Mittatekniikan keskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mittatekniikan keskus
Yritysmuoto Osa VTT:tä, joka on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö ja joka kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan
Perustettu 1991
Kotipaikka Otaniemi (Espoo) ja Kajaani
Toimiala metrologia
Kotisivu www.mikes.fi

Mittatekniikan keskus MIKES[1] oli vuoden 2014 loppuun itsenäinen tutkimuslaitos, johon kuului kaksi toimialaa: MIKES-metrologia ja FINAS-akkreditointi. Vuoden 2015 alussa MIKESin metrologiatoiminnot yhdistyivat VTT:n kanssa muodostaen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n. Nykyään MIKES on VTT:n yksi tutkimusalue (VTT MIKES), joka toimii myös Suomen kansallisena metrologialaitoksena[2]. MIKES vastaa kansainvälisen yksikköjärjestelmän (SI-järjestelmä) toteutuksesta Suomessa sekä kansallisen mittanormaalijärjestelmän kehityksestä, ylläpidosta ja valvonnasta. Tutkimusalueena MIKESissä on metrologia eli mittaustiede. Asiakkaisiin kuuluvat kotimaiset ja kansainväliset yritykset ja julkinen sektori. MIKES osana VTT:tä kuuluu Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan.

Toimitalo Otaniemessä 60°10′49″N, 024°49′33″E
Laboratorion tärinävaimennus. Sinisen betonilaatan massa on 140 000 kg.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKES perustetettiin vuonna 1991 ja siihen kuului kaksi toimialaa: MIKES-metrologia ja FINAS-akkreditointi. Vuoden 2015 alusta MIKES ja VTT yhdistyivät muodostaen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n. MIKES on yksi VTT:n tutkimusalueista ja toimii samalla Suomen kansallisena metrologialaitoksena. MIKESin neljä perustehtävää metrologialaitoksena ovat SI-mittayksikköjärjestelmän toteutus, korkeatasoisen tutkimuksen teko metrologian alueella, mittausmenetelmien kehittäminen teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeisiin ja kalibrointi-, asiantuntija- ja koulutuspalvelujen tuottaminen. MIKES toimii kansallisena mittanormaalilaboratoriona pituudessa, massassa, paineessa, lämpötilassa, kosteudessa, kaasuvirtauksessa, sähkösuureissa, aika- ja taajuussuureissa, akustisissa suureissa, voimassa ja vääntömomentissa. Lakisääteisen metrologian osalta MIKES tekee yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin kanssa. Tukes huolehtii siitä, että kaupankäynnissä käytetään lain vaatimukset täyttävää mittauslaitetta, kun määritetään tuotteen hintaa. Tällaisia mittalaitteita ovat esim. kaupan vaa’at ja polttoainemittarit. MIKES muutti vuonna 2005 toimitaloon, jossa mittaustieteen asettamat vaatimukset lämpötilan, tärinän ja sähköisten häiriöiden suhteen on otettu suunnittelussa huomioon. Talo sijaitsee Otaniemessä. MIKESin toinen toimipiste on Kajaanissa, UPM:n lakkautetun paperitehtaan remontoiduissa tiloissa. MIKES on lisäksi tehnyt sopimuksen Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen, Säteilyturvakeskuksen, Aalto-yliopiston ja Geodeettisen laitoksen kanssa mittanormaalitoiminnan hoitamisesta erikoisaloilla.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKESin strategisia tutkimusalueita ovat kvanttimetrologia, spektroskopia, nano- ja mikrometrologia, ympäristö ja energia. MIKES toimii aktiivisesti EU:n eurooppalaisessa metrologiaohjelmassa EMRP (European Metrology Research Programme) ja metrologian innovaatio- ja tutkimusohjelmassa EMPIR (European Metrology Programme for Innovation and Research) ja kotimaisissa tutkimushankkeissa. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa eurooppalaiset metrologialaitokset, Otaniemen tiedeyhteisö ja Kajaanin alueen organisaatiot CEMIS-yhteenliittymässä.

Ylijohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MIKESiä ovat johtaneet:

  • Ulla Lähteenmäki 1991–2001
  • Timo Hirvi 2001–2015
  • Heikki Isotalo 2015–2016
  • Mikko Merimaa 2016–2018
  • Martti Heinonen 2018–

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 19.5.2013.
  2. Valtioneuvoston viestintäosasto: Vuodenvaihteen muutos: VTT ja MIKES yhteen, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy aloittaa toimintansa valtioneuvosto.fi. 29.12.2014. Viitattu 10.1.2015. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]