Sörnäisten kruununmakasiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sörnäisten kruununmakasiini
Vasemmalla Junatie, joka jatkuu Teollisuuskatuna Pasilaan. Sen ylittää Hämeentien silta.
Vasemmalla Junatie, joka jatkuu Teollisuuskatuna Pasilaan. Sen ylittää Hämeentien silta.
Osoite Hämeentie 39a
Sijainti Hermanninmäki, Helsinki[1]
Koordinaatit 60.189465°N, 24.964863°E
Valmistumisvuosi 1892[2]
Suunnittelija Hjalmar Åberg[2]
Omistaja Helsingin kaupunki
Julkisivumateriaali tiili
Kerrosluku 3

Yksi Venäjän vallan aikana Suomeen rakennetuista kruununmakasiineista, jotka toimivat viljavarastoina.

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Näkymä Lautatarhankadulta.

Sörnäisten kruununmakasiini on Helsingin Hermanninmäellä Hämeentien varrella sijaitseva varastorakennus, joka rakennettiin vuonna 1892 viljavarastoksi,[2] ja on yksi Venäjän vallan aikana Suomeen rakennetuista kruununmakasiineista. Nuoren tammisaarelaisen arkkitehdin Hjalmar Åbergin suunnittelema punatiilinen rakennus toimi alkuperäisessä tarkoituksessaan maaveron poistumiseen vuoteen 1925 asti,[2] jolloin luovuttiin myös kruununjyvien kantamisesta. Vuosien 1926–1960 aikana kruununmakasiini oli valtion kuritushuone ja vuosina 1960–1981 Valtion hankintakeskuksen varasto.[2] Vuonna 1981 Suomen valtio lahjoitti rakennuksen Helsingin kaupungille, joka on käyttänyt sitä muun muassa kaupunginmuseon konservointitilana.[3]

Rakennuksessa on kolme kerrosta. Junatien ylittävälle sillalle Hämeentielle näkyy vain rakennuksen päädyn yläosa, ja julkisivu hahmottuu parhaiten Junatieltä ja Pääskylänkadulta käsin. Hämeentiellä on kuitenkin makasiinin ainoa käytössä oleva sisäänkäynti.[4] Rakennuksen eteläpuolella oli aikoinaan lastauslaituri,[4] jossa viljaa vastaanotettiin nykyisen Junatien kohdalla kulkeneen Sörnäisten satamaradan vaunuista.

Nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makasiini on historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittävä,[4] mutta sitä ei kuitenkaan ole suojeltu. Huonokuntoinen rakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2006 asti.[4] Uusiokäyttöä ovat hankaloittaneet muun muassa ikkunoiden vähäinen määrä, melu, päästöt ja tärinä liikenteen solmukohdassa, haitta-aineet sekä pysäköinnin ja huoltoliikenteen järjestäminen.[4] Tapahtumajärjestäjät ja järjestöt ovat toivoneet saavansa tilan hyötykäyttöön ja ehdottaneet sen muuttamista kulttuuritilaksi.[3] Rakennuksesta on puhuttu potentiaalisena alakulttuurikeskuksena, kuten Helsingissä aikaisemmin sijanneet VR:n makasiinit ja Lepakko.[5] Tapahtumia on järjestetty makasiinin parkkipaikalla.[5]

Junatien suunnittelukilpailun voittajaehdotuksessa rakennuksesta tulee osa Itäbaana-verkkoa: pyöräliikenne kulkee poikittaissuunnassa makasiinin läpi Teollisuuskadun ja Kalasataman välissä.[6] Baanayhteys rakennuksen läpi edellyttäisi kuitenkin Hämeentien sillan leventämistä tai uusimista.[7] Kaupungin tavoite on saada makasiini myytyä 2020-luvun aikana, kunhan alueen liikennejärjestelyt selkeytyvät.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osa-aluejako Helsingin karttapalvelu. Viitattu 6.7.2021.
  2. a b c d e Hämeentie 39 a, kuvattu Junatieltä 1969. Helsingin kaupunginmuseo. Viitattu 6.7.2021.
  3. a b Vehkasalo, Jussi: "Hanke ei ole helppo" – Autoruuhkien keskellä nököttävästä tsaarinajan jäänteestä halutaan "yhden euron" kulttuurikeskus Helsinkiin Helsingin Uutiset. 28.2.2020. Viitattu 6.7.2021.
  4. a b c d e Junatie – väyläympäristöstä kaupunkitilaksi | Ilmoittautumiskutsukilpailu (pdf) (s. 26 Rakennettu ympäristö) 2019. Helsingin kaupunki. Viitattu 6.7.2021.
  5. a b c Jompero-Lahokoski, Sanna: Tästä rakennuksesta on toivottu uutta Lepakkoa tai VR:n makasiinia – hanke jäi kaupungin muiden suunnitelmien jalkoihin Helsingin Uutiset. 21.9.2022. Viitattu 23.9.2022.
  6. Crossroads (jpg) (”Crossroads”-suunnitteluehdotuksen ilmakuva, punainen viiva viittaa baanakäytävään) hel.fi. Viitattu 6.7.2021.
  7. Junatie – väyläympäristöstä kaupunkitilaksi | Arvostelupöytäkirja (pdf) (s. 15 Pyöräliikenteen ratkaisut) Suomen Arkkitehtiliitto. 17.10.2019. Helsingin kaupunki. Viitattu 6.7.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]