Jollas

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunginosaa. Jollas on myös hyppyhämähäkkien suku.
Jollas
Jollas
Kaupungin kartta, jossa Jollas korostettuna. Helsingin kaupunginosat
Kaupungin kartta, jossa Jollas korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Kaakkoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 492
Pinta-ala 2,19 km² 
Väkiluku 3 093[1] (1.1.2017)
Väestötiheys 1412 as./km²
Osa-alueet On itse osa-alue Laajasalon kaupunginosassa
Postinumerot 00850
Lähialueet Villinki, Santahamina, Hevossalmi, Yliskylä, Vartiosaari

Jollas (ruots. Jollas) on Helsingin 49. kaupunginosaan eli Laajasaloon kuuluva noin 3 100 asukkaan merellinen osa-alue Itä-Helsingissä.[1]

Jollas oli pitkään väljää omakotialuetta, mutta 1980-luvulta alkaen on alueelle rakennettu tiiviimmin. Siellä on myös vanhoja puuhuviloita. Lisärakentamista on tekeillä Itä-Jollaksessa Tonttuvuorella.

Jollaksen historia alkaa kartanosta vuodelta 1798. Nykyinen kartanon päärakennus on vuodelta 1919 ja on Robert Tikkasen piirtämä. Kartanopuistossa kasvaa vanhoja saarnia, vaahteroita ja lehtikuusia. Veikko Leisténin suunnittelema Jollaksen kappeli purettiin vuonna 2005. Se oli rakennettu vuonna 1962[2]. Kaupunginosassa on ala-asteen koulu.

Jollaksen luonto edustaa eteläsuomalaista sisäsaaristovyöhykettä kallio- ja hiekkarantoineen, kuivine kallioineen ja rehevine notkoineen. Tonttuvuorella on jääkauden jälkiä: kaksoishiidenkirnu ja siirtolohkare. Toinen hiidenkirnu on Furuvikin rannassa. Furuvikin lähellä on myös pieni 2 ha laajuinen luonnonsuojelualue nimeltä Jollaksen räme.

Jollakseen pääsee Herttoniemen metroasemalta busseilla 85 ja 85B. Öisin ajaa bussi 85N Rautatientorilta. Bussilla on aamuyölähtöjä viikonloppuisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Helsinki alueittain 2017 (Laajasalon peruspiiri PDF:n sivuilla 164–167) Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot. Viitattu 14.5.2019.
  2. Kuvio Digital Archives

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]