Maakirja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maakirja oli luettelo niistä veroista, joita kannettiin maalla olevista kiinteistöistä. Aloitteen maakirjojen laatimiseksi teki Kustaa Vaasa ja Västeråsin valtiopäivät päättivät asiasta 1524. Suomen ensimmäinen maakirja oli Hämeen maakirja vuodelta 1539, mutta vasta vuoden 1689 henkikirjoittajain johtosääntö määräsi yksityiskohtaisesti maakirjojen laatimisesta.

Maakirjan laatiminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhemmin talonpojat luetteloitiin lääneittäin, pitäjittäin ja kylittäin. Vuodesta 1689 lähtien maakirjaan merkittiin kylä, talon nimi ja asukas sekä talon maanluonto ja veroluku. Lisäksi kirjassa mainittiin kalastuspaikat, koskien tuotto, myllyt, niityt, nuottapaikat, pajastot, pellot, ulkosaaret ja muut tilat, joita ei pidetty varsinaisina taloina.

Vuoden 1897 johtosäännön mukaan maaomaisuus jaettiin seuraavien otsikkojen alle:[1][2]

1. talot
2. verollepannut torpat
3. ulkopalstat, siirtotalot, niityt ja saaret
4. omaperäismyllyt
5. kruununkalastukset
6. tehtaiden kruununmetsät
7. kaupungeille lahjoitetut tilat.

Maakirjat uusittiin vuoden 1802 jälkeen joka kymmenes vuosi. Sitä varten maaherra, lääninkamreeri, kruununvouti ja henkikirjoittaja tutkivat joka kunnan. Maakirja laadittiin kolmena kappaleena: yksi henkikirjoittajan arkistoon, toinen maaherranvirastoon ja kolmas valtiovarainministeriöön (myöhemmin maanmittaushallitukseen).

Vuonna 1905 laadittiin Suomen viimeiset maakirjat. Kun maaverot lakkautettiin vuoden 1925 alussa, menettivät maakirjat tehtävänsä veroluettelona. Maakirjoja kuitenkin täydennettiin, sillä niitä tarvittiin esimerkiksi perustettaessa uusia kuntia ja siirrettäessä tiloja kunnasta toiseen. Maakirjojen pito lopetettiin vuonna 1953.

Maakirjoja sisältyy jossain määrin Arkistolaitoksen Internetissä julkaisemaan Kansallisarkiston digitaaliarkistoon. Maakirjat ovat myös eräänä lähdesarjana 1900-luvun alkupuolella kirjailija Jalmari Finnen aloitteesta osasta Suomea kerätyssä Suomen asutuksen yleisluettelossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Iso tietosanakirja, Otava 1935
  • Uusi tietosanakirja, Tietosanakirja Oy 1963
  • Otavan iso tietosanakirja, Otava 1963

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakkila, Esko (toim.): ”Maakirja”, Lakiasiain käsikirja, s. 583. Porvoo: Werner Söderström Oy, 1938.
  2. Johtosääntö 18.1.1897.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]