Lusto (museo)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luston päärakennus oikealla ja laajennusosa vasemmalla.

Lusto – Suomen Metsämuseo on valtakunnallinen metsäalan erikoismuseo ja tiedekeskus Savonlinnan Punkaharjulla. Vuonna 1994 avatun museon taustalla toimii Suomen Metsämuseosäätiö, joka perustettiin vuonna 1988. Lusto on avoinna ympäri vuoden, ja vuosittain museossa vierailee 35 000 kävijää. Lusto on myös yksi Suomen suurimpia erikoismuseoita.

Lusto-rakennus on valittu näytteeksi suomalaisesta 1900-luvun modernista arkkitehtuurista, joten museo on rakennuksenakin merkittävä käyntikohde. Lehtikuusella vuoratun betonirunkoisen rakennuksen pääsuunnittelijat ovat arkkitehdit Rainer Mahlamäki ja Ilmari Lahdelma.

Luston uusi laajennusosa, Iso-Samperin halli, on puurunkoinen ja puulla sisältä sekä ulkoa katettu. Hallin rakenteissa on käytetty uuden teknologian ja tuotekehityksen suomia mahdollisuuksia. Kantavat rakenteet on piilotettu katteiden sisään, ja katon muotokieli tuo mieleen vanhan puukirkon.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtakunnallisena metsäalan erikoismuseona Lusto tallentaa laajasti metsä- ja puutalouteen, metsän monikäyttöön ja metsäkulttuuriin liittyvää aineistoa.

Luston kokoelmat on perustettu vuonna 1991, ja niitä kartutetaan jatkuvasti. Esinekokoelmassa on noin 10 000 esinettä. Merkittävimmän uuden kokoelman muodostavat isot metsäkoneet, joita on kerätty vuodesta 2000 alkaen.[1] Lustossa on myös Suomen laajin metsätalouden ja metsien käytön historiaan liittyvä valokuvakokoelma, joka käsittää yli 250 000 kuvaa ja negatiivia.

Valokuvia, esinekuvia sekä niihin liittyviä tietoja voi selata museotietokanta Kantapuussa.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luston laajennusosa, taustalla moottorisahapylväs.

Luston näyttelyt kertovat ihmisen ja metsän välisestä vuorovaikutuksesta sekä metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Laaja perusnäyttely esittelee metsä- ja puutalouden lisäksi metsän muita käyttömuotoja ja niihin liittyviä perinteitä, metsätyötä, metsän antimia sekä Suomen ja maailman metsiä. Perusnäyttelyn kohokohtana on Hiljaisuuden huone, joka on huipputekniikan avulla luotu virtuaalinen luontoelämys.

Luston laajennusosa, noin tuhannen neliömetrin kokoinen ”Iso-Samperin halli”, avattiin toukokuussa 2008. Näyttelyhalliin sijoittuu metsänkorjuun, metsätalouden ja -teollisuuden kehityksestä kertova Koneaika-näyttely, jossa on esillä suuria metsäkoneita ensimmäisistä harvestereista uusimpiin malleihin saakka.[2] Esillä ovat muun muassa Kävelevä metsäkone Plusjack[3] ja amfibiolentokone Republic RC-3 Seabee OH-EGA[4]. Laajennuksen jälkeen Lustossa on näyttelytilaa noin 2 500 neliömetriä. Vuosittain Lustossa on esillä useita erikoisnäyttelyitä, jotka kertovat monipuolisesti metsäkulttuurin eri osa-alueista.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lustossa järjestetään ympäri vuoden metsään ja metsäkulttuuriin liittyviä työnäytöksiä, teemapäiviä ja tapahtumia. Tapahtumissa vaalitaan perinteitä ja kuullaan ajankohtaisista uutuuksista sekä siirretään metsätietoa ja -taitoa eteenpäin. Keväällä järjestetään erityisiä työpajaviikkoja koululaisryhmille. Lustossa toimii myös ravintola ja museokauppa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metsäkoneet Luston kokoelmissa (Luston verkkosivu) lusto.fi.
  2. Metsätyönjätit ovat esillä Luston Koneajassa (Forest.fi, Suomen Metsäyhdistyksen verkkosivu) forest.fi.
  3. John Deere lahjoitti kävelevän Plusjack-metsäkoneen Lustolle (Luston verkkosivu) lusto.fi.
  4. Seabee -amfibiolentokone nyt esillä Lustossa (Luston verkkosivu) lusto.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]