Koillinen suurpiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koillinen suurpiiri (Helsinki)
Nordöstra stordistriktet (Helsingfors)
Helsingin kartta jossa Koillinen suurpiiri (Helsinki) korostettuna
Helsingin alueellinen jako
Suurpiirin nro 5
Maapinta-ala (km²) 36,4 (2017)[1]
Väestö
 - Väkiluku 99 765 (1.1.2018)[2]
 - Väestötiheys (as./km²) 2 718 (2017)[1]
 - Suomenkieliset (%) 80,6 (2018)[3]
 - Ruotsinkieliset (%) 2,4 (2018)[3]
 - Muun kieliset (%) 17,0 (2018)[3]
Työpaikkoja 26 478 (2016)
Työttömyysaste (%) 12,6 (31.12.2016)[4]
Peruspiirit Latokartano, Pukinmäki, Malmi, Suutarila, Puistola, Jakomäki
Lähialueet Kaakkoinen suurpiiri, Itäinen suurpiiri, Pohjoinen suurpiiri, Keskinen suurpiiri, Vantaa

Koillinen suurpiiri (ruots. Nordöstra stordistriktet) on Helsingin kaupungin koillisten kaupunginosien suuralue. Suurpiiri kattaa viisi kaupungin suunnittelun, hallinnon ja palvelutuotannon peruspiiriä: Latokartanon, Pukinmäen, Malmin, Suutarilan, Puistolan ja Jakomäen. Helsingin laajennuttua itään Sipoosta ja Vantaasta irrotettujen Östersundomin alueiden jälkeen, suurpiiri ei nimestään huolimatta käytännössä enää edusta maantieteellisesti Helsingin koillisosaa, vaan keskistä pohjoisosaa.

Suurpiirin länsirajana on Vantaanjoki, itä­rajana Vanhankaupun­gin­lahdelta Kivikkoon johtava viher­alue. Pohjoisessa peruspiiri rajoittuu Vantaaseen, ja raja kulkee osan matkastaan Keravan­jokea pitkin. Suur­piirin kautta kulkevat päärata ja Lahdenväylä sekä Kehä I ja Kehä III. Nykyisen suur­piirin alue liitettiin Helsinkiin suuressa alue­liitoksessa vuonna 1946. Sitä ennen se oli kuulunut Helsingin maalaiskuntaan.

Suur­piirin aluetta nimitetään toisinaan myös Matapupu-alueeksi. Nimi on muodostettu akronyyminä nimistä Malmi, Tapanila, Pukinmäki ja Puistola, ja alueella on aikoinaan ilmestynyt myös Matapupu-niminen paikallislehti.

Peruspiirit ja osa-alueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kussakin Koillisen suurpiirin viidessä peruspiirissä on yksi tai useampia osa-alueita:

Kaupunginosat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin virallisen aluejaon mukaan koillinen peruspiiri jaetaan myös kuuteen kaupungin­osaan, jotka ovat Malmi, Pukinmäki, Suurmetsä, Suutarila, Tapaninkylä ja Viikki. Näistä Pukinmäki on alueeltaan sama kuin saman­niminen perus­piiri. Viikin kaupunginosa käsittää Latokartanon peruspiirin lukuun ottamatta Pihlajamäkeä, joka kuuluu Malmin kaupungin­osaan. Malmin kaupunginosaan kuuluu myös Malmin perus­piirin alue lukuun ottamatta Tapanilaa ja Tapanin­vainiota, jotka muodostavat Tapanin­kylän kaupungin­osan. Suur­metsän kaupungin­osan muodostavat Puistolan ja Jako­mäen perus­piirit yhdessä. Suutarilan kaupunginosan muodostavat Suutarilan peruspiiri ja Tapulikaupunki.

  1. a b Jaakola, 2018, s. 13
  2. Jaakola, 2018, s. 32
  3. a b c Aluesarjat Helsingin kaupunki. Viitattu 20.1.2019.
  4. Jaakola, 2018, s. 213