Hakkuukone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harvesteri työssään (Timberjack 1070 D)

Hakkuukone eli harvesteri on metsätraktori, joka tekee kaikki hakkuun työvaiheet kaadosta pinoamiseen. Puhekielessä hakkuukoneesta käytetään myös nimitystä moto (monitoimikone).

Tyypillisiä harvesterin pääosia ovat hakkuulaite, nosturi, hytti sekä etu- ja takarunko. Harvesteripäätä kannatteleva nosturi ja hytti sijaitsevat eturungolla, kun taas moottori sekä pääosa hydrauliikasta on sijoitettu takarungolle. Yleensä harvesteri on runko-ohjattu (runko taittuu akselien välistä). Pintapainetta ja likkumiskykyä maastossa parantaa telojen käyttö. Erikoisrakenteisilla ja -leveillä teloilla voidaan työskennellä turvemailla sulan maan aikaan. Harvesteripään tehtävänä on puun kaato, karsinta, katkonta ja mittaus. Puun kaadon aikana harvesteripäässä olevista suuttimista suihkutetaan väriainetta merkintää ja ureaa kannon lahon leviämistä vastaan. Harvesteripäässä on ketjusaha, jolla puut katkaistaan.

Hakkuukone prosessoi ja tuottaa jatkuvasti uutta tietoa tuotannon määrästä, kuljettajan työstä, koneesta sekä leimikosta.

John Deere -yhtymä pyrkimilloin? kehittämään kävelevän Timberjack-kaatokoneen, joka ei edennyt sarjatuotantoon saakka. Raajoilla liikkuvan metsäkoneen idea oli maastovaurioiden ja kasvavien puiden vahingoittamisen välttäminen. John Deere Forestry Oy lahjoittanut vuonna 1999 valmistetun kävelevän Plusjack-metsäkoneen Suomen Metsämuseo Lustolle.

Metsureiden tarve on merkittävästi vähentynyt hakkuukoneiden yleistymisen myötä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hakkuukone.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Konttinen, Hannu & Druschka, Ken: Metsäkoneiden maailmanhistoria. Otava 1997. ISBN 9511147447.
  • Käyhkö, Arttu: Metsätyökoneet Suomessa. Kustantaja Laaksonen / Otavan Kirjapaino, Keuruu 2015 ISBN 978-952-5805-69-7
  • Käyhkö, Arttu: Suuri Metsäkonekirja. Kustantaja Laaksonen / Otavan kirjapaino, Keuruu 2017 ISBN 978-952-5805-93-2
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.