Sörnäisten rantatie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sörnäisten rantatie elokuussa 2015.

Sörnäisten rantatie (ruots. Sörnäs strandväg) on leveä katu Helsingin Sörnäisissä. Se johtaa Hakaniemen torilta Suvilahteen lähelle Kalasataman metroasemaa.

Suurimmalta osaltaan Sörnäisten rantatie on vilkasliikenteinen liikenneväylä, joka yhdistää Itäväylän Helsingin keskustaan. Se on myös osa E75-tietä. Itäväylän lisäksi sen pohjoispäässä olevasta eritasoliittymästä alkaa myös kohti Lahdenväylää johtava Hermannin rantatie. Hakaniemen silta yhdistää Sörnäisten rantatien Pohjoisrantaan, joka johtaa Kauppatorille.

Nykyään Sörnäisten rantatie on tärkein itäisen ja koillisen Helsingin säteittäisten sisääntuloväylien (Tuusulanväylä, Lahdenväylä, Itäväylä) liikenteen keskusta-alueelle johtava tieyhteys.

Sörnäisten rantatien läntisin, lähimpänä Hakaniemen toria oleva osuus on jäänyt liikenteellisesti muusta erilleen, vähäliikenteiseksi sivukaduksi. Alueelle laaditun asemakaavaehdotuksen mukaan tämän osuuden nimi aiotaan muuttaa Miina Sillanpään kaduksi.[1] Uudelleen rakennetulta Hakaniemen sillalta Sörnäisten rantatielle johtaa suunnitelman mukaan lyhyt Merihaankatu.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sörnäisten rantatie 1 B jossa Lenin asui 10. elokuuta – 23. syyskuuta 1917 Kustaa Rovion asunnossa

Aikaisemmin Sörnäisten rantatie oli lähinnä teollisuus- ja satama-alueen sisäinen katu, jonka reunaa pitkin kulki myös Sörnäisten satamaradasta haarautunut, Hakaniemen torille johtanut sivuraide.[3] Suureksi liikenneväyläksi sitä alettiin rakentaa 1950-luvun alussa samaan aikaan kuin uutta Kulosaaren siltaa rakennettiin; myöhemmin (vuonna 1961) valmistui myös Hakaniemen silta, joka yhdistää sen Kruununhakaan. Koska aluksi liikenne meni Hakaniemenrannan kautta Pitkällesillalle, Hakaniemenrannan katu on vielä nykyäänkin nelikaistainen, vaikka liikennemäärät eivät sitä enää perustele.

Rantatie yhdisti sillat toisiinsa ja loi pääreitin Itäiseltä moottoritieltä (nyk. Itäväylä) Helsingin keskustaan uusien itäisten kaupunginosien kasvaessa entiselle haja-asutusalueelle. Kasvaneiden liikennemäärien myötä 1960–1970-luvuilla tietä levennettiin vaihe vaiheelta kaikkiaan kuusikaistaiseksi.

Ajoneuvomäärät niin Itäväylällä kuin Sörnäisten rantatielläkin vähenivät olennaisesti, kun Helsingin metro avattiin vuonna 1982.lähde?

V. I. Lenin asui osoitteessa Sörnäisten rantatie 1 elo–syyskuussa 1917 Helsingin miliisipäällikkö Kustaa Rovion kotona.[4]

Vuosina 1995–1997 Helsingin Sörnäisten rantatien tuntumassa 3,3 kilometrin katuradalla ajettiin kansainvälinen autokilpailu Helsinki Thunder.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakaniemenranta, 1., 10. ja 11. kaupunginosat, Asemakaavan muutoksen selostus, s. 39–40. Kaupunkiympäristölautakunnan esityslistan 9.4.2019 liite. Helsingin kaupunki, 2019. Teoksen verkkoversio.
  2. Asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12575 kartta Helsingin kaupunki. Viitattu 5.4.2019.
  3. Juhana Hietaranta ja Santeri Laurila: Suuri satamarata-artikkeli 2: Sörnäinen seisake.net. Viitattu 5.7.2011.
  4. Lenin Helsingissä Laurakolbe.net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]