Lusto (museo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lusto
Lusto – Suomen MetsämuseoView and modify data on Wikidata
Luston päärakennus oikealla ja laajennusosa vasemmalla.
Luston päärakennus oikealla ja laajennusosa vasemmalla.
Tyyppi metsämuseo
Osoite Lustontie 1, 58450 Punkaharju [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti PunkaharjuView and modify data on Wikidata
Perustettu 1994
Ylläpitäjä Suomen Metsämuseosäätiö
Kotisivut lusto.fiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 61°47′57″N, 029°19′19″E
Kartta
Lusto

Suomen Metsämuseo Lusto[2] on valtakunnallinen metsäalan ja metsäkulttuurin vastuumuseo Savonlinnan Punkaharjulla. Vuonna 1994 avatun museon taustalla toimii Suomen Metsämuseosäätiö, joka perustettiin vuonna 1988. Lusto on avoinna ympäri vuoden, ja vuosittain museossa vierailee 35 000 – 40 000 kävijää. Lusto on myös yksi Suomen suurimpia erikoismuseoita.lähde?

Lusto-rakennus on valittu näytteeksi suomalaisesta 1900-luvun modernista arkkitehtuurista, joten museo on rakennuksenakin merkittävä käyntikohde. Lehtikuusella verhoillun betonirunkoisen rakennuksen pääsuunnittelijat ovat arkkitehdit Rainer Mahlamäki ja Ilmari Lahdelma.[3]

Luston laajennusosa Iso-Samperin halli on puurunkoinen ja verhoiltu puulla sisältä ja ulkoa. Hallin rakenteissa on käytetty uuden teknologian ja tuotekehityksen suomia mahdollisuuksiaselvennä. Kantavat rakenteet on piilotettu verhoilun sisään, ja katon muotokieli tuo mieleen vanhan puukirkon.lähde?

Valtakunnallisena metsäalan erikoismuseona Lusto tallentaa metsä- ja puutalouteen, metsän monikäyttöön ja metsäkulttuuriin liittyvää aineistoa.lähde?

Luston kokoelmat on perustettu vuonna 1991, ja niitä kartutetaan jatkuvasti. Esinekokoelmassa on noin 10 000 esinettä. Merkittävimmän uuden kokoelman muodostavat isot metsäkoneet, joita on kerätty vuodesta 2000 alkaen.[4] Lustossa on myös Suomen laajin metsätalouden ja metsien käytön historiaan liittyvä valokuvakokoelma, joka käsittää yli 250 000 kuvaa ja negatiivia.lähde?

Valokuvia, esinekuvia sekä niihin liittyviä tietoja voi selata museotietokanta Kantapuussa.

Luston laajennusosa, taustalla moottorisahapylväs.

Luston näyttelyt kertovat ihmisen ja metsän välisestä vuorovaikutuksesta sekä metsän merkityksestä suomalaisten elämässä. Laaja perusnäyttely esittelee metsä- ja puutalouden lisäksi metsän muita käyttömuotoja ja niihin liittyviä perinteitä, metsätyötä, metsän antimia sekä Suomen ja maailman metsiä.lähde?

Luston laajennusosa, noin tuhannen neliömetrin kokoinen ”Iso-Samperin halli”, avattiin toukokuussa 2008. Näyttelyhalliin sijoittuu metsänkorjuun, metsätalouden ja -teollisuuden kehityksestä kertova Koneaika-näyttely, jossa on esillä suuria metsäkoneita ensimmäisistä harvestereista uusimpiin malleihin saakka.[5] Esillä ovat muun muassa Kävelevä metsäkone Plusjack[6] ja amfibiolentokone Republic RC-3 Seabee OH-EGA[7]. Laajennuksen jälkeen Lustossa on näyttelytilaa noin 2 500 neliömetriä. Vuosittain Lustossa on esillä useita erikoisnäyttelyitä, jotka kertovat monipuolisesti metsäkulttuurin eri osa-alueista.lähde?

Lustossa järjestetään ympäri vuoden metsään ja metsäkulttuuriin liittyviä työnäytöksiä, teemapäiviä ja tapahtumia. Tapahtumissa vaalitaan perinteitä ja kuullaan ajankohtaisista uutuuksista sekä siirretään metsätietoa ja -taitoa eteenpäin. Keväällä järjestetään erityisiä työpajaviikkoja koululaisryhmille. Lustossa toimii myös museoravintola Nila[8] ja museokauppa.

  1. The Finnish Forest Museum Lusto, Suomen Metsämuseo Lusto (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Suomen Metsämuseo Lusto Suomen Metsämuseo Lusto. Viitattu 21.4.2023.
  3. Lusto, Finnish Forest Museum and Information Centre Helsinki: Lahdelma & Mahlamäki architects. Viitattu 21.4.2023. (englanniksi)
  4. Metsäkoneet Luston kokoelmissa Lusto.fi. Arkistoitu 10.10.2006.
  5. Metsätyönjätit ovat esillä Luston Koneajassa Forest.fi. [vanhentunut linkki]
  6. John Deere lahjoitti kävelevän Plusjack-metsäkoneen Lustolle (Luston verkkosivu) lusto.fi. [vanhentunut linkki]
  7. Seabee -amfibiolentokone nyt esillä Lustossa Lusto.fi. [vanhentunut linkki]
  8. Museoravintola Nila (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]