Kiertoliittymä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liikenneympyrästä varoittava liikennemerkki Suomessa.
Animaatio kiertoliittymästä. Huomaa, että animaatiossa esiintyvien autojen suuntamerkkien käyttö on Suomen tieliikennelain vastaista. Suomessa suuntamerkkiä käytetään vain kiertoliittymästä poistuttaessa sekä sen sisällä kaistaa vaihdettaessa.

Kiertoliittymä eli liikenneympyrä on teiden tai katujen risteyskohtaan rakennettu ympyränmuotoinen liittymäjärjestely, jonka liikennevirta oikeanpuoleisen liikenteen maassa on vastapäivään ja vasemmanpuoleisen liikenteen maassa myötäpäivään.

Nykyaikainen kiertoliittymä on kehitetty Ison-Britannian liikennetutkimuskeskuksessa 1960-luvulla. Kiertoliittymässä ajavan tai sinne pyrkivän ajoneuvon etuajo-oikeus tai väistämisvelvollisuus on laissa määrätty ja yleensä liikenteenkäyttäjien tiedossa.lähde?

Kiertoliittymän etuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiertoliittymä toimii vetoketjun tavoin ja vähentää ajoneuvon joutokäyntiä liikennevalo-ohjattuun risteykseen verrattuna. Näin ollen kiertoliittymä on ympäristöystävällinen ratkaisu toteuttaa kahden tai useamman tien risteys.kenen mukaan?

Parantuneen liikenteen sujuvuuden lisäksi kiertoliittymä on perinteistä risteystä turvallisempi, sillä ajoneuvojen on pakko käyttää pienempiä nopeuksia. Usein risteyksessä tapahtuvat suorat kylkitörmäykset ovat mahdottomia kohtaavien ajoneuvojen ollessa aina lähes samansuuntaisia.

Yksi maailman suurimpia ja kuuluisimpia kiertoliittymä on Pariisin Riemukaaren ympärillä kulkeva kiertoliittymä, johon päättyy mm. Pariisin pääkatu Avenue des Champs-Elyseés. [1]

Kiertoliittymien määrä Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääkaupunkiseudulla oli vuoden 2007 lopussa 49 kiertoliittymää, joista kyseisenä vuonna valmistui yhdeksän Helsinkiin. Ennen vuotta 1993 niitä oli seudulla vain muutamia, esimerkiksi keskustassa Kaisaniemen liikenneympyrä Kaisaniemen-, Unionin- ja Liisankatujen risteyksessä sekä Vihdintien liikenneympyrä Haagan ja Pitäjänmäen rajalla. Vuodesta 1993 lähtien kiertoliittymiä on rakennettu jatkuvasti lisää.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiertoliittymä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.