Konala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konala
Kånala
Helsinki Lehtovuori 2006 02.jpg
Kaupungin kartta, jossa Konala korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Konala korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Läntinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 32
Pinta-ala 2,36[1] km² 
Väkiluku 5 835 ()[2]
Väestötiheys 1918 as./km²
Osa-alueet
Postinumerot 00390
Lähialueet Pitäjänmäki
Malminkartano
Kannelmäki

Konala (ruots. Kånala) on Helsingin kaupunginosa, jossa on noin 5 500 asukasta (2012) ja noin 4 400 työpaikkaa (2010). Se kuuluu Pitäjänmäen peruspiiriin.[1] Konala sijaitsee Luoteis-Helsingissä, Kehä I:n ja Pitäjänmäen pohjoispuolella, ja Malminkartanon sekä Kannelmäen länsipuolella. Se rajautuu etelässä Kehä I:een, idässä vihervyöhykkeeseen, joka erottaa Vihdintien varrella olevan teollisuusalueen Malminkartanosta, ja lännessä Espoon rajaan.

Asuntokanta koostuu lähinnä pienkerrostaloista ja omakotitaloista. Alueella on teollisuutta ja liikeyrityksiä sekä muun muassa kauppakeskus Ristikko. Vihdintien varrella on useita autoalan yrityksiä.

Konalan halki kulkeva Konalantie jakaa Konalan kahteen toisistaan poikkeavaan osaan. Konalantien itäpuolella on kerrostaloalue sekä teollisuutta ja yritystoimintaa. Tien länsipuoli on puolestaan rauhallista omakotitalo- ja rivitaloaluetta. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Äestäjäntien talot. Konalan pohjoisosassa, Vihdintien ja Espooseen kuuluvan Uusmäen välissä on uusi, puutalovaltainen Lehtovuoren asuntoalue.

Konalan ala-aste toimii kahdessa erillisessä toimipisteessä. Riihipellonkujan päässä sijaitseva niin kutsuttu iso koulu perustettiin vuonna 1981. Koulurakennus on valkoinen matala rakennus ja siellä toimivat luokat 3–6 sekä erityisluokka. Espoon rajan lähellä sijaitseva Hilatien koulu eli niin kutsuttu pikkukoulu on perustettu vuonna 1990, ja siellä ovat luokat 1–2.

Nimen etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saulo Kepsu on esittänyt, että Helsinki on saanut ensimmäiset asuttajansa Hämeestä. Yhtenä esimerkkinä hän esittelee Konala-nimen juontuvan nimestä Konhola, jolloin alueen asutus olisi alun perin peräisin Akaan pitäjän Konhon kylästä.[3] Samansuuntaisen tulkinnan teki alun perin professori Heikki Ojansuu, jonka mukaan nimen kantamuoto olisi juuri Konhola, jossa konho merkitsisi samaa kuin konhopää 'suuripäinen'. Ruotsalaisia tuli alueelle muun Uudenmaan kolonisaation myötä keskiajalla.

Konalan nimi esiintyy vanhoissa asiakirjoissa muun muassa muodoissa Konalby (1540), Konnalby (1546), Konal (1547), Kånale (1556), Kona (1563), Kånala by (1564) ja Konalaby (1565). Suomalainen vastine Konala tuli viralliseen käyttöön vuonna 1949 ja kaupunginosan nimeksi vuonna 1959.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konala liitettiin osana Pitäjänmäkeä Helsingin kaupunkiin vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa. Pitäjänmäki kuului sitä ennen Helsingin maalaiskuntaan (nyk. Vantaa).

Nykyinen Konalan kaupunginosa käsittää pohjoisosan Helsingin pitäjään kuuluneesta Kånalan kylästä. Kylä oli isonjaon päättyessä vuonna 1776 jaettu kolmeen maakirjataloon, joista alettiin lohkoa asuntotontteja esikaupunkiasutusta varten rantaradan valmistuttua 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Pitäjänmäen asemanseutu muodostettiin vuonna 1908 taajaväkiseksi yhdyskunnaksi, johon kuuluivat Kånalan ja Talin kylät. Alueen asutus säilyi luonteeltaan maaseutumaisena vuoden 1946 liitokseen saakka ja varsinaista kaupunkiasutusta sinne alkoi muodostua vasta vuonna 1949, jolloin se sai asemakaavan kadunnimineen.

Omaksi kaupunginosakseen (32.) Konala erotettiin vuonna 1959. Alueen talonpoikaistalot ovat säilyneet kadunnimissä Kolsarintie (Kolsar), Kyttäläntie (Skyttas), Ruosilantie (Rosas) ja Vähäntuvantie (Lillstuga). Vanhoja paikannimiä sisältyy myös kadunnimiin Sotilaspellontie (Soldatåker), Ristipellontie (Korsåker) ja Vuorikummuntie (Bergkulla). Vanha Hämeenkyläntie on Konalasta Hämeenkylään aikoinaan johtanut tie. Muutoin Konalan katujen nimet on mukailtu maatalouteen liittyvistä aiheista (muun muassa Kylväjäntie, Kyntäjäntie ja Tähkätie).[5]

Liikennemelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kaupungin meluselvityksen mukaan valtaosa Konalaa on yli 55 dB:n melualueella. Konalassa tieliikenteen melua aiheuttavat Kehä I ja Vihdintie.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsinki alueittain 2012 Helsingin kaupunki Tietokeskus. Viitattu 13.7.2013.
  2. http://www.aluesarjat.fi/. Arvo on haettu Wikidatasta.
  3. Terhi Ainiala, Minna Saarelma ja Paula Sjöblom: Nimistöntutkimuksen perusteet, s. 66. Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2008.
  4. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 21. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970.
  5. Helsingin kadunnimet, s. 167.
  6. http://www.hel.fi/hel2/ymk/meluselvitys/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Konala.