HYKS Psykiatriakeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Psykiatriakeskuksen sisäänkäynti Töölössä.

HYKS Psykiatriakeskus (entinen Hesperian sairaala) on sairaala Helsingin Töölössä. Keskuksessa toimii HYKS Psykiatrian toimialan poliklinikoita ja osastoja sekä Helsingin Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opetustoimintaa. Sairaala sijaitsee Välskärinkadun ja Mechelininkadun välissä osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 23.

Sairaala muodostettiin 1950-luvun lopulla Kivelän sairaalan mielenterveysyksiköstä ja on saanut nimensä antiikista. Hesperia tarkoittaa lännen maata (kr. hesperos = länteen, iltaan liittyvä). Sairaala valmistui helmikuussa 1962 Helsingin kaupungin keskusmielisairaalaksi. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Martta ja Ragnar Ypyä.[1] Sairaala remontoitiin perusteellisesti 2000-luvun alussa, ja nykyisin sen päärakennus toimii HYKS Psykiatriakeskuksena. Pohjoisen Hesperiankadun puolella olevissa sivurakennuksissa on lisäksi HYKSin Lasten ja nuorten sairaalan toimintaa.

Sairaala-alueella olevat kaksi tornitaloa tehtiin alun perin sairaalan henkilökunnan asunnoiksi, mutta olivat myöhemmin sekä potilas- että toimistokäytössä. Tornitalojen tilat päätettiin vuonna 2007 muuttaa tavallisiksi asuinrakennuksiksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]