Saarni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saarni
Fraxinus excelsior.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Öljypuukasvit Oleaceae
Suku: Saarnet Fraxinus
Laji: excelsior
Kaksiosainen nimi
Fraxinus excelsior
L.
Levinneisyyskartta
IKAl 090906 Distribution Fraxinus excelsior.png
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Saarni Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Saarni Commonsissa

Saarni eli lehtosaarni (Fraxinus excelsior), toisinaan myös metsäsaarni, on öljypuukasvien (Oleaceae) heimoon kuuluva puu.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarni voi Suomessa kasvaa 20-metriseksi puuksi. Saarnen kaarna on harmaa ja uurteinen, ja oksat ovat jäykkiä ja sojottavat usein viistosti ylöspäin. Saarni on erittäin runsaskukkainen ja sillä on suuret parilehdykkäiset lehdet. Siemen on pitkä ja siivekäs. Saarni kukkii keväällä ennen lehtien ilmestymistä. Lajin tunnistaa helposti lehdettömänäkin sen suurista ja mustista silmuista.

Siemeniä

Levinneisyys ja kasvupaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarni on Suomen vaateliain jalo lehtipuu. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu Pyreneiltä, Britteinsaarilta ja Lounais-Fennoskandiasta Kaukasiaan. Suomessa saarnea esiintyy vain Etelä-Suomen tammivyöhykkeellä. Runsaampana se kasvaa vain Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa[1]. Saarni vaatii kasvaakseen syvämultaisen, kostean kalkkipitoisen maaperän ja aurinkoisen kasvupaikan. Saarni kasvaa myös tulvatasangoilla, ja alueilla, joissa pohjavesi on korkealla. Itämeren alueella saarni viihtyy rannoilla yhdessä tervalepän kanssa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarnen puuaines on erittäin lujaa, sitkeää ja kulutusta kestävää, sitä on perinteisesti käytetty muun muassa keihäänvarsiin, jousiin, parketteihin,[2] hevosten luokkivaljaisiin sekä rekien ja vaunujen aisoihin. Saarni on myös ollut tärkeä lehdespuu, jota latvottiin talvirehuksi Lounais-Suomessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtuella Floran
  2. Parkettiherala
  3. Elina Jääskeläinen (toim.): Perinnebiotooppien hoidon ohjevihkonen 2: Puustoiset perinnebiotoopit 2003. Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Viitattu 20.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.