Myllymäki (Vantaa)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myllymäki
Kvarnbacka
Kaupungin kartta, jossa Myllymäki korostettuna.
Kaupungin kartta, jossa Myllymäki korostettuna.
Kaupunki Vantaa
Suuralue Kivistön suuralue
Kaupunginosa nro 25
Pinta-ala 3,8 km² 
Väkiluku 294  (1.1.2010)
Väestötiheys 80 as./km²
Postinumerot 01730
Lähialueet Martinlaakso, Petikko, Keimola, Piispankylä, Vantaanlaakso

Myllymäki (ruots. Kvarnbacka) on noin 300 asukkaan kaupunginosa Vantaalla Kehä III:n pohjoispuolella ja Hämeenlinnanväylän länsipuolella. Myllymäestä länteen on Petikko virkistys- ja yritysalueineen ja pohjoiseen on Keimolan metsämaita.

Myllymäki on myös vanha Helsingin pitäjän maarekisterikylä (1518-42 Jöns quernbakke, 1542 Quwrnbacka), jonka ulottuu idässä Vantaanjokeen ja etelässä Martinlaakson puolelle Voimalantiehen. Kylän pohjoisinta osaa on Tyttömäki, jossa on kolmen kylän vanha rajapyykki. Myllymäki on saanut nimensä Vantaankoskella olleen myllyn mukaan.

Kaupunginosan halkaisee Kehärata, jonka asemista Vehkala sijaitsee Myllymäen kaupunginosassa. Alueelle on lisäksi suunniteltu Petaksen rautatieasemaa, jonka rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä. Rata alkaa Vantaankosken asemalta ja jatkuu Kivistön ja Lentoaseman kautta pääradalle ja edelleen Tikkurilaan. Kehärata yhdistää toisiinsa 200 000 asukasta ja 200 000 työpaikkaa ja valmistui vuonna 2015.

Myllymäessä sijaitsee Petaksen omakotialue. Sen on rakennettu 1950-60-luvuilla Vantaanjoen rannalla sijaitsevan Petas -nimisen talon takamaille. Talonnimi sisältää miehennimen Pet, joka on Petruksen (Pietarin) muunnos.

Vantaankosken koulua.
Vantaankosken koulua.

Kinkerikujalla, heti Kehä III:n ja Hämeenlinnanväylän risteysalueen luoteispuolella, sijaitsee kaksi myös naapurikaupunginosia palvelevaa koulurakennusta: Vantaankosken koulu (ala-aste) ja Vantaanjoen koulu (yläaste). Molemmat kuuluvat neljän eri koulukiinteistön muodostamaan Vantaankosken kouluun.

Kehä III:n varressa Myllyniityntiellä oli ennen pieni teollisuusalue.Tämä alue purettiin Kehäradan tieltä. Alueella sijaitsi varastoja ja esimerkiksi NCC:n varikko. Tallimäentiellä toimii ratsastuskoulu.

Marja-Vantaan osayleiskaavan (2006) mukaisesti Myllymäkeen suunnitellaan työpaikka-alueita sekä Vehkalan että Petaksen asemien yhteyteen.

Kehä III:n oikaisu ja uusi eritasoliittymä valmistuivat 2012. Kaupunginosaan rakennettu Härkähaantie on nimetty vanhasta paikannimestä Oxhagen (1871 Oxhaga rå).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]