Destia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Destia Oy
Destia wordmark.svg
Tunnuslause Destia - Toimivampi maailma,
Destia - Building the Bigger Picture
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2008
Toimitusjohtaja Arto Pohjonen v.t.[1]
Kotipaikka Vantaa
Toimiala infra-ala
Liikevaihto 493,2 milj. € (2016)
Liikevoitto 14,1 milj. € (2016)
Henkilökuntaa 1 492 (2016)
Tytäryhtiöt Destia Kalusto Oy,
Finnroad Oy,
Destia Eesti As,
Turgel Grupp As,
Destia Sverige Ab
Omistaja Ahlström Capital
Kotisivu destia.fi

Destia Oy (entinen Tieliikelaitos) on tienrakennuksen infrastruktuurialan yritys. Se aloitti toimintansa osakeyhtiönä 1. tammikuuta 2008, jolloin Tieliikelaitos (ent. Tielaitos/Tuotanto, ent. Tie- ja vesirakennuslaitos, ent. Tie- ja Vesirakennushallitus, ent. Kuninkaallinen Koskenperkauslautakunta) yhtiöitettiin Destia Oy:ksi. Destia oli Suomen valtion omistuksessa kevääseen 2014 saakka, jolloin se myytiin Ahlström Capital -sijoitusyhtiölle 148 miljoonalla eurolla.[2]

Destia rakentaa, ylläpitää ja suunnittelee liikenneväylien sekä liikenne- ja teollisuusympäristöjen lisäksi kokonaisia elinympäristöjä. Yrityksen toimialana on rakennusalan palvelutoiminta, teollisuus- ja ympäristöpalvelut sekä liikenteen palvelut ja näihin liittyvät tuotteet. Sen asiakkaina ovat muun muassa teollisuus- ja liikeyritykset, kunnat ja kaupungit sekä valtionhallinnon organisaatiot. Destia-konserni koostuu emoyhtiö Destia Oy:stä sekä tytäryhtiöistä.

Eduskunta myönsi 9. lokakuuta 2009 hallitukselle luvan luopua Destian osake-enemmistöstä äänin 103-61.[3] Valtioneuvosto päätti 15. lokakuuta 2009 eriyttää Destian lauttaliiketoiminnan erilliseksi kokonaan valtion omistamaksi valtionyhtiöksi. Sektorilla toimiva henkilöstö siirtyi vanhoina työntekijöinä vuoden 2010 alussa aloittaneen Suomen Lauttaliikenne Oy:n palvelukseen.[4][5] Vuoden 2011 maaliskuussa NCC Roads osti Destian asfalttipäällystepuolen liiketoiminnan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Destian historia ulottuu yli 200 vuoden päähän: vuosina 1799–1809 Suomessa toimi Kustaa IV Aadolfin perustama Kuninkaallinen Suomen Koskenperkausjohtokunta. Suomen itsenäistymisen myötä vuonna 1925 perustettiin Tie- ja vesirakennushallitus (TVH), joka jatkoi tieverkon kehittämistä ja rakentamista.

TVH:ta seurasi TVL ja Tielaitos.

Vuonna 1998 Tielaitoksen hallinnolliset viranomaistehtävät ja varsinainen tienpito erotettiin toisistaan hallinnoksi ja tuotannoksi. Tuotanto, suunnittelu, rakentaminen ja kunnossapito olivat kuitenkin edelleen osa viranomaistoimintaa. Vuosien 1998–2000 aikana Tielaitos valmistautui avoimeen kilpailuun.

Tielaitoskausi Suomen yleisten teiden historiassa päättyi vuonna 2001, jolloin tuotanto ja hallinto erotettiin lopullisesti kahdeksi erilliseksi organisaatioksi. Tielaitoksen tehtävää vastuullisena tienpitäjänä ja tienpidon tilaajana jatkoi Tiehallinto. Entinen Tielaitoksen tuotanto siirtyi Tieliikelaitoksen nimellä kilpailemaan tiealan urakoista muiden maarakennusyrittäjien kanssa. Kilpailu avautui asteittain, kunnes 1.1.2005 Tieliikelaitos astui täysin avoimeen kilpailuun.

Destia-nimi syntyi ystävänpäivänä 14.2.2007, kun Tieliikelaitos otti käyttöön sen markkinointinimenään. Nimi voidaan juontaa latinan sanasta destinatus ("päättäväisyys") tai englannin sanasta destination ("määränpää"). Uusi nimi valittiin henkilöstön ja asiakkaiden keskuudessa toteutettujen haastattelujen ja testien perusteella ja tarkoituksena on olla kansainvälinen, erottuva ja positiivinen, mutta silti suomalaisen suuhun sopiva nimi. [6]

Vuoden 2008 alussa Destiasta tuli valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka perustettiin jatkamaan Tieliikelaitoksen liiketoimintaa.

Destia siirtyi Ahlström Capitalin omistukseen 1.7.2014 Ahlström Capitalin ostettua Destia Oy:n koko osakekannan Suomen valtiolta.

Toimialat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Destian alueelliset tulosyksiköt, joiden palveluina ovat infrarakentaminen ja -hoito, ovat Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Lounais-Suomi, Itä-Suomi ja Pohjoiskalotti sekä toiminnalliset tulosyksiköt: Rata (sisältäen Destia Kalusto Oy:n), Kivi (sisältäen päällystämisen, kallio- ja kiviainestoiminnan) ja Asiantuntijapalvelut (sisältäen suunnittelun, mittaamisen ja kansainvälisen konsultoinnin).

Avainluvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2016 (milj. euroa)

 • Liikevaihto 493,2
 • Liiketulos 14,1
 • % liikevaihdosta 2,9
 • Tilikauden tulos 5,7
 • % liikevaihdosta 1,2
 • Sijoitetun pääoman tuotto, % 11,1
 • Omavaraisuusaste, % 33,5
 • Nettovelkaantumisaste, % 35,3
 • Henkilöstö keskimäärin 1 492 0

Kohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä Destia rakentaa, ylläpitää ja suunnittelee muun muassa seuraavia kohteita

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jussi Virkkunen: Destian toimitusjohtaja jättää tehtävänsä välittömästi, Yle.fi, uutiset 7.8.2017
 2. Valtio myy Destian yksityiselle sijoitusyhtiölle Yle Uutiset. 26.5.2014. Viitattu 26.5.2014.
 3. Helsingin Sanomat, 9.10.2009, "Hallitus sai luvan myydä Destian"
 4. Lamminsivu, Saana: M/S KCL Ballerina. Merimies, 13.11.2009, nro 7, s. 15. Helsinki: Suomen Merimies-Unioni SMU ry.
 5. Suomen Lauttaliikenne Oy irtaantui Destiasta omaksi yrityksekseen 1.1.2010. Viitattu 22.7.2010.
 6. Tiennäyttäjä, Tiehallinnon tie- ja liikennealan tutkimus- ja kehitystyölehti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiuutiset
Wikiuutisissa on aiheeseen liittyvä uutinen: