Tekniikan museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingin Tekniikan museota. Tukholman Tekniikan museosta ja Tampereen teknillisestä museosta on eri artikkelit.
Tekniikan museo
Panoraamakuva putousalueelta, taustalla Voimalamuseo.
Panoraamakuva putousalueelta, taustalla Voimalamuseo.
Perustettu 1969
Sijainti Vanhakaupunki, Helsinki
Koordinaatit 60°12′59″N, 024°58′57″E
Vierailijoita vuodessa 40 451 (2018)[1]
Kotisivut www.tekniikanmuseo.fi

Tekniikan museo on Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitseva, vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa ja esittelee suomalaisen teknisen alan kehitystä kuvaavaa aineistoa. Tekniikan museota ylläpitää yksityinen Tekniikan museon säätiö.

Tekniikan Museo sijaitsee Helsingin Vanhankaupunginlahden rannalla Vantaanjoen suulla. Tekniikan museo kuuluu liikenteen ja viestinnän alan museoiden Trafiikki-museot-verkostoon.[2]

Oikealla Voimalamuseo, josta johtaa putouksen yli silta Tekniikan museoon.

Tekniikan museo sijaitsee kolmessa rakennuksessa, joissa toimi 1960-luvulle saakka Helsingin vesilaitos, joka puhdisti Vantaanjoen vettä talouskäyttöön. Museon perusnäyttelyt sijaitsevat pyöreässä hallissa, joka on peräisin 1870-luvulta ja siten vesilaitoksen vanhin rakennus.

Museon näyttelyt kuvaavat tekniikan ja teollisuuden vaiheita Suomessa sekä niiden kehityksen vaikutusta yhteiskuntaan, kulttuuriin ja ihmisten elinoloihin. Ensimmäiset näyttelyt museossa avattiin vuonna 1972, ja ne käsittelivät muun muassa turbiineja, vesivoimaa, sähkövoimaa ja graafista alaa. Tämänhetkisten pysyvien näyttelyiden teemoja ovat metsäteollisuus, kemia, hissitekniikka ja vedenpuhdistus. Museossa järjestetään lisäksi vaihtuvia näyttelyitä. Museon perusnäyttelyuudistus toteutuu vaiheittain vuosina 2015–2017.

Kesäisin auki olevassa Pikasuodatinhallissa on nähtävillä 1930-luvun asuun entisöityä vedenpuhdistustekniikkaa altaineen ja pumppuineen. Kosken länsirannalla sijaitseva Helen Oy:n omistama Voimalamuseo oli osa vesilaitoksen toimintaa ja tuottaa nykyisin ympäristöpennisähköä kotitalouksille. Tekniikan museo vastaa Voimalamuseon museotoiminnoista.

Museon kolmannessa rakennuksessa Punatiilihallissa toimivat toistaiseksi museon kokoustila Auditorio sekä Opetusviraston ja Taloudellisen tiedotustoimiston TATin Yrityskylä Helsinki -oppimisympäristö koululaisille.

Kokoelmat, kirjasto ja julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekniikan museon kokoelmissa on lähes 50 000 esinettä, joista vain pieni osa on näyttelyissä esillä. Eräs merkittävimpiä kokoelman esineitä on Elektroninen SarjaKOmputaattori ESKO, Suomen ensimmäinen tietokone. Esinekokoelman lisäksi Tekniikan museolla on noin 46 000 valokuvan, negatiivin ja dian kokoelma. Kuvakokonaisuuksista merkittävimmät ovat Strömberg-kokoelma ja Eric Tigerstedt -kokoelma.

Museon kirjasto sisältää yli 45 000 teollisuuden ja tekniikan alan kirjaa ja kausijulkaisua. Keskeisimpiä ovat konetekniikkaa ja sähkötekniikkaa käsittelevät teokset sekä teknisten laitteiden käyttöoppaat.

Museo julkaisee sarjaa Tekniikan museon julkaisuja.

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahtaiden tilojen vuoksi museolla on vuokralla varastotilaa Karkkilasta ja Jyväskylästä.[3]

Tekniikan museon suodatinhalli kärsi tulipalosta keväällä 2008.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museotilasto - Tilastohaku (Valitse tilastotieto* -kohdasta valittu museoksi Suomen valokuvataiteen museo, näytettäväksi taustatiedoksi Museotyyppi ja näytettäviksi muuttujiksi Kaikki käynnit yhteensä, Ilmaiskäynnit yhteensä ja Maksetut käynnit yhteensä) Museoviraston museotilasto, museotilasto.fi. Viitattu 11.6.2020.
  2. Trafiikki-museot ry
  3. Kokoelmapoliittinen ohjelma (Pdf) 2015. Tekniikan museo.
  4. Tekniikan museon palovauriot jäivät pelättyä pienemmiksi, Hs.fi (Arkistoitu versio, Archive.is)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]