Aurinkolahti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aurinkolahti
Solvik
Kaupungin kartta, jossa Aurinkolahti korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Aurinkolahti korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Itäinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 546
Pinta-ala 0,78[1] km² 
Väkiluku 7 695 ()[2]
Väestötiheys 9865 as./km²
Osa-alueet on itse osa-alue Vuosaaren peruspiirissä
Postinumerot 00990
Lähialueet Kallahti, Keski-Vuosaari, Nordsjön kartano, Uutela

Aurinkolahti (ruots. Solvik) on nuori, kasvava, etelästä mereen rajoittuva asuinalue Itä-Helsingin Vuosaaressa. Naapurustoon kuuluvat Kallahti lännessä, Keski-Vuosaari pohjoisessa, Nordsjön kartanon alue koillisessa sekä Uutela idässä. Aurinkolahden alkuperäinen nimi oli Mustalahti, mutta markkinointisyistä se päätettiin vaihtaa Aurinkolahdeksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolahden kerros- ja pientaloalueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2000 ja se jatkuu edelleen. Töissä käydään – kuten muualtakin Vuosaaresta – paljon alueen ulkopuolella. Valmistuessaan alueella on asukkaita noin 7 000.

Helsingin kaupungin ajatuksena Aurinkolahtea rakennettaessa oli, että Itä-Helsingin pienituloista sosiaalista rakennetta saataisiin tasapainotettua rakentamalla laadukas kerrostaloalue hyvätuloisille ihmisille. Samalla Vuosaaren kaupungin vuokratalojen leimaama imago kohenisi. Alueelle onkin rakennettu paljon korkeatasoisia omistusasuntoja. Aurinkolahden asuintalot on mm. varustettu alueellisella valokuituverkolla. Meren rannalla on 700-metrinen hiekkauimaranta, 200-paikkainen pienvenesatama sekä rannan ja talojen välissä rantabulevardi.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkolahteen pääsee sujuvasti joukkoliikennettä käyttäen. Matka-aika metrolla Helsingin keskustasta Vuosaaren pääteasemalle on noin 20 minuuttia. Vuosaaren metroasemalta pääsee Aurinkolahteen joko bussilla 90 tai yhden kilometrin pyörä/kävelymatkalla. Lisäksi maantieyhteydet ovat hyvät. Lentokentälle pääsee bussilla ja junalla n.70 minuutissa tai autolla Kehä III:tä vajaassa puolessa tunnissa. Kehä III:n jatkeen rakentaminen Vuosaaren satamaan paransi alueen saavutettavuutta pohjoisen ja idän suunnasta.

Aurinkolahden lähistöllä on suuria kauppakeskuksia. Kauppakeskus Columbus on heti Aurinkolahden pohjoispuolella. Pohjoismaiden suurin kauppakeskus Itis on kuuden minuutin metromatkan päässä. Vuotietä pitkin sinne pääsee myös autolla.

Kaupunkikuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen itäreunaan on rakennettu Uutelankanava vesiputouksineen ja siltoineen. Kanava on valmistunut kesällä 2006. Kanavan länsipuoli on tällä hetkellä Aurinkolahden keskeisimmän rakentamisen kohteena. Alueen itä- ja kaakkoispuolella on Uutelan niemi ja laaja Vuosaaren ulkoilupuisto. Läheisellä Nordsjön kartanon alueella voi pelata 18-reikäisellä Vuosaari Golfin golf-kentällä.

Aurinkolahden länsiosalle on myönnetty Puutarhaliiton ja Rakennusteollisuus RT ry:n Vuoden Ympäristörakenne 2006 -palkinto. Tuomaristoa miellytti muun muassa se, että rakentamisesta huolimatta alueella on pystytty säilyttämään luontoa ja vanhaa puutarhamiljöötä.[3]

Aurinkolahtea on kuvattu seuraavasti:

»Etelän aurinkorannoille?

Jos lämmintä riittää, edes aurinkorantojen ystävän ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Aurinkolahdesta, Vuosaaresta löytyy nimittäin aitoa etelän rantalomatunnelmaa. Matala, 700-metrinen uimaranta kutsuu polskimaan ja piknikille koko perheen voimin. Vilvoittelemaan pääsee varjoisille puistokaduille ja rannan kahviloihin. Rantabulevardilla ja puistoissa on kävelyreittejä niin kaupunkimiljöön kuin luontoreittien ystäville.»
(Yhteishyvä 6/2007 "Pääkaupungin vetonaulat ja piilopaikat")

Aurinkolahden uimarantaa kesällä 2010.
Aurinkolahden uimarantaa kesällä 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsinki alueittain 2014 2015. Helsingin kaupungin tietokeskus. Viitattu 9.5.2015.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. Nuotio, Aino-Kaisa: Aurinkolahti – merellinen asuinalue viihtyisine julkisine alueineen Helsingin Vuosaaressa. Betoni-lehti, 2006, nro 3, s. 42-46. Helsinki: Betoniteollisuus ry. Artikkelin verkkoversio Viitattu 14.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aurinkolahti.