Kumtähden kenttä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kumtähden kenttä

Kumtähden kenttä (tai Kumtähdenkenttä[1]; ruots. Gumtäkts äng) on pieni puistoalue Helsingin Toukolassa. Se sijaitsee Hämeentien ja Kustaa Vaasan tien välissä näiden haarautumiskohdan pohjoispuolella, noin kolme kilometriä Helsingin keskustasta pohjoiskoilliseen. Lähellä Kustaa Vaasan tien toisella puolella sijaitsee nykyisin Helsingin yliopiston Kumpulan kampus.

Vielä 1800-luvulla Kumtähden kenttä oli selvästi kaupungin ulkopuolella, joskin kaupunkiin johtavan tien varrella. Ylioppilaat pitivät siellä useita kertoja kevätjuhlan kukanpäivänä 13. toukokuuta. Kuuluisin näistä juhlista pidettiin vuonna 1848, jolloin myös Maamme-laulu esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti. Paikalle pystytettiin tapahtuman satavuotispäivänä 13. toukokuuta 1948 Erik Bryggmanin ja Viktor Janssonin suunnittelema muistomerkki, jonka kustansivat Pro Helsingfors -säätiö ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta[2].

Välillä puiston nimenä on ollut myös Toukoniitty (ruots. Majängen), joka viittasi toukokuussa pidettyihin kevätjuhliin, kuten myös kaupunginosan nimi Toukola (ruots. Majstad).[3] Vuonna 1998 vanha nimi kuitenkin palautettiin viralliseen käyttöön[1] Paikka kuului alkujaan Kumpulan kartanon maihin, ja nimi johtuu kartanon ruotsinkielisestä nimestä Gumtäkt, joka on myös Kumpulan kaupunginosan ruotsinkielisenä nimenä. Nykyisin Kumpulan ja Toukolan kaupunginosien välinen raja kulkee kuitenkin Kustaa Vaasan tietä pitkin, ja näin ollen puisto luetaan kuuluvaksi Toukolaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://ptp.hel.fi/kaavat/10240.pdf Arabianrannan asemakaava (kaavakartassa on Kumtähden kentän kohdalla myös nimi Toukoniitty, jonka päällä on risti osoittamassa, että nimi poistettiin käytöstä)
  2. Maamme-laulun muistomerkki Julkiset veistokset -tietokanta] Helsingin kaupungin taidemuseo.
  3. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, 1970