Solar Foods

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Solar Foods
Perustettu 2017
Toimitusjohtaja Pasi Vainikka
Henkilöstö 5
Kotisivu www.solarfoods.fi

Solar Foods on suomalainen food-tech alan toimija, joka kehittää globaalilla tasolla ratkaisuja ruuantuotantoon. Yrityksen toiminnan ytimessä on uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä maapalloa vähiten kuormittavat tavat tuottaa ruoka-aineita.

Solar Foodsin perustivat vuonna 2017 tekniikan tohtorit Juha-Pekka Pitkänen ja Pasi Vainikka yhdessä professori Jero Arolan, tutkimusinsinööri Sami Holmströmin, liikemies Jari Tuovisen ja Janne Mäkelän kanssa. Yritys työllistää vuonna 2019 viisi henkilöä.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solar Foodsin tavoitteena on kehittää tulevaisuuden ruuantuotantoa niin, ettei ruuantuotantoon enää jatkossa tarvittaisi maataloutta (ts. maanviljelyä ja karjataloutta). Yritys tavoittelee toiminnallaan hiilinegatiivisuutta, eli tilannetta, jossa kasvihuonepäästöjä sidotaan maaperään enemmän kuin niitä tuotetaan. Solar Foodsin kehittämä hiilinegatiivinen ratkaisu tulevaisuuden ruuantuotantoon on proteiini, joka valmistetaan bioprosessilla käyttäen ilmaa ja sähköä pääraaka-aineina. Proteiini, tuotenimeltään Solein ei sisällä lisäaineita.

Yrityksen tavoitteena on aloittaa proteiinin ensimmäisen vaiheen kaupallinen tuotanto vuoden 2021 aikana.

Vuonna 2018 Solar Foods aloitti yhteistyön Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kanssa.[1] Yhteistyön tavoitteena on kehittää avaruusalusten sisäisen kierron järjestelmään soveltua proteiinintuotannon tapa miehitetyille avaruuslennoille erityisesti matkaa Marsiin varten.

Fazer-konserni ja Solar Foods solmivat syyskuussa 2019 kumppanuuden, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää yhteistyössä Solar Foodsin Solein -proteiiniainesosaa. Kumppanuutta täydentää rahoitussopimus, joka on osa rahoituskierrosta, jossa Solar Foods keräsi 3,5M€ omapääomaehtoisina vaihtovelkakirjalainoina jatkaakseen proteiiniainesosan kehittämistä sekä tutkimus- ja tuotekehityssuunnitelman edistämistä. Fazer-konsernin lisäksi Solar Foodsin rahoituskierrokseen osallistuivat Holdix Oy Ab ja Turret Oy Ab sekä Lifeline Ventures.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solar Foods on ns. spinoff, jonka alkuperäinen idea perustuu VTT:n ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) yhteiseen uusiutuvien energioiden tutkimukseen. Yrityksen perustajista koostuvan tiimin vastuut on lueteltu alla:

Tekniikan tohtori Pasi Vainikka

Toimitusjohtaja ja entinen uusiutuvan energian teknologioiden johtava tutkija VTT:llä, ja LUT:in uusiutuvan energian dosentti.

Tekniikan tohtori Juha-Pekka Pitkänen

Teknologiajohtaja ja entinen bioprosessitekniikan johtava tutkija VTT:llä.

Sami Holmström

Tuotantopäällikkö, joka vastaa yrityksen laboratorion ja testauksen toiminnoista.

Professori Jero Ahola

Osakas, jonka erityisosaamisala on sähköenergiateknologia.

Jari Tuovinen

Osakas ja hallituksen jäsen.

Janne Mäkelä

Osakas.

Bioprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solar Foodsin kehittämällä kaasufermentaatio -bioprosessilla on samankaltaisuuksia sokerifermentaation, kuten oluen käymisprosessin kanssa. Bioprosessin lopputuloksena syntyy luonnollista yksisoluproteiinia, jossa on korkea proteiinipitoisuus, ja joka vastaa aminohappokoostumukseltaan muun muassa soijaa ja levää. Bioprosessi käyttää ilmasta talteenotettua hiilidioksidia, vettä ja typpeä sekä sähköä. Solar Foodsin käyttämä bakteeri hyödyntää näitä kasvaakseen. Lisäksi kasvatusalustaan lisätään pieniä määriä ravinnesuoloja.

Bioprosessi perusajatus on irtikytkeä ruoantuotanto maankäytön vaikutuksista ja maataloudesta.

Missio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solar Foods haluaa olla mukana ratkomassa tulevaisuuden ruuantuotannon haasteita tarjoamalla kestävän tavan tuottaa luonnollista proteiinia.

Yrityksen bioprosessi ei vaadi toimiakseen maatalouden tuottamaa raaka-ainetta. Solar Foodsin proteiini soveltuu kuluttajien erilaisten ruokavalioiden täydentämiseen.

Tunnustukset ja palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

·    Index Award 2019 -palkinnon[3] EUR 85 000

·      2019 Pentti Malaska tulevaisuuspalkinto, EUR 30 000 [4]

·     2019 The Europas: The Hottest CleanTech Startup -palkinto [5]

·     The FoodTech Twenty Five Companies Creating the Future of Food in 2019, The Spoon[6]

·     Nordic Top 50 Impact Companies, The One Initiative[7]

·     Europe’s top tech innovators, Sifted[8]

·      2019 Mission Innovation Champion -nimitys toimitusjohtaja Pasi Vainikalle [9]

·     25 Food and Agriculture Leaders to Watch in 2019, Foodtank [10]

·      Yksi vuoden 2019 kymmenestä lupaavimmista startup-yrityksistä, Talouselämä[11]

·      Ålandsbankenin Itämeriprojektin palkinto, EUR 50 000[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen verkkosivusto