Kiertoliittymä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liikenneympyrästä varoittava liikennemerkki.
Animaatio kiertoliittymästä.

Kiertoliittymä eli liikenneympyrä on teiden tai katujen risteyskohtaan rakennettu ympyränmuotoinen liittymäjärjestely, jonka liikennevirta oikeanpuoleisen liikenteen maassa on vastapäivään ja vasemmanpuoleisen liikenteen maassa kellonsuuntaan eli myötäpäivään.

Nykyaikainen liikenneympyrä on kehitetty Ison-Britannian liikennetutkimuskeskuksessa 1960-luvulla. Nykyaikaisessa liikenneympyrässä väistämisvelvollisuus on liittymään saapuvalla. Liikenneympyrään saavuttaessa ei tarvitse käyttää suuntavilkkua, sillä mahdollisia ajosuuntia on vain yksi eli liikenteen kierron suuntaan.[1]

Lähtiessään liikenneympyrästä ajoneuvo on aina oikealle kääntyvä, ja näin ollen pakotettu käyttämään suuntavilkkua. Suuntavilkku on myös osoitus siitä, että vastakkaisesta suunnasta tuleva ajoneuvo pääsee ajamaan kiertoliittymään ilman sitä odotusviivettä, joka syntyy ajoneuvon kuljettajan tarkkaillessa tilannetta ollessaan epävarma siitä, mitä vasemmalta tulevan liikenneympyrässä olevan ajoneuvon kuljettaja aikoo tehdä. Liikenneympyrä toimii siis vetoketjun tavoin, ja vähentää ajoneuvon joutokäyntiä liikennevalo-ohjattuun risteykseen verrattuna. Näin ollen liikenneympyrä on myös ympäristöystävällisempi ratkaisu toteuttaa kahden tai useamman tien risteys.

Parantuneen liikenteen sujuvuuden lisäksi liikenneympyrä on perinteistä risteystä turvallisempi, sillä ajoneuvojen on pakko käyttää pienempiä nopeuksia ja usein risteyksessä tapahtuvat suorat kylkitörmäykset ovat mahdottomia kohtaavien ajoneuvojen ollessa aina lähes samansuuntaisia.

Pääkaupunkiseudulla oli v. 2007 lopussa 49 liikenneympyrää, joista kyseisenä vuonna valmistui yhdeksän Helsinkiin. Liikenneympyröiden määrä on kasvanut pk-seudulla jatkuvasti vuodesta 1993 alkaen. Sitä ennen Helsingissä oli vain yksi "virallinen" liikenneympyrä, Vihdintien liittymä Etelä-Haagassa, joka oli Suomen ensimmäinen liikenneympyrä.lähde?

Yksi maailman suurimpia ja kuuluisimpia liikenneympyröitä on Pariisin Riemukaaren ympärillä kulkeva liikenneympyrä, johon päättyy mm. Pariisin pääkatu Avenue des Champs-Elyseés. [2]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kiertoliittymä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.