Sörnäisten rantatie

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sörnäisten rantatie elokuussa 2015.

Sörnäisten rantatie (ruots. Sörnäs strandväg) on Helsingin keskustaan sen itäpuolelta rantaa pitkin johtava ajoneuvoliikenteen pääväylä.

Sörnäisten rantatie (lukuun ottamatta sen lähinnä Hakaniemen toria olevaa, vähäliikenteiseksi sivukaduksi jäänyttä osaa) on osa E75-tietä, ja sen jatkeena on pohjoisessa Hermannin rantatie ja etelässä Kruununhaan rantaa pitkin kulkeva Pohjoisranta, joka johtaa Kauppatorille.

Aikaisemmin Sörnäisten rantatie oli lähinnä teollisuus- ja satama-alueen sisäinen katu, jonka reunaa pitkin kulki myös Sörnäisten satamaradasta haarautunut, Hakaniemen torille johtanut sivuraide.[1] Suureksi liikenneväyläksi sitä alettiin rakentaa 1950-luvun alussa samaan aikaan kuin uutta Kulosaaren siltaa rakennettiin; myöhemmin (vuonna 1961) valmistui myös Hakaniemen silta, joka yhdistää sen Kruununhakaan. Koska aluksi liikenne meni Hakaniemenrannan kautta Pitkällesillalle, Hakaniemenrannan katu on vielä nykyäänkin nelikaistainen, vaikka liikennemäärät eivät sitä enää perustele.

Rantatie yhdisti sillat toisiinsa ja loi pääreitin Itäiseltä moottoritieltä (nyk. Itäväylä) Helsingin keskustaan uusien itäisten kaupunginosien kasvaessa entiselle haja-asutusalueelle. Kasvaneiden liikennemäärien myötä 1960–1970-luvuilla tietä levennettiin vaihe vaiheelta kaikkiaan kuusikaistaiseksi.

Ajoneuvomäärät niin Itäväylällä kuin Sörnäisten rantatielläkin vähenivät olennaisesti, kun Helsingin metro avattiin vuonna 1982.lähde?

Nykyään Sörnäisten rantatie on tärkein itäisen ja koillisen Helsingin säteittäisten sisääntuloväylien (Tuusulanväylä, Lahdenväylä, Itäväylä) liikenteen keskusta-alueelle johtava tieyhteys.

V. I. Lenin asui osoitteessa Sörnäisten rantatie 1 elo–syyskuussa 1917 Helsingin miliisipäällikkö Kustaa Rovion kotona.[2]

Vuosina 1995-1997 Helsingin Sörnäisten rantatien tuntumassa 3,3 kilometrin katuradalla ajettiin kansainvälinen autokilpailu Helsinki Thunder.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila: Suuri satamarata-artikkeli 2: Sörnäinen Viitattu 5.7.2011.
  2. Lenin Helsingissä Laurakolbe.net.