Sturenkatu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sturenkatu
Sturegatan
Sturenkadun alkupäätä kevätpäivänä, oikealla Josafatinkatu.
Sturenkadun alkupäätä kevätpäivänä, oikealla Josafatinkatu.
Kaupunki Helsinki
Tieluokka pääkatu[1]
Pituus 1,6 km
Alkupiste Helsinginkatu (Alppila)
Päätepiste Hämeentie (Vallila) (1,6 km)
Kaistaluku pääosin nelikaistainen
Katso myös Sturenkatu Commonsissa

Sturenkatu (ruots. Sturegatan) on yksi Helsingin pääkaduista. Se on Helsingin itäisen kantakaupungin tärkeä poikittaiskatu. Sturenkatu alkaa Helsinginkadulta Alppiharjun kaupunginosasta, Linnanmäen huvipuiston eteläpuolelta, jatkuu koilliseen Vallilan kaupunginosan läpi ja päättyy Hämeentiehen. Se jakaa Alppiharjun Alppilaan ja Harjuun.

Sturenkatu on saanut nimensä Sture-sukuun kuuluneiden Ruotsin valtionhoitajien, Sten Sture vanhemman, Sten Sture nuoremman ja Svante Sturen mukaan. Katu kuuluu Kalliossa ja Alppiharjussa olevien historiallisten merkkihenkilöiden mukaan nimensä saaneiden katujen ryhmään. Suomenkieliseksi nimeksi vahvistettiin vuonna 1909 Sturekatu ja vuonna 1928 nykyinen kirjoitusasu.[2]

Poikkikadut lounaasta koilliseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sturenkatua idän suuntaan, Kulttuuritalo vasemmalla (ei näy kuvassa).
Sturenkadun ja Porvoonkadun risteys.

(Sulkuihin merkittyjen katujen Sturenkadun-puoleinen pää on katkaistu autoliikenteeltä, mutta kaupunkikuvallisesti ja jalankulkijoiden kannalta nekin ulottuvat Sturenkatuun saakka.)

  • Wallininkatu (oikealle); (Josafatinkatu etuoikealle)
  • Kalliolanrinne (oikealle)
  • Kirstinkatu (oikealle)/Kirstinkuja (vasemmalle)
  • Porvoonkatu
  • (Itäinen Brahenkatu oikealle/Viipurinkatu vasemmalle)
  • Aleksis Kiven katu
  • Teollisuuskatu (alittaa Sturenkadun maasillan)
  • Elimäenkatu (vasemmalle)
  • Nilsiänkatu (vasemmalle)/Roineentie (oikealle)
  • Virtaintie (oikealle)
  • (Puijonkatu vasemmalle)/Keuruuntie (oikealle)
  • Vanajantie (oikealle)
  • Mäkelänkatu
  • Inarintie (oikealle)
  • Kangasalantie
  • Sammatintie (vasemmalle)

Julkinen liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sturenkadulla on vilkas kaukobussiliikenne. Sitä kautta kulkevat lähes kaikki Kampista lähtevät kaukoliikenteen bussit Tuusulanväylän (Tuusula, Järvenpää), Lahdenväylän (Lahti, Jyväskylä, Mikkeli), Porvoonväylän (Porvoo) ja Itäväylän (Kouvola, Kotka) suuntiin.

Sturenkadulla on raitiovaunukiskot Porvoonkadun risteyksen ja Hämeentien välisellä osuudella, mutta niitä ei käytetä tällä hetkellä varsinaiseen linjaliikenteeseen raitiolinja 1:n siirryttyä ajamaan Sörnäisten kurvin kautta. Sturenkadun ylittää kuitenkin edelleen usea raitiolinja: linja 3 Porvoonkadun kohdalla, linja 9 Aleksis Kiven kadun kohdalla ja linjat 1 ja 7 Mäkelänkadun kohdalla. Sturenkatua sivuavat myös linjat 1 ja 8 Helsinginkadun risteyksessä ja linjat 6 ja 8 Hämeentien risteyksessä.

Rakennuksia, puistoja ja patsaita lounaasta koilliseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meiran kahvipaahtimo sijaitsee Sturenkadun ja Aleksis Kiven kadun risteyksessä.

Merkittäviä rakennuksia Sturenkadun varrella on muun muassa Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo. Lenininpuisto sijaitsee Kulttuuritalon pohjoispuolella, ja sinne on kulkuyhteys Sturenkadulta. Kalliolan setlementin ja kansalaisopiston rakennus sijaitsee Sturenkadun toisella puolella vastapäätä Kulttuuritaloa. Porvoonkadun risteyksessä on Työläisnaisen patsas ja sen ympärillä pieni Työläisäidinpuisto.

Pasilan konepajan laaja tontti rajoittui itäpäässään Sturenkatuun. Paikalle on rakennettu vuosina 2007–2016 uusi asuntoalue Konepaja. Sturenkadun varteen nousi myöhemmin Fredriksberg-niminen liiketalokokonaisuus, johon MTV muutti Ilmalasta vuoden 2022 joulukuussa.[3][4]

Sturenkatu 16:ssa oli 1930-luvulta 1980-luvulle HM:n eli Helsingin Meijeriliikkeen suuri leipomo, kunnes tilalle nousi Telen pääkonttori, Teletalo. Sen julkisivuun jätettiin muistumia teollisuushistoriasta.[5]

Teollisuuskadun ja Roineenkadun välissä Sturenkadun itäpuolella sijaitsee juuri ennen talvisotaa rakennettu, nyt suojeltu Ole Gripenbergin piirtämä funkkisrakennus, jossa toimi 1980-luvulle asti Oy Volvo-Auto Ab. Kaarikattoinen talo saneerattiin 2020-luvun taitteessa Hasan-markkinointiviestintäkonsernin käyttöön.[6][7]

Puijonkatujen välissä Sturenkadun vasemmalla puolella sijaitsee pienehkö Puijon puistikko.

Paavalinkirkko sijaitsee lähellä Sturenkadun ja Hämeentien risteystä Paavalinpuiston takana. Puistossa sijaitsee Niilo Rikulan veistämä nyrkkeilijä Gunnar Bärlundin patsas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pääkadut Helsingin karttapalvelu. Viitattu 18.4.2022.
  2. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, 1970, s. 138.
  3. Koski, Sami: Jättiyllätys! Maikkari muuttaa uuteen osoitteeseen – uusi koti Helsingin hipsterialueella Iltalehti. 13.8.2020. Viitattu 18.10.2020.
  4. Peltomäki, Pyry-Jukka: MTV muuttaa ympäristöystävällisempiin tiloihin – tältä näyttää uudessa Pöllölaaksossa: Linnunpönttöjä, hyönteishotelleja sekä huipputeknologiaa MTV Uutiset. 30.6.2022. Viitattu 25.10.2022.
  5. Toppari, Kirsti: Teletalossa jäljellä vanhaa leipomoa. (Helsingin korttelit kertovat osa 41) Helsingin Sanomat, 23.12.1990, s. 13. Näköislehti (maksullinen).
  6. Sturenkatu 21 Helsinki; Entinen Oy Volvo Auto Ab Helsingin kaupunginmuseo, Finna.fi. Viitattu 30.1.2024.
  7. Hasan-ryhmä workspace.fi. Viitattu 30.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]