Hakaniemen silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakaniemen silta
Hakaniemen silta nähtynä Kruununhaasta.
Hakaniemen silta nähtynä Kruununhaasta.
Ajokaistoja 2+2
Ylittää Siltavuorensalmi
Sijainti Helsinki
Ylläpitäjä Helsingin kaupunki
Siltatyyppi jännitetty laattapalkkisilta
Pisin jänneväli 38 m
Leveys 23 m
Liikenne päivässä 41 000 ajoneuvoa
Avattu liikenteelle 1961
Koordinaatit 60°10′38.4″N, 024°57′27.0″E
Haus LennartHell.svg
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hakaniemen silta on Helsingin kantakaupungissa sijaitseva Siltasaaresta Kruununhakaan johtava silta. Aiemmin Sörnäisten rantatien Helsingin keskustaan suuntautuva liikenne joutui kulkemaan Hakaniemenrannan ja Pitkänsillan kautta, mutta Hakaniemen sillan valmistuttua vuonna 1961 liikenne ohjattiin kulkemaan uutta siltaa pitkin Kruununhaan Pohjoisrantaan. Valtatiet 4 ja 7 on viitoitettu kulkemaan Hakaniemen sillan kautta.[1]

Silta on päätetty purkaa huonon kuntonsa takia ja sen viereen rakennetaan uusi silta. On laskettu, että sen korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin uuden sillan rakentaminen sen tilalle.[2] Uusi Hakaniemen silta rakennetaan vuosina 2021–2024, minkä jälkeen vanha silta puretaan ennen Kruunusiltojen liikenteen alkua vuonna 2026. Uusi silta tulee olemaan nykyistä matalampi, minkä ansiosta nykyiset suuret ramppirakenteet voidaan purkaa. Vapautuville alueille tulee täydennysrakentamista sekä uutta julkista rantaa.[3]

Sillan rakentaminen ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jännitetyt betonisillat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakaniemen silta on varhaisia suomalaisia jännitettyjä siltoja.[4] Jo 1800-luvun lopulla Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa pyrittiin estämään hiushalkeamien syntyminen betonivalimotuotteisiin rakennetta puristavien terässauvojen avulla[4]. Ranskalaisen Freyssinetin 1900-luvun alussa aloittama kehitystyö huipentui hänen suunnitelmiensa mukaisesti vuosina 1945–1946 rakennettuihin kuuteen siltaan[4]. Kehitystyötä tehtiin myös Saksassa, Englannissa ja Belgiassa, seurauksena oli useita eri patentoituja menetelmiä[4]. Suomessa jännitettyjä betonirakenteita kokeiltiin aluksi teollisuusrakennuksissa ja ensimmäinen Suomeen rakennettu jännitetty betonisilta on vuonna 1949 valmistunut Mullinkosken silta Vehkalahdella[4]. Jännitettyjen siltojen rakentaminen vilkastui vasta vuoden 1958 jälkeen, kun esijännitettyjen betonirakenteiden normit ja teknilliset ohjeet valmistuivat[5]. Hakaniemen sillassa on käytetty saksalaista Dywidag-menetelmää[6], jolle on tyypillistä paksu jänneteräs ja yksikertainen ankkurointi[5]. Sillan suunnittelija on diplomi-insinööri Ali Sandström[6], joka on yksi jännittämistekniikan suomalaisista pioneereista Matti Janhusen, Aulis Sallisen, Pentti Kaistan ja Heimo Kakon ohella[4].

Rakentaminen ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakaniemen silta alta.

Kaupunginhallitus päätti vuonna 1958 sillan nimeksi Sörnäisten silta. Vuonna 1961 ennen avajaisia kaupunginhallitus kuitenkin muutti omaa päätöstään, ja nimeksi tuli lopulta Hakaniemen silta.[7]

Hakaniemen silta rakennettiin helpottamaan Helsingin keskustaan suuntautuvaa liikennettä[8]. Sillassa on kolme osaa: keskellä varsinainen vesistön ylittävä silta ja sen päissä maasillat, joista erityisesti Kruununhaan puoleisessa on jyrkkä kaarre[6]. Siltapaikka oli pohjaolosuhteiltaan vaihteleva ja haastava johtuen salmen rannoille ajetusta kiviä sisältävästä täyttömaasta[6]. Maasillat perustettiin joko kallion varaan tai halkaisijaltaan 50-senttimetrisille Franki-paaluille; vesistösillan kohdalla voitiin käyttää puupaaluja, koska siinä kohtaa ei ollut kivitäyttöä[6].

Vesistösilta on kolmijänteinen nelipalkkinen jatkuva laattapalkkisilta, jonka keskijänteen pituus on 38 metriä ja sillan hyödyllinen leveys eli kaiteiden väli on 23 metriä[6]. Kaikkien kolmen osasillan päällysrakenne on jännitetty sekä pituus- että poikittaissuuntaan.[6] Kunnallistekniset johdot ja putket ylittävät salmen vesistösillassa ja ne on tuotu maahan siltaosien liitoskohdissa olevien onttojen isojen suorakaiteen muotoisten pilareiden kautta[6]. Sillan varsinaiset pilarit ovat pyöreitä niin sanottuja pendelipilareita, joiden päissä on betoninen paksunnos suojaamassa teräsosia.[6] Hakaniemen sillan pilareiden muoto ja sillan ulkonäkö yleensäkin herätti arvostelua, sillan viereen myöhemmin rakennetun Merihaan betoniarkkitehtuuri lienee sitä vaimentanut[6].

Sillan kannen vesieristys toteutettiin aluksi sivelemällä sillan kansilaatta bitumiliuoksella ja levittämällä asfaltti sen päälle suoraan[6]. Myöhemmin vesieristys jouduttiin uusimaan perinteiseksi vesieristykseksi suojabetoneineen[6].

Professori Herman Ossian Hannelius oli rakennuttajan eli Helsingin kaupungin asiantuntijana siltasuunnitteluun liittyen[9]. Sillan urakoi yhtymä, jonka muodostivat Sillanrakennus Oy, Teräsbetoni Oy, Oy Yleinen Insinöörioimisto sekä Oy Kreuto Ab, joka teki sillan paalutustyöt[6]. Silta valmistui lokakuussa 1961[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aitta, Seppo (vast. toim.): Siltojemme historia. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, 2004. ISBN 951-758-446-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakaniemen sillan rakentaminen Tarinoiden Helsinki. Viitattu 10.4.2017.
  2. Kymmenet sillat rappeutuvat Helsingin Sanomat. Viitattu 19.12.2012.
  3. Hakaniemi - Itäisen kantakaupungin ja liikenteen keskus Helsingin kaupunki. 30.1.2020. Viitattu 18.10.2020.
  4. a b c d e f Aitta, 2004, s. 328
  5. a b Aitta, 2004, s. 329
  6. a b c d e f g h i j k l m n Aitta, 2004, s. 338
  7. Kertomus Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta 1961, s. 387
  8. Aitta, 2004, s. 337
  9. Aitta, 2004, s. 339

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.