Merimaltsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merimaltsa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Revonhäntäkasvit Amaranthaceae
Alaheimo: Chenopodioideae
Suku: Maltsat Atriplex
Laji: littoralis
Kaksiosainen nimi

Atriplex littoralis
L.

Katso myös

  Merimaltsa Wikispeciesissä
  Merimaltsa Commonsissa

Merimaltsa (Atriplex littoralis) on revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon, maltsojen (Atriplex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ja kaksikotinen sekä yleisesti ottaen suurikokoiseksi kasvava ja runsaasti haarova maltsalaji. Merimaltsalle tunnusomaisia ovat kapeat lehdet ja harmaanvihreä yleisväritys, joiden perusteella se on kohtuullisen helppo erottaa muista maltsalajeista.[1]

Merimaltsa voi kasvaa noin metrinkorkuiseksi, ja varren haarat ovat yleensä kasvutavaltaan kohenevia. Lehdet ovat kapeansuikeita ja hieman möyheitä sekä laidoiltaan harvakseltaan hammaslaitaisia. Sekä lehdet että varsi ovat väriltään harmaanvihreitä. Kukat ovat pieniä ja sijaitsevat pitkänomaisissa rykelmissä. Merimaltsa kukkii heinäkuusta syyskuulle.[1]

Merimaltsa kasvaa merenrannoilla, levävalleilla sekä hiekkadyyneillä[1]. Suomessa merimaltsaa tavataan koko Suomenlahden rannikolla, Turun ja Ahvenanmaan saaristojen eteläosissa sekä myös Vaasan rannikkoseudulla[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Strandmålla (Atriplex littoralis) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 22.3.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Merimaltsa (Atriplex littoralis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 22.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]