rientolan Setlementti ry Tampere 1986-12-12
Riihimäen Kolmoset ry Riihimäki 1952-03-13 145,725 MHz 1750 Hz OH3AD [32]
Tampereen Eräpoikien Kannatusyhdistys r.y. Tampere 1930-02-01
Tampereen Radioamatöörit ry Tampere 1955-04-23 145,750 MHz 123,0 Hz 434,550 MHz OH3NE[31]
Tampereen teekkarien radiokerho ry Tampere 2017-04-11 OH3TR
Valkeakosken Radioamatöörit r.y. Valkeakoski 1955-06-23

Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen kolmannen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Someron Radioamatööri- Ja Elektroniikkakerho OH3AW [10]
Tampereen Yliopiston Radioamatöörit r.y OH3AJ[10]
Varuskunnan Radioamatöörit r.y. OH3AH,
OH3AI[10] 

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä kolmannessa piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

entinen OH4 entisessä Mikkelin läänissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4-piiri tarkoitti entistä Mikkelin lääniä. Eteläisessä Etelä-Savossa toimivat Mikkelin Seudun Radioamatöörit ja pohjoisessa Etelä-Savossa Pieksämäen Radioamatöörit, joka on perustettu ennen Mikkelin Seudun Radiomatöörejä.

Entisen neljännen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
DX Night Team - Radioamatöörit Pieksämäki 2011-03-08
MIKKELIN SEUDUN RADIOAMATÖÖRIT R.Y. Mikkeli 1958-12-31 MHz OH4AC [33]
Nelosten Kerho r.y. Heinola 1957-03-09 z OH4AA [34]
Pieksämäen Radioamatöörit Pieksämäki 1958-02-07 OH4AB [35]

Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisen neljännen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Pieksämäen Ammattikoulun Radioamatöörikerho r.y. OH4AD [10]
Itä-Savon Radioamatöörit r.y. OH4AF[10]
Naarajärven Radiokerho r.y. OH4NIN[10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä neljännessä piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH5 Kymen lääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5-piiri tarkoitti entistä Kymen lääniä (1945-1997). Etelä-Kymenlaaksossa toimivat Haminassa Haminan Radioamatöörit ja Kotkassa Viitosten kerho. Pohjois-Kymenlaaksossa toimii Kouvolan Radioamatöörit sekä Kouvolan Miljöö- ja Radiomuseon putkiradiomuseo, joka järjestää perusluokan kursseja.

Etelä-Karjalassa toimivat Saimaan Viitoset Lappeenrannassa sekä Imatralla Imatran Radioamatöörit.

Entisen viidennen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Asaradiomuseo -yhdistys ry Kotka 2011-05-17 [36]
Elimäen Radioamatöörikerho ry Kouvola 1981-09-21 OH5AE, OH5R [30]
Ham Finland ry Kouvola 2004-05-27 OH5X [37]
Haminan Radioamatöörit r.y Hamina 1961-02-17 OH5AD [30]
Imatran Radioamatöörit ry Imatra 1979-08-01 OH5AI [30]
Kaakkois-Suomen rajavartiosto Imatra 1921-03-21 OI5R
Putkiradiomuseo Kouvola 1967 perinneradiotapahtuma, OI OI5PRT [30]
Kouvolan Radiokerho ry Kouvola 1964-04-18 OH5AG [30]
Saimaan Viitoset r.y. Lappeenranta 1954-08-31 145,775 MHz 1750 Hz Joutseno 434,775 MHz 1750 Hz Lappeenranta Illw OH5AB, OH5B [30]
Valkealan Tieteellinen Tutkimusseura ry Kouvola 1990-09-17 [38]
Viitosten Kerho - The Club of Fives ry Kotka 1949-03-15 OI5AA [39]

Etelä-Kymenlaaksossa Viitosten Kerho toimii yhteistyössä Kotkan opiston kanssa ja järjestää vuosittain vuoden lopulta seuraavan vuoden keväälle kestävän perusluokan radioamatöörin kurssin Kotkassa kansalaisopiston opintoehdoin sekä järjestää kurssin päätteeksi pätevyystutkinnon. Pohjois-Kymenlaaksossa Kouvolan Miljöö- ja Radiomuseo järjestää perusluokan kurssin niinä vuosina, kun saadaan vähimmäiskurssivahvuus täyteen.

Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Entisen viidennen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Lappeenrannan Teekkarien Radiokerho r.y OH5AT [10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä viidennessä piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH6 Vaasan ja Keski-Suomen läänit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6-piiri tarkoitti entistä Vaasan lääniä ja 1960 alkaen entistä Vaasan lääniä sekä Keski-Suomen lääniä yhdessä.

Entisen kuudennen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Ala-Keiteleen Radiokerho ry Äänekoski 1971-04-22 [36]
CQ-Klubben - CQ-Kerho r.f. Pietarsaari 1947-05-29 OH6AG [40]
Jokilaakson Radiokerho ry Jämsä 1986-08-22 434,700 MHz 1750 Hz 145,600 MHz 1750 Hz 434,5625 MHz CC1 OH6D [41]
Keski-Suomen Radioamatöörit r.y. Jyväskylä 1962-06-12 OH6AD, OH6AW, OH6K [42]
Kokkolan Radioamatöörikerho ry Kokkola 1972-12-21 434.800 MHz 110,9 Hz 145,700 MHz 1750 Hz OH6AI [43]
Kurikan Seudun Radioamatöörit r.y. Kurikka 1983-05-02 OH6AP [44]
Lapuan Radiokerho r.y. Lapua 1962-08-18 OH6AC [45]
NYKARLEBYNEJDENS SÄNDARAMATÖRER NSA R.F. Uusikaarlepyy 1974-03-14 OH6AN [46]
Suomen Radiohistoriallinen Seura ry Jyväskylä 1993-03-39 OG6GM [47]
Teuvan Radioharrastajat r.y. Teuva 1990-09-17 434,925 MHz
434,875 MHz
-1,6 MHz 1750 Hz
OH6AT [48]
Vaasan Kuutoset ry, Vasa Sexorna rf Vaasa 1954-08-14 145,750 MHz 1750 Hz ke 19-21 OH6A,
OH6AA[49]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä kuudennessa piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH7 Kuopion ja Pohjois-Karjalan läänit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7-piiri tarkoitti entistä Kuopion lääniä. Pohjois-Savossa toimivat Varkaudessa Varkauden Seudun Radioamatöörit ry ja Kuopiossassa Radioamatöörikerho Kuopion Seitoset r.y. . Pohjois-Karjalassa toimii Nurmeksessa Ylä-Karjalan Radioamatöörit ry

Entisen seitsemännen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki , Pohjois-Karjalan Viestikilta ry
Iisalmen Radiokerho r.y. Iisalmi 1981-01-13 434,750 MHz -1,6 MHz 1750 Hz 145,650 MHz 1750 Hz su 18- OH7AI [50]
Moonshine Hill Contest Group Palo ry Joensuu 1999-05-19 OH7A, OH7N [51]
Pohjois-Karjalan Radiokerho ry Joensuu 1972-02-02 434,650 MHz -1,6 MHz 1750 Hz 145,750 MHz 1750 Hz
145,725 MHz 118,8 Hz
145,775 MHz 118,8 Hz
ke 18- Itä­-Suomalaiset radioharrastajien kesäpäivät OH7AB [52]
Pohjois-Karjalan Viestikilta ry Joensuu 1997-11-03 OI7AX [53]
Radioteam Soisalo Ry Leppävirta 1997-05-07 OH7M [54]
Varkauden Seudun Radioamatöörit ry Varkaus 1981-02-24 OH7AAC [55]
Ylä-Karjalan Radioamatöörit ry Nurmes 1995-03-30 OH7ABE [56]
Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Entisen seitsemännen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Pohjois-Savon Ammattioppilaitoksen Radioamatöörit r.y. OH7AC [10]
Kuopion Tekun Radiokerho r.y. OH7MUF [10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä seitsemännessä piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH8 Oulun lääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8-piiri tarkoitti entistä Oulun lääniä. Kainuussa toimii Sotkamossa Sotkamon radioamatöörikerho r.y. ja Pohjois-Pohjanmaalla Oulussassa Oy Nokia Ab Oulun Radioamatöörit ry.

Entisen kahdeksannen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Crazy Radio Contest Club ry Siikajoki 1999-12-27 OH8A, OH8WW [57]
Garde-Party ry Kajaani 1978-12-21 434,675 MHz 114,8 Hz OH8G [58]
Kajaanin Korvenpojat ry Kajaani 1978-12-21 145,700 MHz 1750 Hz ti 18-20 OH8AK [59]
Kahdeksikkojen Kerho r.y. Oulu 1952-01-30 434,750 MHz 1750 Hz 145,750 MHz 1750 Hz
145,725 MHz 1750 Hz
145,6375 MHz CC1
434,575 MHz CC1
ti 18- OH8AA [60]
Laaksojen Radioamatöörit r.y. Ylivieska 1976-02-09 434,600 MHz 1750 Hz OH8AAU [61]
Oy Nokia Ab Oulun Radioamatöörit ry Oulu 1975-11-20 OH8AV [62]
Oulun Teekkarien Radiokerho ry Oulu 1978-03-10 434,975 MHz 114,4 Hz OH8T, OH8TA [63]
Pohjan Viestikilta ry Oulu 1992-12-29 OI8VK [64]
Sotkamon radioamatöörikerho r.y. Sotkamo 1986-01-22 OH8K, OH8AAS, OH90 [65]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä kahdeksannessa piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OH9 Lapin lääni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

9-piiri tarkoitti entistä Lapin lääniä. Lapissa toimii Rovaniemellä Napapiirin Yhdeksiköt r.y.

Entisen yhdeksännen piirin rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity 70 cm 2 m DMR kokoontuminen tapahtuma kutsumerkki
Kemin Yhdeksiköt ry Kemi 1957-05-23 ti/1. 18- OH9AA [66]
Lapin rajavartiosto Rovaniemi 1921-03-21 OI9R
Meri-lapin radiokerho ry Kemi 2014-10-20 OH9ABZ [67]
Napapiirin Yhdeksiköt r.y. Rovaniemi 1959-05-30 434,675 MHz 114,8 Hz OH9AB [68]
Tornion Radiokerho r.y. Tornio 1973-02-07 ti 18- OH9AR [69]
Yhdistysrekisteristä poistuneet yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Entisen yhdeksännen piirin ennen rekisteröidyt radioamatööriyhteisöt
nimi kunta rekisteröity entinen kutsumerkki
Rovaniemen Radioamatöörikerho r.y. [10]

Kuntatyöskentelytodistuksen kuntanumerot entisessä yhdeksännessä piirissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Ahvenanmaan autonomisessa maakunnassa on välttämätöntä mannersuomalaiselle radioamatöörille, jonka tunnus on OH1–OH9, välttämätöntä käyttää oman liikkuvan radioasemansa tunnuksen edessä OH0/OH(omatunnus), koska autonomisella Ahvenanmaalla on edelleen oma tunnuksensa OH0. Sen sijaan manner-Suomessa voi ottaa minkä tahansa tunnuksen alkuosan riippumatta siitä, missä Suomen entisessä läänissä toimii. Esimerkiksi uusmaalainen OH2ABC voi käyttää tunnustaan vaikka Lapissa tai Pohjois-Pohjanmaalla suoraan tai pohjoiskarjalalainen radioamatööripätevyystutkinnon perusluokan tai yleisluokan hyväksyttävästi suorittanut voi anoa Turun ja Porin läänin entisen tunnuksen OH1ABC.

Sotilasradioamatööritoiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusvoimien sisällä tapahtuvaa radioamatööritoimintaa, OI-prefiksillä ja ilman, kutsutaan sotilasradioamatööritoiminnaksi (SRA). Myös SRA-toimintaan kuuluvat kerhot; sotilasradioamatöörikerhot ja niiden kerhoasemat. Vuonna 1993 erottelu amatööritoimintaan SRA ja muuhun toimintaan. Joitain OI-radiokutsutunnuksista ei ole koskaan käytetty varuskunnan yhteydessä, vaan ne ovat anottu johonkin museoon tai muuhun perinnetoimintaan liittyvän toiminnan tueksi.

OI1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1AX[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1AX Porin prikaatin sotilasradioamatöörikerho, Säkylä. Tunnuksella järjestetään tapahtumia myös Säkylän varuskunnan ulkopuolella, mm. Varsinais-Suomen viestikilta käyttää tunnusta viestimiespäivillä Kuuskajaskarilla.[70] Viimeinen viestimiespäivä on 3.–4. elokuuta 2013. Samalla tunnuksella on useampia radisteja, jotka vaihtavat päivystysvuoroa.

OI1AXA[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1AXA Museolaiva ML Keihässalmi, Forum Marinum, Aurajoki, Turku

OI1AY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1AY Pansion sotilasradioamatöörit, Turku, liittyy Suomen merivoimien laivaston radioamatööritoiminnan perinteen ylläpitämiseen. Yhteyshenkilö on Suomen Radioamatööriliiton verkkosivuston mukaan Antero Tanninen, OH1KW. Suomen Radioamatööriiiton 1987 julkaiseman OH-radioamatööriasemat -luettelon sivun 122 mukaan kutsumerkki olisi kuulunut aikaisemmin Pansion Radioamatööreille Turun laivastoasema:lla.

OI1FAY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1FAY on ollut ainakin 1954 Satakunnan tykistörykmentin SRH-käytössä.

OI1JAB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI1JAB on ollut 1954 Rannikkotykistörykmentti 2:n SRH-käytössä.

OI2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI2ABG[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI2ABG on ollut Uudenmaan sotilasläänin esikunnan radioamatöörikerhon, joka sijaitse Helsingissä. Kutsumerkki on karenssissa.

OI2HJ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI2HJ oh Suomenlahden meripuolustusalueen radioamatöörien Upinniemessä. Suomen Radioamatööriliiton verkkosivuston mukaan amatööriradioaseman yhteyshenkilö on Henri Selin, OH2EWK. Sen 1987 julkaiseman OH-radioamatöörit 1987 -luettelon sivun 122 mukaan aikaisemmin kutsumerkki on kuulunut Helsingin Laivastoaseman radioamatöörikerholle Helsingin laivastoasemalla.

OI2NB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI2NB Uudenmaan prikaatin sotilasradioamatöörikerho, Dragsvik

OI3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3AI[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3AI Etelä-Suomen viestipataljoonan radioamatöörikerho, Riihimäki

OI3AX[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3AX Viestirykmentin radioamatöörikerho, Riihimäki

OI3AY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3AY Viestikoulun radioamatöörikerho, Riihimäki

OI3W[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3W Viestikoulun radioamatöörikerho, Riihimäki

OI3SVM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3SVM Suomen Viestimuseo, Riihimäki, 17.5.2013 alkaen Museo Militaria, Hämeenlinna

OI3V[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3V Lylyn viestivarikon Radiokerho, Lyly

OI3RDV[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI3RDV digipeater, Mänttä-Vilppula

OI4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI4JM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI4JM Mikkelin Seudun radioamatöörit ry, Mikkeli

OI4PM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI4PM Viestiasema Lokki, Mikkeli

OI5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI5AY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laskuvarjojääkärikoulun radiokerho, Utti

OI5AZ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI5AZ Vekaran Titarit, Karjalan prikaati, Vekaranjärvi, Kouvolan Valkeala

OI6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI6A[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI6A Ilmasotakoulun radiokerho, Jyväskylän Tikkakosken Luonetjärvi

OI6AY[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI6AY Ilmasotakoulun radiokerho, Jyväskylän Tikkakosken Luonetjärvi

OI6SP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI6SP Historiallisyhdistys Stella Polaris ry, Kristiinankaupunki

OI6X[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI6X Ilmavoimien materiaalilaitos, Jyväskylän Tikkakosken Luonetjärvi

OI7[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OI7AX on Pohjois-Karjalan prikaatin entinen kutsutunnus, joka on siirtynyt Pohjois-Karjalan Viestikilta ry:n käyttöön, Joensuu

OI8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: Suomen puolustusvoimat 23. maaliskuuta 2013lähde tarkemmin?

Suomen Radioamatööriliitto ry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Radioamatööriliitto ry. (SRAL) on Suomen radioamatöörien kansallinen keskusjärjestö. SRAL on kansainvälisen radioamatööriliiton IARU:n ja pohjoismaisten radioamatööriliittojen yhteistyöelimen NRAU:n jäsen. SRAL on perustettu 1921 ja siihen kuuluu noin 5 000 jäsentä. Jäseneksi pääsee kuka tahansa radioamatööritoiminnasta kiinnostunut.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Alussa oli kipinä, sivu 37
 2. http://koti.mbnet.fi/enenko/OH2NM/sainio.htm
 3. http://petrisarvamaa.eu/wp-content/uploads/IS_051212_-Sarvamaa.pdf
 4. http://yle.fi/uutiset/radioamatoorit_joutuivat_talvisodassa_salaisiin_hommiin/5949403
 5. a b https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/1080/2201/3012/MKM%2037%20lisa3.pdf#
 6. Viestintävirasto: Radiotaajuuksien käyttöön liittyvät Viestintäviraston määräykset Viitattu 19.1.2010.
 7. Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot 26.3.2013. Viestintävirasto. Viitattu 12.6.2015.
 8. http://www.sral.fi/files/maarays_vaittamat.pdf
 9. http://www.oh1aa.net/web
 10. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y http://www.oh3ac.fi/Lakkautettavat%20yhdistykset%2021.9.2016.pdf
 11. a b http://www.oh2aab.fi
 12. https://prk.ayy.fi
 13. http://www.viestikallio.fi/yhdistys/toiminta
 14. http://www.kolumbus.fi/oh2aq
 15. http://oh2ch.org
 16. https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2AAF
 17. https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2VN
 18. http://oh2ap.fi
 19. https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2UBF
 20. http://www.oh2abb.fi/kehys.htm
 21. http://www.sral.fi/en/clubs/kerho.php?call=OH2AI
 22. a b https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2ABF
 23. http://www.sral.fi/kerhot/paikka.html
 24. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2T
 25. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2ABH
 26. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2AB
 27. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH2NM
 28. a b http://personal.inet.fi/yhdistys/oh3aa
 29. a b http://www.oh3ac.fi
 30. a b c d e f g http://www.sral.fi
 31. a b http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH3AN
 32. http://www.oh3ad.fi
 33. https://oh4ac.fi/fi
 34. http://yhdistysrekisteri.prh.fi/othaku.htx?kieli=1&oskori=NEW&hakuraja=0&nimi=&kotipaikka=&ensrek=&viimrek=&osoite=&vapaa=nelosten&sb_haku=Hae
 35. http://www.qsl.net/oh4ab/vanha/suomeksi.htm
 36. a b http://www.asaradiomuseo.fi
 37. https://sites.google.com/site/eskola/Home
 38. http://muistoakunnioittaen.blogspot.fi
 39. http://oh5aa.esy.es
 40. http://www.multi.fi/~oh6ag
 41. http://personal.inet.fi/yhdistys/jorak
 42. https://www.oh6ad.fi
 43. http://www.anvianet.fi/oh6ai
 44. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH6AP
 45. https://oh6ac.net
 46. http://www.oh6an.fi/index.htm
 47. http://www.radiohistoria.fi/radioasema.htm
 48. http://www.nic.fi/~jpturja/oh6at
 49. http://www.oh6aa.fi
 50. http://www.simplesite.com/oh7ai
 51. http://www.oh7ab.fi/oh7a/general.htm
 52. http://oh7ab.fi
 53. https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OI7AX
 54. http://www.qsl.net/oh7m
 55. https://sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH7AAC
 56. https://www.qrz.com/db/OH7ABE
 57. http://www.oh8a.com
 58. http://www.garde.fi/toiminta/radioamatooritoiminta
 59. https://automatic.sral.fi/index.php?st=258
 60. http://oh8aa.sral.fi
 61. http://oh8aau.suntuubi.com
 62. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH8AV
 63. http://oh8ta.oulu.fi
 64. http://www.pohjanviestikilta.fi/fi.php/ajankohtaista/?id=426
 65. http://www.omanetti.fi/mmaamaha
 66. http://www.sral.fi/kerhot/kerho.php?call=OH9AA
 67. http://www.merilapinradiokerho.net
 68. https://sites.google.com/site/radiooh9ab
 69. http://www.oh9ar.fi
 70. http://vsviestikilta.suntuubi.com/?cat=10

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta radioamatööri.