Pyymosa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyymosa on Petikon luonnonsuojelualueeseen kuuluva korpialue Vantaan Myyrmäen suuralueen Petikon kaupunginosassa. Yli puolet kaupungin luonnonsuojelulailla rauhoitetuista alueista sijaitsee Petikossa. Suojelualueet ovat erittäin monipuolisia ja kuuluvat kaupungin Natura 2000 -kohteisiin.[1][2][3]

Rauhoitetut Herukkapuro ja Pyymosa edustavat eteläsuomalaista lehtoluontoa parhaimmillaan. Pyymosan lehto on 13,5 hehtaarin laajuinen pähkinälehto, joka sijaitsee aivan Petikon täyttömäen lounaissivustalla (koordinaatit artikkelissa).[3][1] Lehtoa on myös laajalla Vestran suojelualueella, jossa voi lisäksi nähdä vanhaa metsää ja suoluontoa. Komeita korpimaita Petikossa edustaa Pyymosan korpi, joka löytyy Espoon ja Vantaan rajalla sijaitsevan Odilammen itäpuolelta, kilometrin verran Pyymosan lehdosta länteen.[1][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c kartta.vantaa.fi (Haut sanoilla "Pyymosan lehto" ja "Pyymosan korpi". Valinnat: Aluejaot: Kaupunginosat sekä Luonto ja ympäristö -valikon Arvokkaat luontokohteet-kohdan halutut valinnat, esimerkiksi valinnat Luonnonsuojelulailla rauhoitetut kohteet ja Natura-alueet) Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 3.7.2016.
  2. Vantaa alueittain (2015) (pdf) (26 Petikko, teoksen s. 58–61) huhtikuu 2016. Vantaan kaupunki, vantaa.fi. Viitattu 3.7.2016.
  3. a b c Saara Horn, et al. (yhteensä 10 kirjoittajaa): Katsaus Vantaan ympäristön tilaan (pdf) (Kartta suojelualueista sivulla 7, alueita on lueteltu esimerkiksi julkaisun sivulla 8) 2004. Vantaa, vantaa.fi. Viitattu 3.7.2016.
  4. Vantaan luonto. Purolaaksoista puroihin (pdf) (Esimerkiksi: Kartta luonnon ja maiseman arvokkaiksi katsotuista alueista sivulla 37) Vantaa, vantaa.fi. Viitattu 3.7.2016.