Suvi Rihtniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suvi Rihtniemi

Suvi Hannele Rihtniemi (s. 8. huhtikuuta 1954 Helsinki) on suomalainen diplomi-insinööri ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) toimitusjohtaja.[1] Tehtävään Rihtniemi siirtyi 1. syyskuuta 2009 Maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen vastuualuepäällikön virasta.[1]

Valtionhallinnossa Rihtniemi ehti työskennellä 30 vuotta. Hän on toiminut aikaisemmin muun muassa tutkijana VTT:n rakennustalouden laboratoriossa, maanmittausinsinöörinä Rauman maanmittaustoimistossa ja Uudenmaan maanmittauskonttorissa sekä maanmittaushallituksessa. Maanmittauslaitoksessa hän on työskennellyt toimistoinsinöörinä, tiimin vetäjänä ja viimeksi vastuualuepäällikkönä.

Luottamustoimet pääkaupunkiseudulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rihtniemi toimi Helsingin kaupunginvaltuuston kokoomuslaisena jäsenenä vuodet 1982–2009, kaupunginvaltuuston puheenjohtajana 1995–2000 ja ensimmäisenä varapuheenjohtajana 2001–2004. Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana Rihtniemi toimi vuodet 2007–2009[1].

Vuoden 2009 tammikuusta saman vuoden elokuun loppuun asti hän toimi Helsingin kaupunginhallituksen uuden ja taloudellisen päätöksenteon kannalta keskeisen konsernijaoston puheenjohtajana. Kaupunkikonserniin kuuluu 118 tytäryhtiötä ja 10 säätiötä, joissa kaupungilla on määräysvalta.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajana Rihtniemi johti puhetta myös pääkaupunkiseudun yhteistyön tiivistämiseen keskittyneessä Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnassa[1], joka on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten johtavien luottamushenkilöiden yhteistyöelin.

Rihtniemi toimi Pääkaupungin yhteistyövaltuuskunta YTV:n hallituksen puheenjohtajana 2001–2007[1], jolloin laadittiin laajakantoinen tulevaisuusraportti ”Pääkaupunkiseudun tulevaisuuskuva 2025”. PKS 2025-työtä valmisteltiin Rihtniemen johdolla rinnakkain Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman PLJ 2002 kanssa.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi Rihtniemi valittiin kuusi kertaa vuosiksi 1995–2000. Puheenjohtajakauden päätyttyä hänestä paljastettiin vuonna 2002 perinteinen muotokuva, jonka on maalannut kuvataiteilija Sami Rinne (s. 1970). Muotokuva on esillä Helsingin kaupungintalossa, valtuustosalin aulatilassa.

Tasavallan presidentti myönsi 6.12.2014 Rihtniemelle Suomen Leijonan komentajamerkin.

Muut luottamustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rihtniemi on ollut Euroopan neuvoston kunta- ja aluekongressin Suomen valtuuskunnan jäsen yli kymmenen vuotta ja nykyisin hän on kongressin 15-jäsenisen hallituksen jäsen. Hän on toiminut myös Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsenenä.

Perhetausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rihtniemi on vanhaa kokoomuslaista sukua. Hänen isänsä oli Kokoomuksen monivuotinen puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rihtniemi (1927–1971). Hänen isoisänsä, everstiluutnantti Elja Rihtniemi oli Kansallisen Kokoomuksen perustajajäsen ja isoisänisänsä, filosofian tohtori Volter Rihtniemi (1861–1938) Suomalaisen puolueen kantavia voimia Kainuussa.

Suvi Rihtniemen täti Irma Rihtniemi-Koski toimi kansanedustajana ja Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtajana.

Rihtniemen aviomies on toimittaja ja viestintäyrittäjä Matti Niiranen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Suvi Rihtniemi HSL-kuntayhtymän johtoon 2.7.2009. HKL. Viitattu 6.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]