Suomen asutuksen yleisluettelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen asutuksen yleisluettelo (SAY) on sukututkijanakin kunnostautuneen kirjailija Jalmari Finnen (1874–1938) aloitteesta tuotettu historiallinen aineskokoelma, jonka tarkoituksena oli kerätä tiedot koko Suomen maaseudun asutuskehityksestä pitäjä pitäjältä ja talo talolta 1539–1809 kruunun säilyneen tilimateriaalin (maakirjat, kymmenysluettelot, henkikirjat) avulla. Luettelo tuotettiin kirjoittamalla alkuperäislähteistä tietoja puhtaaksi riveittäin ja sarakkeittain, eri lähdesarjojen tiedot eri väreillä useilta vuosilta samalle aukeamalle ja yhdistämällä näin saadut luettelot kylittäin ja pitäjittäin.

SAY on käyttökelpoinen apuväline tutkijalle, mutta se ei korvaa sen pohjana olleista primaarilähteistä suoritettua tutkimustyötä, ja luetteloon sisältyy myös virheitä. Projekti ei koskaan valmistunut, mutta palvelee keskeneräisenäkin historiantutkimuksen eri aloja. Parhaiten valmistui Finnelle erityisen läheinen Häme; itäsuomalaisista pitäjistä ainoastaan Juva ennätti projektiin mukaan.

SAY on ollut käytettävissä alkuperäisenä Kansallisarkistossa Helsingissä, ja se on myös mikrokuvattu ja siten kaukolainattavissa. Suomen sukututkimusseura on julkaissut Internetissä luettelosta oppaan[1] ja Kansallisarkisto painetun oppaan, joka on julkaistu myös internetissä osana Kansallisarkiston digitaaliarkistoa.[2] Myös itse SAY on Arkistolaitoksen digitointiprojektin myötä vähitellen tulossa osaksi Kansallisarkiston digitaaliarkistoa värillisinä kuvatiedostoina, jotka palvelevat tutkijaa mustavalkoisia mikrofilmejä paremmin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen asutuksen yleisluettelo Geneologia.fi. Suomen sukututkimusseura. Arkistoitu 16.1.2009. Viitattu 16.10.2009.
  2. Orrman, Eljas: Suomen asutuksen yleisluettelon opas. Valtionarkiston julkaisuja 7. Helsinki: Valtionarkisto, 1975. ISBN 951-46-1842-4. Oppaan verkkoversio (pdf) (viitattu 16.10.2009). (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Asutuksen yleisluettelo Kansallisarkiston digitaaliarkisto. Arkistolaitos. Viitattu 16.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]