Seurakuntatalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Särkisalon seurakuntakoti.
Outokummun ortodoksisen kirkon seurakuntasali.

Seurakuntatalo tarkoittaa seurakunnan toimitaloa, joka on rakennettu kirkkorakennuksen läheisyyteen. Seurakuntatalossa on tavallisesti seurakuntasali ja kerhotiloja sekä keittiö, joskus myös kirkkoherranvirasto, diakoniatyön vastaanotto tai muita toimistotiloja. Mikäli samassa rakennuksessa on kirkoksi vihitty sakraalitila, käytetään kokonaisuudesta tavallisesti nimitystä seurakuntakeskus. Seurakuntakoti tarkoittaa seurakuntaa pienemmän alueen paikallista toimintakeskusta, jonka läheisyydessä ei välttämättä ole kirkkoa. Joskus nimityksiä käytetään synonyymisesti. Seurakuntakotia pienempi kokoontumistila esimerkiksi muistotilaisuuksiin on seurakuntasali, mikä voi olla osa kirkkorakennusta.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko rakennutti runsaasti seurakuntataloja ja -koteja erityisesti 1900-luvun jälkipuoliskolla. Kirkon talouden tiukentumisen myötä rakentaminen on sittemmin vähentynyt, ja tätä nykyä seurakuntakoteja lakkautetaan enemmän kuin rakennetaan. Seurakuntatalot ja -kodit ovat kuitenkin edelleen merkittävässä roolissa erityisesti kirkon laajan lapsi- ja nuorisotyön toimitiloina.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.