Hämeentie (Helsinki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämeentien alkupäätä, vuonna 2005.
Hämeentien, Hermannin rantatien ja Kustaa Vaasan tien risteys. Hämeentie kulkee kuvassa näkyvän alueen vasemmasta alakulmasta sillan yli ja kääntyy pian sen jälkeen oikealle. Oikeaan alakulmaan johtaa Hermannin rantatie, Hämeentien mutkasta suoraan eteenpäin jatkuu Kustaa Vaasan tie.

Hämeentie (ruots. Tavastvägen) on Helsingin Hakaniemestä koillisen suuntaan johtava katu, joka alkaa Hakaniemen torilta (Siltasaari) päättyen Vanhan­kaupungin­kosken kohdalle Vantaanjoen suulla.

Nimensä mukaisesti Hämeentie muodosti vanhastaan alkuosan Helsingistä Hämeenlinnaan johtaneesta päätiestä, joka kulki Viikin, Malmin ja Tuusulan Hyrylän kautta. Kun Helsinkiin johtaneita teitä 1850-luvulla levennettiin ja parannettiin, Hämeentie sai nimen Östra Chaussén, suomennettuna Itäinen viertotie. Vastaavasti silloisen Turuntien alkuosa, nykyinen Mannerheimintie sai nimen Västra Chaussén eli Läntinen Viertotie. Vanhat nimet Hämeentie ja Turuntie palautettiin käyttöön vuonna 1928. (Nykyisin Hämeenlinnaan ja edelleen Tampereelle johtava valtatie 3 alkaa kuitenkin Mannerheimintien päästä.)

Hämeentien eteläosa on Sörnäisten ja Kallion rajana, keskiosa Hermannin ja Vallilan rajana. Kadun pohjoisosa kulkee Toukolan kautta Vanhaankaupunkiin.

Hämeentie oli 1980-luvulle saakka tärkeä Helsingin sisääntuloväylä, jota pitkin Lahdenväylän liikenne ohjattiin Helsingin keskustaan. Varastokadun (nykyään Hermannin rantatie) laajentaminen 1980-luvulla mahdollisti keskustaan suuntautuvan henkilöautoliikenteen ohjaamisen Hämeentien katukuilun sijasta Hermannin kaupunginosan kautta Sörnäisten rantatielle, jossa siitä oli vähemmän haittaa. Hämeentien pohjoisosa oli jo aikaisemmin menettänyt merkityksensä pääliikenneväylänä, kun rakennettiin siitä erkaneva Kustaa Vaasan tie, joka johtaa Lahdenväylälle. Haarautumiskohdassa Hämeentie tekee keskustasta tultaessa jyrkän mutkan oikealle ja Kustaa Vaasan tie jatkuu suoraan eteenpäin kohti Lahden moottoritien alkua.

Hämeentie on tärkeä joukkoliikenteen runkoväylä, jota käyttää Lahdenväylän ja Tuusulanväylän suuntiin koilliseen Helsinkiin suuntaava paikallisliikenne. Raitiolinja 6 kulkee Hämeentietä Hakaniemestä sekä raitiolinja 8 Kurvista Arabianrantaan saakka. Myös raitiolinja 7 kulkee Hämeentietä, Hakaniemen ja Mäkelänkadun risteyksen välisen osuuden.

Hämeentien uudistus 2019–2020[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämeentiellä on käynnissä vuonna 2019 alkanut peruskorjaus, jossa rakennetaan muun muassa pyörätiet ja raitiolinjoille uudet kiskot.

Hämeentie on ongelmapaikkoja polkupyöräilijöille.[1] Kuntalaisaloitteessa vaadittiin Hämeentielle pyöräväylät, ja Helsingin kaupunginhallitus sekä kaupunginvaltuusto[2] hyväksyivät huhtikuussa 2016 Hämeentien muutossuunnitelmat. Hämeentieltä kiellettiin läpiajo Hakaniemen torin ja Kurvin välillä. Raitiovaunukiskojen ja pyöräilyväylien lisäksi sille tulee ainoastaan yksi autokaista suuntaansa, ja sitä käyttävät vain linja-autot ja taksit. Kadulta poistetaan seitsemät liikennevalot, ja joukkoliikenne näin myös nopeutuu.[3][4] Tontille ajo sekä huolto- ja jakeluliikenne pysyvät sallittuina.[5]

Hämeentien uudistusremontti aloitettiin 4. maaliskuuta 2019 ja valmistui joulukuussa 2020. Remontin jälkeen autoliikenne kadulla on huomattavasti vähäisempää kuin ennen. Suunnitelman mukaan 7 500 autoa vuorokaudessa siirtyy muille reiteille.[6] Remontti tehtiin Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välisellä osuudella Hämeentiestä. Urakan hinta on arviolta noin 17 miljoonaa euroa. Urakoitsijana toimi Destia Oy.[5]

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry antoi Destialle ja Helsingin kaupungille näkövammaisten esteettömyyspalkinnon.[7]

Rakennuksia, aukioita, muistomerkkejä ja puistoja lounaasta koilliseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]Kuntalaisaloite Pyöräkaista Hämeentielle (viitattu 19.5.2014)
  2. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Hämeentien liikennesuunnitelman äänin 51 - 31 sttinfo.fi. 27.4.2016. Viitattu 27.4.2019.
  3. Tältä näyttäisi uusittu Hämeentie – jopa seitsemät liikennevalot poistuisivat Helsingin Uutiset. Viitattu 11.4.2016.
  4. Kaupunginhallitus hyväksyi Hämeentien pyörätiet Helsingin Uutiset. Viitattu 11.4.2016.
  5. a b Usein kysytyt kysymykset Hämeentien uudistusremontista hel.fi. 17.4.2016. Viitattu 27.4.2019.
  6. Hämeentien uudistus – lyhyt oppimäärä facebook.com. 21.11.2018. Viitattu 21.1.2019.
  7. Näkövammaisten esteettömyyspalkinto Hämeentien uudistukselle hel.fi. 9.12.2020. Viitattu 29.12.2020.
  8. Hämeen tulli Inkerikeskus. Viitattu 19.1.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]