Liputta matkustaminen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liputta matkustaminen (”pummilla matkustaminen” tai "pommilla matkustaminen") on matkustamista maksullisessa (yleensä julkisessa) kulkuvälineessä maksamatta matkasta.

Liputta matkustaminen eri liikennevälineissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa liputta matkustajat käyttävät usein junaa, metroa tai raitiovaunua, koska näissä kulkuvälineissä ei tarvitse näyttää lippua kuljettajalle. Lipuntarkastaja voi määrätä ilman voimassa olevaa lippua matkustavalle tarkastusmaksun. Pääkaupunkiseudulla maksu on 80 euroa, johon se nousi 1.2.2007.[1] Linja-autoissa liputta matkustaminen on harvinaisempaa, koska kuljettaja voi tarkastaa matkalipun sisään astuttaessa. Linja-autoissa on kuitenkin helposti mahdollista matkustaa kauemmas, kuin mihin ostettu lippu oikeuttaa.

Liputta matkustamisen valvonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liputta matkustaminen tuo julkisille liikennevälineille vilkkaimmilla seuduilla huomattavia tappioita. Esimerkiksi HKL on arvioinut, että saamatta jääneillä lipputuloilla voitaisiin kattaa runsaan kymmenen prosentin alennus kuukausilipun hintaan.[2] Vilkkaassa joukkoliikenteessä maksutapahtuman pitäisi olla mahdollisimman joustava ja nopea, mutta tämä tuo mahdolliseksi jättää helposti maksu suorittamatta. Koska tarkastajien tai muun valvonnan lisääminen on kallista, on tarkastusmaksun korottaminen usein helpompi vaihtoehto lipputulojen lisäämiseksi.

Suomessa liputta matkustamisen seuraamuksia on haluttu kiristää sen yleisyyden vuoksi. Syyskuussa 2006 tarkastusmaksut tehtiin mahdolliseksi koko maan linja-autoliikenteessä sekä tarkastusmaksun enimmäismäärä nostettiin 88 euroon.[3] Tarkastusmaksuista määrää liikenne- ja viestintäministeriö.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.