Kivenlahti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kivenlahden ranta
Meritorni Espoon Kivenlahdessa
Kivenlahti ilmasta.

Kivenlahti (ruots. Stensvik) on lähiö ja vanha kylä Espoonlahdessa, Espoossa. Kivenlahti jakautuu nykyisin kolmeen osaan, Ylä-, Ala- ja Meri-Kivenlahteen. Ala-Kivenlahti on syntynyt alkuperäisen kylän paikalle. Stensvik on tämän alueen alkuperäinen nimi ja Kivenlahti on tästä kehitetty suomennos, kun Stensvikiä alettiin rakentaa nykyaikaiseksi lähiöksi ja asutuskeskukseksi 1970-luvulla. Alue on ilmeisesti saanut nimensä kalastaja-talonpoika Stenin mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stensvik-niminen kylä mainittiin ensimmäisen kerran maakirjassa 1540. Silloin Stensvikin kylä käsitti viisi tilaa. Kylän tärkeimmät tilat olivat Antas ja Tyskas, jotka esiintyvät edelleen tienniminä Nöykkiössä. Antaksen ja Tyskaksen tiloista muodostettiin kylän keskus, Stensvikin kartano.

Stensvikistä tuli merkittävämpi paikka, kun sinne perustettiin 1861 tiilitehdas.[1] Se tuotti tiiliä Helsingin ja Suomen rannikon linnoituksiin ja muun muassa Uspenskin katedraaliin. Kauimmaksi joutunut Stenswik-tiili on löytynyt Alaskasta.lähde?

Vuonna 1966 Alvar Aalto loi yleiskaavan, jonka pohjalta aloitettiin Stensvikin rakentaminen nykyaikaiseksi Espoonlahden osaksi, Kivenlahdeksi. Ala-Kivenlahteen tiilitehtaan paikalle rakennettiin ostoskeskus ja rannasta hävitettiin tehtaan varastotiloja. Viimeisen varaston rauniot hävitettiin 90-luvun lopulla. Stensvikin kartano purettiin 1977 ja tilalle rakennettiin Meriusvan koulu. Vanhasta kylästä on jäänyt kaksi vanhaa puutaloa jäljelle, kansakoulu ja postirakennus, joka on nykyään seurakunnan tilana. Vanha koulurakennus on Kivenlahti-Stensvik ry:n hallinnassa. Nykyään asuntoja rakennetaan lisää rantaan ja ranta onkin erittäin tiheään rakennettu.

Ensimmäiset nyky-kivenlahtelaiset muuttivat asuntoihinsa 1971. Vuonna 1976 Kivenlahden väkiluku oli 7 000.lähde? 1986 väkiluku oli yli 10 000lähde? ja nytmilloin? se on noin 17 000.lähde?

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivenlahdesta pääsee Matinkylään useilla busseilla. Lisäksi Kivenlahdesta liikennöivät bussit Leppävaaraan, Tillinmäkeen, Kauklahteen ja Saunalahteen. Kivenlahden Meritorilta lähtee kesäisin saaristoveneitä rannikon saariin.

Kivenlahteen on rakenteilla Länsimetron jatkeen pääteasema Kivenlahden metroasema, joka valmistuu aikaisintaan vuonna 2020.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivenlahdesta löytyvät tällä hetkellä muun muassa venesatama, kirjasto, kauppoja, ravintoloita ja kaksi koulua. Lisäksi Kivenlahdessa sijaitsi vuoteen 2009 asti Big Brother -tositelevisiosarjan kilpailijoiden yhteisasunto; kuudetta tuotantokautta varten rakennettiin uusi asunto Kiloon.[2][3] Suurin kulttuuritapahtuma Kivenlahdessa on ollut Kivenlahti Rock, joka kuitenkin järjestetään nykyisin Leppävaarassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Esbo, Stenswik. Folkwännen, 22.10.1862, nro 43, s. 3. Kansalliskirjasto Viitattu 14.7.2015.
  2. Pudas, Mari: Big Brother muuttaa uuteen taloon Iltalehti. 30.6.2010. Viitattu 9.12.2016.
  3. Virkkala, Markku: Tällainen on uusi Big Brother - katso kuvat kulissien takaa! Iltalehti. 11.8.2010. Viitattu 9.12.2016.